Investigație Reuters: Cine este colonelul ”Granit”, rusul care a TORTURAT zeci de localnici ucraineni

Investigație Reuters: Cine este colonelul ”Granit”, rusul care a TORTURAT zeci de localnici ucraineni
Sursă Foto - Reuters
Publicat: 21/04/2023, 10:56

Un locotenent-colonel de poliție militară, de origine rusă, a făcut ”legea” într-unul dintre orașele ucrainene, acolo unde au fost descoperite adevărate camere de tortură după eliberarea de sub ocupația rusă. Valeri Sergheievici Buslov a torturat fără milă, timp de 6 luni, zeci de ucraineni.

În timpul unui interogatoriu în sediul unei secții de poliție din orașul Balaklia, în regiunea Harkov, Ruslan Volobuiev, un afacerist local, era bătut de unul dintre ofițerii de informații, a povestit el.

La un moment dat, în cameră a intrat un bărbat masiv, de aproximativ 40 de ani, cu gropiță în bărbie.

I-a salutat pe cei doi ofițeri, le-a strâns mâna și a plecat, era chiar comandantul militar din Balaklia, o figură importantă în perioada în care orașul a fost sub ocupație rusă, timp de șase luni.

Reuters l-a identificat drept Valeri Sergheievici Buslov, locotenent-colonel de poliție militară, care a făcut legea într-unul dintre orașele ucrainene unde au fost descoperite camere de tortură după eliberarea de sub ocupația rusă.

Forțele ruse au deținut în mod ilegal cel puțin 200 de civili din Balaklia, potrivit poliției locale, iar în unele cazuri au apelat la acte de tortură, au declarat patru localnici.

Alți deținuți sunt în continuare dați dispăruți, spune Nelia Holod, voluntar care ajută la căutarea celor dispăruți.

Comandantul rus în vârstă de 46 de ani avea un nume de cod, mai exact, ”Granit”, și era cel mai înalt ofițer responsabil cu supravegherea populației civile.

Serviciul secret al Ucrainei, SBU, dar și doi colegi ai lui Buslov, dintre care unul a fost detașat la Balaklia, au confirmat că acesta este numele real al ofițerului.

Ruslan Volobuiev și două localnice din Balaklia care l-au văzut pe comandantul rus au confirmat că el este când reporterii le-au arătat fotografia lui Buslov, potrivit Reuters.

Unitatea rusă care a ținut orașul Balaklia sub control a fost detașată din regiunea Kaliningrad, potrivit unor surse și documente găsite într-un depozit la marginea orașului, consultate de Reuters.

Într-unul din documente, numele lui Valeri Sergheievici Buslov apare alături de cele ale ofițerilor ruși detașați la Balaklia, cu rol de comandant.

Reuters a sunat la numărul de telefon asociat cu Valeri Sergheievici Buslov, iar bărbatul care a răspuns a confirmat că are acest nume și că este comandant militar.

Dar a negat că ar fi fost la Balaklia sau că numele lui de cod ar fi „Granit”.

Despre documentele în care apare numele său a declarat doar că „Nu înseamnă nimic pentru mine”, potrivit Reuters.

Agenția nu a reușit să obțină puncte de vedere de la Kremlin, Ministerul rus al Apărării și nici de la serviciul secret rus FSB.

Ucraina și investigatori internaționali încearcă să-i identifice pe cei repsonsabili pentru abuzuri în zonele ocupate de Rusia de la declanșarea invaziei în februarie 2022.

Potrivit Kievului, Rusia a organizat 27 de centre de detenție și tortură în regiunea Harkov, unde sunt dați dispăruți circa 1.300 de oameni.

Reuters precizează că nu are dovezi că Valeri Buslov ar fi comis personal acte de tortură sau ar fi ordonat abuzuri în Balaklia, dar era în zonă când se petreceau astfel de fapte.

Biroul lui era într-o casă peste drum de secția de poliție unde Ruslan Volobuiev și alți trei localnici au spus că au fost torturați sau că au fost martori ai unor abuzuri.

Ca indiciu că biroul comandantului ar fi putut fi implicat în actele de detenție, un localnic care se identifică doar cu prenumele Oleksandr a spus că a văzut oameni duși cu cătușe la mâini sau cu saci pe cap în clădirea unde aflat biroul lui „Granit”.

El nu a specificat câți, dar a precizat că i-a văzut eliberați la scurt timp. Ruslan Volobuiev, 46 de ani, care deține o cafenea în Balaklia, a mai spus că a aflat mai târziu că bărbatul care a intrat în camera de interogatoriu era comandantul militar, când l-a văzut în oraș, iar un localnic i-a spus că este „Granit”.

Serviciul de informații ucrainean SBU a precizat pentru Reuters că Valeri Sergheievici Buslov a fost comandantul militar al orașului Balaklia din martie până în septembrie 2022 și că avea nume de cod „Granit”.

„El a semnat o serie de ordine și instrucțiuni care au permis membrilor forțelor armate ale Federației Ruse și unor formații militare ilegale să aresteze ilegal civili”, a transmis SBU.

Camere de tortură în Balaklia Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Balaklia, situat la aproximativ 70 km sud de Harkov, la începutul lunii martie 2022 și s-au retras în septembrie, în urma contraofensivei ucrainene.

Câteva săptămâni mai târziu, reporterii Reuters au vizitat orașul și au găsit mii de documente, inclusiv procese-verbale ale unor întâlniri unde apărea și numele lui Buslov,  într-o clădire de la periferia orașului, folosită ca centru de comandă de forțele ruse.

Biroul comandantului militar era în altă parte, în oraș, în sediul unei edituri.

Deținuții scriau rugăciuni pe pereții celulelor

La subsol au fost descoperite cuști de metal pe post de celule de detenție și camere de supraveghere, a declarat o femeie care a lucrat la editura respectivă.

Balaklia se numără printre localitățile unde au fost descoperite camere de tortură după eliberarea regiunii Harkov de sub ocupația rușilor.

Sursă Foto – Twitter

Pe pereții unei astfel de camere de tortură din Bașaklia, deținuții ucraineni au scrijelit rugăciunea Tatăl Nostru, potrivit imaginilor publicate la vremea respectivă de Ministerul ucrainean al Apărării.

Potrivit unei relatări dintr-o publicație a armatei ruse, consultată de Reuters, lt-col. Valeri Sergheievici Buslov este încadrat la garnizoana militară Kaliningrad din enclava cu același nume de la Marea Baltică, unde era responsabil cu menținerea disciplinei în rândul trupelor staționate acolo.

El a ajuns la Balaklia în luna mai 2022.

Comandantul rus circula prin oraș cu un jeep militar rusesc UAZ, escortat de două vehicule blindate, relatează o localnică, Olga.

Biroul comandantului elibera permise cu care anumiți localnici selectați puteau circula pe timpul nopții, când era interdicție, sau puteau părăsi orașul pentru a face cumpărături, a spus Volobuiev.

Reuters a stat de vorbă cu nouă localnici care susțin că au fost închiși la secția de poliție din Balaklia în timpul ocupației ruse.

Alți trei au spus că au prieteni sau rude care au ajuns la secția respectivă.

Celor care își căutau rudele deținute soldații ruși le spuneau să meargă la „Granit” să facă cerere de eliberare, au mai spus localnicii care au vorbit cu reporterii Reuters.

Una dintre femeile care l-au identificat pe Buslov ca fiind același cu comandantul militar din Balaklia este o pensionară de 82 de ani, Ludmila.

Ea a spus că fiul ei, veteran în armata ucraineană, a fost arestat în Balaklia în aprilie 2022 și că a făcut mai multe cereri la „Granit” și subordonații lui să fie eliberat.

Aceștia i-au spus că o să încerce să-l găsească, dar nu au făcut-o, a mai povestit Ludmila, care nici în momentul de față nu știe unde este fiul ei.

Și Oleksandr spune că fratele lui a fost arestat de ruși tot în aprilie 2022 și e dispărut și acum.

La fel ca femeia care își caută fiul cu disperare, și el a încercat în mai multe rânduri să obțină informații de cel pe care l-a identificat ca fiind „Granit”, dar nu a obținut niciodată un răspuns clar despre unde ar putea fi fratele lui.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Vreme tumultuoasă în România. Schimbări uriașe de la o zi la alta
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani