Ioan Talpeș: Nu au existat centre de detenție CIA în România

Ioan Talpeș: Nu au existat centre de detenție CIA în România
Publicat: 31/05/2018, 14:29
Actualizat: 25/03/2019, 23:23

„Continui să neg că în România a fost o închisoare. Și dacă a fost și ce s-a întâmplat, în niciun caz cetățeni români n-au fost amestecați și nici așa activitate nu s-a făcut sub conducerea românilor sau a României. Deci este o aberație condamnarea”, a declarat Ioan Talpeș.

El adaugă că România nu a aprobat deschiderea niciunei închisori pe teritoriul său.

„Dumneavoastră știți vreo închisoare? Ce are una cu alta? Ce, am eu închisori? Nu am aprobat așa ceva, este o aberație, nu se poate face aprobarea unei închisori în afara legilor statului. Cum să știu, de ce să știu? Dacă eram factor de decizie, probabil că nu mi-a spus nimeni. (…) Nu a fost un astfel de centru de detenție în România sau nu am știut eu de el și nu îmi pot imagina că a existat așa ceva”, a adăugat fostul consilier prezidențial.

El a ținut să precizeze că autoritățile române „nu au știut și nu au făcut o închisoare sau că s-au promovat asemenea practici. Nu înțeleg care e discuția sau cine a apărat interesele României (în procesul de la CEDO – n.r.)”.

„Asta mă întreb și eu (pe baza căror probe s-a făcut condamnarea de la CEDO – n.r.) . Probabil vine de la cei care au fost foarte șocați și au fost împotriva faptului că România intra în NATO”, a precizat acesta.

Întrebat dacă putea exista altcineva care să fi aprobat înființarea centrului de detenție în România, Talpeș a spus: „Nu era posibil așa ceva. Eu în toate declarațiile pe care le-am făcut am spus că s-a pus la dispoziția CIA o locație, ceea ce e cu altceva. O locație în care se desfășurau ACȚIUNI SPECIALE. România nu a participat la așa ceva ce se invocă astăzi. (…) Orice (cetățean să fi fost ținut într-o astfel de locație – n.r.) este posibil, dar nu statul român. Întrebați-vă de ce i se impută asta statului român. Haideți să încercăm că, dincolo de ce se dau în astfel de decizii judecătorești, sunt jocuri care au cu totul alt conținut. (…) Eu sunt sigur că dvs trăiți într-o lume de care nu vreau să vă despart. Aceea că nimeni nu face nimic împotriva României. E frumos. Cine era împotriva intrării României în NATO. Îmi pare rău, dar lucrurile nu sunt așa simple”, a conchis Ioan Talpeș.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri v. România că țara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost deținut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România. Potrivit comunicatului dat publicității de instanța europeană, România a găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Centrul de detenție NEGRU (Detention Site Black), în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat că autoritățile române cunoșteau faptul că CIA va întreprinde acțiuni contrare drepturilor înscrise în Convenția Europeană a Drepturilor Omului ale deținutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenție, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

CEDO a decis unanim în cazul Al Nashiri v. România că s-au înregistrat încălcări ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin complicitatea Guvernului român la acțiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzător. Instanța europeană recomandă României să efectueze cât mai curând posibil o investigație completă în cazul Al Nashiri, și dacă este necesar, să pedepsească orice oficial responsabil. Bucureștiul ar trebui să solicite asigurări din partea Statelor Unite că în cazul lui Al Nashiri nu se va aplica pedeapsa cu moartea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic