Ioan Talpeș susține că raportul Senatului american privind închisorile CIA este „un fals”. Versiunea generalului despre presupusa închisoare din România

Ioan Talpeș susține că raportul Senatului american privind închisorile CIA este „un fals. Versiunea generalului despre presupusa închisoare din România
Publicat: 14/12/2014, 22:01

Generalul Ioan Talpeș, fost director al Serviciului Român de Informații Externe (SIE), a catalogat drept „un fals” raportul Senatului american privind închisorile CIA. Talpeș a afirmat că România a oferit sprijin SUA pentru o locație, fără a ști despre existența detinuților. La vremea când ar fi existat o închisoare CIA pe teritoriul țăriii noastre, Talpeș era consilier prezidențial pe probleme de apărare și securitate, dar și șef al Administrației Prezidențiale.

„Am fost derutat de scandalul cu închisorile, pentru că noi nu am avut discuții decât privitoare la locații de sprijin pentru CIA în România, în care noi să le oferim reprezentanților CIA locații în care să poată să organizeze activități pe care le-ar fi derulat pe alte teritorii”, a explicat el într-un interviu acordat adevarul.ro. „Nu a existat un centru care să fie numit de la început centru de detenție. Era pur și simplu o locație de tranzit. Nu era o chestiune de timp, nu era prevăzută o perioadă, era legat de derularea operațiunilor în zonele în care ar fi trebuit duse acțiuni antitero”, a adăugat Talpeș.

În plus, fostul director SIE a precizat că nu a existat un „negociator” în aceste discuții.

„A fost o discuție cât se poate de naturală ca să cooperăm”, a declarat acesta. „E posibil să fi fost o locație sau două, nu am fost acolo. Dacă erau locații, din câte am văzut, este una în care ar fi fost aduși deținuți. Cert este că noi nu am avut cunoaștere despre deținuți, nu i-am administrat și nu am colaborat”, a subliniat Talpeș.

Cât privește acuratețea raportului Senatului SUA, Ioan Talpeș spune că acesta „este un fals”: „Când spun asta, spun știind niște lucruri. În niciun caz nu așa trebuie spuse lucrurile. Categoric, România sau președintele Iliescu nu a fost informat despre situațiile sau despre eventualele discuții vizavi de inițiativa CIA în materie de localizare în România a unor centre”, a arătat el.

Senatul SUA a publicat, marți, o versiune scurtă a raportului Comisiei de Informații privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA după 11 septembrie împotriva suspecților de terorism, asimilate torturii, relatează MEDIAFAX.

România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale CIA, în centrul de detenție deschis pe teritoriul României fiind interogați mai mulți prizonieri ai Agenției Centrale de Informații suspectați de legături cu grupări teroriste. În versiunea publică a raportului Comisiei de Informații din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt secretizate o serie de informații, inclusiv țările în care ar fi existat închisori secrete ale Agenției Centrale de Informații, scrie Washington Post, adăugând că detalii din document permit decodarea acestor centre de detenție.

Potrivit aceleiași surse, în raport sunt menționate închisori din cinci țări: Polonia, România, Lituania Afganistan și Thailanda.

Din interpretarea datelor cuprinse în raport, CIA nu informase Departamentul de Stat despre existența închisorii din România, situație pe care ambasadorul SUA la București Michael Guest a catalogat-o „inacceptabilă”, autoritățile de la București cerând în 2006 închiderea centrului de detenție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?