INTERVIU Jeffrey Bonvicin, după 32 de ani în CIA, vorbește despre experții români în cibernetică – VIDEO

Publicat: 18/04/2019, 17:45

Jeffrey Bonvicin a vorbit, într-un amplu interviu pentru Mediafax și Monitorul Apărării și Securității (MAS), despre rolul României în cadrul NATO, despre bugetul pentru Apărare și despre așteptările Alianței.

„Nu cred că trecem printr-o criză transatlantică în momentul de față. Cred că avem un președinte care pune puțin mai multă presiune pe aliați pentru a se asigura că aceștia fac tot ceea ce au promis că vor face în trecut. Această problemă există de câțiva ani”, a declarat Bonvicin.

Cât privește securitatea, acesta spune că: „Cred că România poate fi un lider în acest domeniu, cred că România are o expertiză foarte bună și cred că avem nevoie de așa ceva, în special în tehnologie. În domeniul cibernetic, România este cunoscută pentru experții săi extraordinari și avem nevoie de specialiști în cibernetică, pentru că ne dezvoltăm armamentul, în timp ce suntem mai activi, în timp ce adversarii noștri ne folosesc propria tehnologie și rețelele sociale împotriva noastră”.

Redăm integral interviul:

Mediafax: Oamenii sunt îngrijorați în ceea ce privește angajamentul Statelor Unite de a susține în continuare apărarea Europei și presiunea pusă pe aliații europeni pentru majorarea bugetului militar. Suntem martorii unei crize transatlantice?

Jeffrey Bonvicin: Nu cred că trecem printr-o criză transatlantică în momentul de față. Cred că avem un președinte care pune puțin mai multă presiune pe aliați pentru a se asigura că aceștia fac tot ceea ce au promis că vor face în trecut. Această problemă există de câțiva ani. Doi la sută din buget nu este o sumă mare. Știu că România este foarte aproape, sunt sigur că România va reuși și că acest lucru îi va pune într-o categorie mai bună decât cea a statelor care contribuie cu mai puțin de 2%.

Mediafax: Ar putea România să aibă un rol important în strategia transatlantică de securitate?

Jeffrey Bonvicin: Chiar și înainte să locuiesc aici, în 2009, știam de nivelul de influență pe care îl are România în regiune. Lucrurile pe care este dispusă să le realizeze cu partenerii săi, inclusiv cu Statele Unite, când alte lucruri nu mergeau bine în lume și faptul că s-a descurcat, în special cu situația din Moldova, fiind o prioritate națională. Se pare că acest lucru a continuat cu baza din Marea Neagră, a continuat cu Deveselu. Am observat în fiecare zi. Să nu mai vorbim despre zonele de conflict unde se află militari români care își riscă viața. Așa că sunt de părere că România este un partener cheie în cadrul Alianței.

Mediafax: La ce se așteaptă NATO din partea României, ca un membru de încredere al Alianței, în ceea ce privește securitatea?

Jeffrey Bonvicin: Mulți se așteaptă ca Statele Unite să dea indicațiile. Cred că România poate fi un lider în acest domeniu, cred că România are o expertiză foarte bună și cred că avem nevoie de așa ceva, în special în tehnologie. În domeniul cibernetic, România este cunoscută pentru experții săi extraordinari și avem nevoie de specialiști în cibernetică, pentru că ne dezvoltăm armamentul, în timp ce suntem mai activi, în timp ce adversarii noștri ne folosesc propria tehnologie și rețelele sociale împotriva noastră. Vom avea nevoie de parteneri ca România pentru a îi ține sub control și pentru a rămâne puternici.

Jeffrey a participat marți la conferința MAS: „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”.

Jeffrey Bonvicin este consilier principal la Laboratorul Național Nord-Vest Pacific, cu sediul în zona Washington, DC. A început să lucreze la PNNL în octombrie 2017, după ce a încheiat o carieră de 32 de ani în cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA) ca Senior Intelligence Officer (SIS). La CIA, s-a concentrat pe chestiuni cibernetice, de securitate, de informații financiare, contraterorism, contraproliferare și contrainformații. A efectuat patru turnee în străinătate în regiunea Europa / Eurasia, în plus față de călătorii în întreaga lume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?