Ioan Niculae, condamnat la 3 ani și 6 luni în dosarul INTERAGRO. Ce AVERE mai are acum omul de afaceri

Ioan Niculae, condamnat la 3 ani și 6 luni în dosarul INTERAGRO. Ce AVERE mai are acum omul de afaceri
Ioan Niculae, condamnat la 3 ani și 6 luni în dosarul INTERAGRO. Ce AVERE mai are acum omul de afaceri.

Magistrații au dispus și confiscarea de la inculpații Ioan Niculae, Barac Viorel, Toncea (actuala Niculae) Nicoleta Mariana, SC Interagro SA, SC Intervitt Srl, Sc Libarom Agri Srl, SC Mike Trading & Investment SRL, câte 3.543.833 Lei.

Procurorii scriu în rechizitoriu că „în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. și o societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. Au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei”.

În aceeași perioadă, Ioan Niculae ar fi decis și coordonat, mai spun procurorii, realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice. Scopul, se explică în rechiztoriu, ar fi acela de a externaliza veniturile firmei „mamă” (Interagro SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori și de a finanța unele afaceri din cadrul grupului. În acest fel a fost finanțată cu 5.000.000 euro firma Intervitt SRL (divizia de vinificație a grupului Interagro), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae. Încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. și societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul inculpatului Bărac Viorel, care a semnat contractul și ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către cealaltă societate, mai notează procurorii.

Magistrații de la Tribunalul București scriu că instanța „ia act ca prejudiciul creat partii civile ANAF, în suma de 11.438.169 lei, a fost recuperat prin compensare. Executorie în ceea ce priveste instituirea masurii asiguratorii”, se arată în minuta magistraților.

„Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din evaziune fiscală, a fost inițiat și coordonat de suspectul Ioan Niculae și a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei”, se arată în ordonanța procurorilor.

Potrivit documentului citat, în prima parte a anului 2009, Niculae a încercat să corupă o serie de funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale, privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, cu consecință directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.

„Persoanele care au acceptat influența suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activități de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deși se cunoștea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenționare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislației aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecința directă era că suma necesară unei asemenea facilități fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat”, mai susțin anchetatorii.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro care a fost estimat la acea vreme la circa 6 milioane de euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse. Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancționarea României de către Comisia Europeană prin procedura de „infringement”, pentru încălcarea normelor privind concurența neloială și ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât și indirect.

Averea lui Ioan Niculae, care a condus vreme de ani de zile topurile ca cel mai bogat om de afaceri din România, a scăzut în ultimii ani, de la 1,7 miliarde de euro în 2013 la circa 700 milioane de euro, conform estimărilor din 2017.

 

 

 

 

 

 

Inchide