Interzis la pescuitul de midii în Marea Neagră. „O dădeau din stânga în dreapta”, Laurențiu Mirea, Federația Organizațiilor de Pescari, despre reprezentanții DSVSA

Redactor:
Gandul
Interzis la pescuitul de midii în Marea Neagră. „O dădeau din stânga în dreapta”, Laurențiu Mirea, Federația Organizațiilor de Pescari, despre reprezentanții DSVSA
Fanii midiilor recoltate legal din Marea Neagră ar putea gusta anul acesta doar din fructele de mare importate, ca urmare a incertitudinii în care se află pescarii autohtoni generată de sistarea de către Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a operațiunilor de profil în august 2019.

Potrivit Agerpres, motivul invocat de autorități ar fi acela că apele de pe litoralul românesc nu sunt clasificate conform Regulamentului CE nr. 854/29 aprilie din 2004.

Președintele Federației Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră, Laurențiu Mirea, citat de agenția de presă amintită, a spus că ani la rândul pescarii și-au desfășurat activitatea în baza analizelor efectuate în laboratoarele DSVSA Constanța pe fiecare lot de midii capturate cu scafandri în Marea Neagră.

„După trei ani (n.r. – de pescuit) ne amendează pentru midii care au fost analizate în laboratoarele lor. La finele anului trecut am fost la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și am discutat cu fosta conducere a instituției despre clasificarea apei, dar o dădeau din stânga în dreapta, că pescarii sunt vinovați că nu au făcut cerere. Din punctul meu de vedere însă, o instituție a statului român care nu aplică un regulament european din anul 2004 este în culpă”, a precizat pentru Agerpres șeful organizației citate.

În aceeași ordine de idei, și conducerea Institutului Național de Cercetări Maritime „Grigore Antipa” din Constanța, contactată de Agerpres, consideră ca nejustificată amânarea începerii pescuitului midiilor.

„Această întârziere nu e justificată. Dacă o firmă recoltează midii și face analize care susțin că sunt în regulă, nimeni nu are ce să spună altceva. După un an, vom spune din nou că în zona respectivă midiile sunt în regulă. Ideea e că acele analize pe o anumită perioadă de timp stabilesc un nivel de certitudine care nu impune reluarea analizelor pe fiecare eșantion. Este punctul meu de vedere”, a adăugat directorul institutului din Constanța, Nicolaev Simion.

Nemulțumirile pescarilor constănțeni au fost aduse și la cunoștința președintelui Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Marian Lixandru, și a secretarului de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Ștefan, în timpul unei întâlniri desfășurată la Tulcea, iar autoritățile naționale și-au exprimat disponibilitatea de a-i sprijini.

„Aștept un memoriu cu aceste probleme și promit că voi încerca să ajung la toate instituțiile care sunt implicate în această chestiune pentru a rezolva problema”, a declarat secretarul de stat din MADR, Gheorghe Ștefan.

Lipsa unei clasificări a apelor de pe litoralul românesc al Mării Negre, conform Regulamentului CE nr. 854, a afectat de altfel și activitatea unei societăți tulcene care a desfășurat un proiect cu fonduri europene pentru exploatarea vongolelor, o inițiativă similară fiind derulată în momentul de față și în apele de la Marea Neagră ale Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Sursă foto: Pixabay

 

Gina Pistol, fortata sa se retraga din televiziune! Sarcina e in PERICOL?
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
E o bruneta superba! Maria este cea mai sexy fiica de fotbalist roman. Wow, cum...
Cod Rutier 2020: GESTUL BANAL pentru care un polițist te poate amenda. Mulți șoferi nu...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Simona Halep a dat LOVITURA! Vestea cea mare a venit în urmă cu scurt timp....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
Gina Pistol, fortata sa se retraga din televiziune! Sarcina e in PERICOL?
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
ULTIMĂ ORĂ! Andreea Marin revine în televiziune. E OFICIAL! Anunțul tocmai a fost făcut
ȘCOLILE rămân închise. DECIZIA ministrului…
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide