Ioan Avram Mureșan, fost ministru al Agriculturii, CONDAMNAT LA 7 ANI DE ÎNCHISOARE. Mureșan, pentru Gândul: La început un procuror mi-a zis – Stați liniștit, dosarul o să se retragă

Ioan Avram Mureșan, fost ministru al Agriculturii, CONDAMNAT LA 7 ANI DE ÎNCHISOARE. Mureșan, pentru Gândul: La început un procuror mi-a zis - Stați liniștit, dosarul o să se retragă
Publicat: 28/05/2012, 16:46
Actualizat: 28/05/2012, 18:32

UPDATE 09:47 Ioan Avram Mureșan a declarat, pentru gândul, că se aștepta la decizia instanței supreme care l-a condamnat astăzi, definitiv, la șapte ani de închisoare, și a calificat-o drept un abuz. Fostul ministru se află la Baia Mare și așteaptă ca avocatul său să-l informeze despre ce s-a întâmplat exact.

„Mă așteptam. De ce nu sunt surprins?! Mă așteptam la abuzurile din ziua de azi. Este o rușine, nu un proces”, a spus Mureșan.

El a calificat întregul dosar drept „o răfuială politică”. „De fapt așa a și început, prin 2000, ca o răfuială politică. Mi-aduc aminte că unul dintre procurorii care s-a ocupat la început și se ocupase și de dosarul Flota m-a zis la un moment dat când m-am întâlnit cu el „Lăsați, domnule Mureșan, că o să se retragă””, a spus fostul ministru al Agriculturii.

Mureșan a mai spus că a sesizat o grabă în închiderea acestui dosar, acuzând că nu i s-a dat posibilitatea unei juste apărări, fiind judecat în lipsă. El a precizat că a avut nevoie de documente din Statele Unite care i-au fost solicitate într-o săptămână deși era imposibil ca acestea să fie obținute și traduse atât de repede.

sursa foto Gabriel Petrescu// Mediafax

SUN OIL, Un dosar de aproape zece ani

Ioan Avram Mureșan, fost ministru al Agriculturii în guvernul CDR, a fost condamnat definitiv, luni, de instanța supremă, la șapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri.

Completul de cinci judecători al instanței supreme a menținut astfel condamnarea decisă, în aprilie 2011, în cazul lui Ioan Avram Mureșan de către instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție care a judecat la fond acest dosar.

Instanța urmează să emită mandatul de executare a pedepsei, care va fi trimis în cazul lui Ioan Avram Mureșan la Serviciul Urmăriri din Poliția Baia Mare, pentru punerea în executare.

De asemenea, Completul de cinci judecători a păstrat și sentințele decise în cazul celorlalți inculpați din dosar.

Astfel, Ioan Enea Truță a rămas cu pedeapsa de șapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri și a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, iar Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

Și în cazul acestora, instanța va emite mandatele de executare a pedepselor primite.

Pe latură civilă, instanța i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.

Jiga Dan a fost achitat pe motiv că fapta nu există în cazul acuzației de luare de mită.

Avram Mureșan, Ioan Truță Enea (fost secretar general adjunct și consilier în cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației – MAA), Silvia Căpitanu (fost director general al Direcției Integrare Europeană și Cooperare Internațională din MAA) și Dan Jiga (fost director general al Direcției Generale Economice și Relații Bugetare din MAA) au fost trimiși în judecată în acest dosar în 18 decembrie 2003.

Procurorii l-au acuzat pe Ioan Avram Mureșan că, în calitate de ministru, ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 și aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantității de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos – județul Constanța.

Anchetatorii au stabilit că Mureșan, Truță și Căpitanu ar fi schimbat destinația fondului de contrapartidă aferent împrumutului extern acordat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite Guvernului României (conform convenției încheiate la 5 aprilie1993) și au folosit acest fond în alte scopuri decât cele prevăzute de HG 949/1999, cauzând atunci Ministerului Agriculturii o pagubă de 29.507.688.963 de lei vechi.

Instanța i-a mai judecat pe Truță și Jiga pentru că, în calitățile pe care le aveau în Ministerul Agriculturii, au pretins bani de la denunțătorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grâu și porumb, precum și pentru facilitarea unor credite pentru achiziționarea de produse agricole.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia