Interzis la pescuitul de midii în Marea Neagră. „O dădeau din stânga în dreapta”, Laurențiu Mirea, Federația Organizațiilor de Pescari, despre reprezentanții DSVSA

Interzis la pescuitul de midii în Marea Neagră. „O dădeau din stânga în dreapta, Laurențiu Mirea, Federația Organizațiilor de Pescari, despre reprezentanții DSVSA
Publicat: 15/01/2020, 13:03

Potrivit Agerpres, motivul invocat de autorități ar fi acela că apele de pe litoralul românesc nu sunt clasificate conform Regulamentului CE nr. 854/29 aprilie din 2004.

Președintele Federației Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră, Laurențiu Mirea, citat de agenția de presă amintită, a spus că ani la rândul pescarii și-au desfășurat activitatea în baza analizelor efectuate în laboratoarele DSVSA Constanța pe fiecare lot de midii capturate cu scafandri în Marea Neagră.

„După trei ani (n.r. – de pescuit) ne amendează pentru midii care au fost analizate în laboratoarele lor. La finele anului trecut am fost la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și am discutat cu fosta conducere a instituției despre clasificarea apei, dar o dădeau din stânga în dreapta, că pescarii sunt vinovați că nu au făcut cerere. Din punctul meu de vedere însă, o instituție a statului român care nu aplică un regulament european din anul 2004 este în culpă”, a precizat pentru Agerpres șeful organizației citate.

În aceeași ordine de idei, și conducerea Institutului Național de Cercetări Maritime „Grigore Antipa” din Constanța, contactată de Agerpres, consideră ca nejustificată amânarea începerii pescuitului midiilor.

„Această întârziere nu e justificată. Dacă o firmă recoltează midii și face analize care susțin că sunt în regulă, nimeni nu are ce să spună altceva. După un an, vom spune din nou că în zona respectivă midiile sunt în regulă. Ideea e că acele analize pe o anumită perioadă de timp stabilesc un nivel de certitudine care nu impune reluarea analizelor pe fiecare eșantion. Este punctul meu de vedere”, a adăugat directorul institutului din Constanța, Nicolaev Simion.

Nemulțumirile pescarilor constănțeni au fost aduse și la cunoștința președintelui Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Marian Lixandru, și a secretarului de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Ștefan, în timpul unei întâlniri desfășurată la Tulcea, iar autoritățile naționale și-au exprimat disponibilitatea de a-i sprijini.

„Aștept un memoriu cu aceste probleme și promit că voi încerca să ajung la toate instituțiile care sunt implicate în această chestiune pentru a rezolva problema”, a declarat secretarul de stat din MADR, Gheorghe Ștefan.

Lipsa unei clasificări a apelor de pe litoralul românesc al Mării Negre, conform Regulamentului CE nr. 854, a afectat de altfel și activitatea unei societăți tulcene care a desfășurat un proiect cu fonduri europene pentru exploatarea vongolelor, o inițiativă similară fiind derulată în momentul de față și în apele de la Marea Neagră ale Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Sursă foto: Pixabay

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Lista vedetelor din emisiunea Survivor 2022, cumpărată de PRO TV: fostul bodyguard al lui Gigi...
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
Dezvăluirea surprinzătoare făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
VESTE ȘOC despre LIVIU DRAGNEA! NIMENI nu ar fi crezut că se va întâmpla asta
Ce greșeală a fost descoperită pe banii din România. Tu ai observat vreodată? Cât de...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...