Învățătoarea care și-a numit elevii „gunoaie” și „tâmpiți”, condamnată în primă instanță

Redactor:
Ioana Sfârlea
Învățătoarea care și-a numit elevii „gunoaie” și „tâmpiți”, condamnată în primă instanță
O învățătoare din Brașov a fost condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere, pentru că s-a purtat abuziv cu patru elevi de la școala unde preda, numindu-i „gunoaie" și „tâmpiți". De asemenea, dascălul a fost pus să plătească daune materiale și morale.

Judecarea dosarului învățătoarei de la Școala Gimnazială nr. 4 din Brașov a început în 5 decembrie 2018, după o anchetă a Poliției ca urmare a unei plângeri depuse de părinții unei eleve, care au reclamat faptul că dascălul are un comportament agresiv și îi jignește pe copii numindu-i „gunoaie” și „tâmpiți”. În sprijinul acuzațiilor au fost aduse și înregistrări făcute la școală.

„(…) stabilește pentru inculpata Dobrescu Eugenia, pedeapsa de 5 (cinci) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „purtare abuzivă” în dauna persoanei vătămate B.B.A. (…) stabilește pentru inculpata Dobrescu Eugenia pedeapsa de 5 (cinci) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „purtare abuzivă” în dauna persoanei vătămate S.S.C. (…) stabilește pentru inculpata Dobrescu Eugenia pedeapsa de 2 (două) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „purtare abuzivă” în dauna persoanei vătămate B.S.O. (…) stabilește pentru inculpata Dobrescu Eugenia pedeapsa de 2(două) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „purtare abuzivă” în dauna persoanei vătămate I.C.M. Constată comise faptele (…) stabilește pentru inculpata Dobrescu Eugenia pedeapsa principală rezultantă de 8 (opt) luni închisoare. (…) amână aplicarea pedepsei principale rezultante de 8 (opt) luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani conform art. 84 al. 1 Cod Penal, termen care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii”, se arată în soluția pe scurt, publicată, joi, pe portalul instanței.

De asemenea, Judecătoria Brașov a obligat-o pe învățătoare să plătească persoanelor vătămate daune materiale, morale și cheltuieli de judecată de 12.180 de lei plus 425 de euro.

Sentința nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Scandalul de la Școala Gimnazială nr. 4 din Brașov a pornit, în luna februarie 2017, după ce o elevă a făcut o înregistrare cu telefonul mobil în timpul orelor, înregistrare în care spune că se aude vocea învățătoarei care îi jignește în repetate rânduri pe elevii din clasa a II-a, iar mama copilei a dat înregistrarea presei.

„Ia și scrie, că te strâng de gât! Ia și scrie, că te mănânc! Nu face așa că te duc în grădina zoologică, acolo te duc! Ia și scrie! Până nu scrii tot pe caiet, nu scrii nimic la tablă! Te mănânc! Te mănânc, nu alta. Ia și scrie sim-plu! Nu ți-e rușine, tâmpitule ce ești!” (…) Ia vino, mă, încoa”, la mine! Umflatule! Vezi că te-ai și îngrășat, tragi un fund după tine! (…)Uită-te, dracului, aici! Unde dracului te uiți? (…) Taci, măi, din gură! Nu mai sări, măi, cu gura! Pe tine să nu te aud, măi, cum sari tu cu gura aia, măi nesimțitule! Pentru mine ești gunoi în clasa asta! (…) De ce pleci, mă, la 11? Taci, măăă! Măăă! Băi, ești numai cu glasul! Vezi că îți trag una de nu te vezi!”, se aude în înregistrarea în care se prespupune că e vocea învățătoarei.

„Vezi că ai o problemă! O să devii un copil depresiv dacă ești așa, numai tu, numai tu, egoist!” – sunt câteva dintre expresiile din înregistrarea realizată cu telefonul mobil de elevă.

A fost deschisă o anchetă la Inspectoratul Școlar Județean Brașov.

Învățătoarea care preda la clasa a II-a de la Școala Gimnazială nr. 4 din Brașov avea o vechime în muncă de 38 de ani și nu a avut nicio sesizare sau abatere în întreaga carieră înainte de acest moment.

×
Guvernul anunță ce se întâmplă de la 1 iunie

Ședința de guvern are loc dupa ce, în urmă cu puțin timp, s-a încheiat întâlnirea Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Publicată de Gandul pe Joi, 28 mai 2020
Gândul LIVE!
Inchide