Ioana Băsescu și-a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în județul Călărași. Ce sfat i-a dat un consilier prezidențial fiicei președintelui. UPDATE

Ioana Băsescu și-a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în județul Călărași. Ce sfat i-a dat un consilier prezidențial fiicei președintelui. UPDATE
Publicat: 07/11/2013, 17:02
Actualizat: 06/07/2016, 07:31

Fiica președintelui Traian Băsescu, Ioana, a achiziționat în luna septembrie 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana, județul Călărași, pe care l-a dat în arendă și pe care cultivă orz și grâu. Achiziția a fost făcută la sfatul lui Adrian Rădulescu, consultant în agricultură și consilierul prezidențial al lui Traian Băsescu pe politici economice și sociale, care i-a spus fiicei președintelui să nu plătească un preț mai mare de 5.000 de euro pe hectar. Achiziția a fost făcută prin contractarea unui credit agricol.

„Ioana Băsescu a cumpărat 300 de hectare pe raza comunei noastre, tranzacția a fost înregistrată în Registrul Agricol. Terenul era al unui italian care investește de mulți ani aici și acum s-a retras”, a confirmat pentru gândul Tudorița Nicolae, secretara primăriei Nana.

UPDATE Ioana Băsescu: Am plătit 278.337,5 euro din bani proprii, restul credit ipotecar de 1.028.507 euro

Ioana Băsescu a confirmat că a cumpărat 290,41 hectare de teren agricol în județul Călărași.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziționat un teren în suprafață de 290,41 ha, în județul Călărași,de la o societate românească având asociat unic un cetățean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro și din surse proprii până la concurența sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro„, a arătat Ioana Băsescu într-o precizare trimisă Mediafax.

Ea menționează că prețul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietății a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal și Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioana Băsescu, creditul a fost contractat în condițiile pieței și în limitele legislației în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituție bancară, cu scopul achiziționării unui teren agricol și va fi rambursat în rate lunare.

„Până în prezent am achitat 2 rate”, mai precizează fiica șefului statului.

De altfel, înainte ca Ioana Băsescu să cumpere terenul, acesta era lucrat în arendă de firma ginerelui Tudoriței Nicolae, secretara Primăriei Nana. Contractul cu această firmă a fost reziliat.

Adrian Rădulescu, consilierul președintelui Traian Băsescu și fost președinte al Ligii Producătorilor Agricoli, a declarat pentru gândul că el este cel care a consiliat-o pe fiica cea mare a președintelui să achiziționeze acest teren. Firma care îi lucrează în arendă terenul Ioanei Băsescu a cultivat orz și grâu pe cele 300 de hectare, spre deosebire de firma italianului care deținuse anterior terenul și care cultiva porumb.

„Mi-a spus că a mai vorbit cu colegi și prieteni de-ai ei că este bine să investească în terenuri agricole și ce o sfătuiesc. I-am spus nu că e bine, că e strălucit! Este un sfat pe care îl dau oricui, terenurile agricole vor crește, există subvenții, există piață. Pământul nu-și pierde valoarea, plus că îți aduce profit dacă îl lucrezi. Și credeți-mă, se bat arendașii între ei care mai de care să lucreze terenurile. Găsești imediat 8-10 arendași care să lucreze”, a declarat Adrian Rădulescu, pentru gândul.

Prețul de achiziție ar fi fost de 4.700 de euro pe hectar, conform Antena 3, ceea ce ar însemna că Ioana Băsescu a plătit în total 1,41 milioane de euro pe acest teren. Televiziunea respectivă anunța însă că terenul ar avea 350 de hectare, lucru neconfirmat însă.

„Eu am sfătuit-o să plătească maximum 5.000 de euro pe hectar”, a spus Rădulescu, pentru gândul, care a mai precizat că achiziția s-a făcut printr-un credit agricol. El a mai explicat că terenul din Nana este foarte bine amplasat – la 55 km de centrul Bucureștiului și la 14 km de Autostrada Soarelui și de Fundulea, și foarte productiv: „Este în inima Bărăganului, teren fertil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată