Iohannis a botezat un miel. Ce nume i-a pus

Publicat: 02/11/2016, 16:13

”Spuneți-mi cum e cu tractoarele românești? Vânzările cum merg?”, i-a întrebat șeful statului pe reprezentanții unui producător de utilaje agricole din România. ”Merg mai bine ca anul trecut, an de an sunt în creștere vânzările”, a venit răspunsul. ”Bine, vă doresc succes!”, le-a spus președintele.

Însoțit de ministrul Agriculturii, Klaus Iohannis a trecut pe la mai multe standuri de la INDAGRA, intrând în vorbă cu oamenii. În fața unui stand cu miere de albine, reprezentanții unei asociații de producători îi spun președintelui că fac și vând o miere de foarte bună calitate cu care au participat ”și la târgul de la Berlin”. ”Sună bine, dar și vindeți?”, i-a întrebat Iohannis. ”Se vinde, produsele noastre se vând”, a venit răspunsul. ”Deci aveți piață de desfacere, tot ce trebuie”, a constatat șeful statului. ”Dar cum ați făcut de v-ați asociat atâția?”, i-a mai întrebat el. ”La început au fost reticenți, dar după aceea au văzut avantajele pe care le avem. Avem 120 de proiecte pe fonduri europene. Problema mare e să luptăm cu mierea contrafăcută”, i-au răspuns producătorii de miere.

Klaus Iohannis a vizitat și standurile de ovine și bovine prezente la INADGRA. Un episod amuzat s-a petrecut când un oier i-a cerut șefului statului să îi boteze un miel. ”Domnule președinte, botezați-ne un miel, ajutați-ne să-i dăm un nume. Ce nume să-i dăm?”, l-a întrebat un crescător de oi pe Iohannis. ”Alegeți un nume care se potrivește”, l-a sfătuit președintele. ”Tase, Tase, domnule președinte”, a strigat cineva din mulțime. ”Auziți, Tase să-i spunem, domnule președinte!”, a spus proprietarul mielului. ”Bun”, a replicat Iohannis. ”Domnule președinte, să ne sprijiniți pentru că avem nevoie. Muncim mult, să știți”, a strigat cineva din mulțime.

După vizitarea târgului, Klaus Iohannis a participat la o dezbatere cu agricultorii.

”Există semne bune pentru agricultura noastră, care poate să devină un veritabil motor de creștere economică, atât prin performanță, cât și prin competitivitate. Dar, pentru un asemenea parcurs sustenabil, agricultura are nevoie de investiții, de cercetare aplicată, de mașini și utilaje de ultimă generație, de tehnici și tehnologii moderne, și de multe altele. Agricultura nu este doar o parte a economiei, ca oricare alta, ci este ea însăși o economie și trebuie tratată în întregul ei, așa cum am mai spus, cu conștiința lucrului bine făcut”, le-a transmis Iohannis fermierilor.

Președintele a mai spus că 2016 a fost un an agricol bun, pentru prima dată producția media de grâu depășind 4,1 tone la hectar, deși au fost și probleme din cauza condițiilor climatice. ”Acest rezultat bun arată că s-a înțeles că agricultura modernă cere investiții în tehnici și în tehnologii moderne, care aduc nemijlocit productivitate. Mulți fermieri au crescut către acest nivel de agricultură performantă. Fondurile europene au contribuit și ele la acest rezultat și este remarcabil faptul că au fost achitate, până acum, peste 3,4 miliarde de euro doar în acest an. O sumă imensă, o sumă care, cu siguranță, a contribuit la rezultatele bune”, a constatat șeful statului.

Klaus Iohannis le-a transmis agricultorilor că, pentru a fi competitivi pe piață, ar trebui să investească mai mult în sectorul procesării, deoarece recoltele bune nu sunt suficiente, ci este esențial să se și creeze. ”Aceasta înseamnă să avansăm pe lanțul procesării, pentru noi oportunități pe piață și exporturi mai valoroase. Doar așa putem inversa evoluția actuală, cu importuri mari de produse agroalimentare, care au dus deficitul comercial pentru produse agroalimentare la aproape 15% din întregul deficit al României”, a mai spus Iohannis.

Președintele a subliniat că trebuie rezolvată urgent problema proprietății, a cadastrului, a fragmentării proprietății funciare, care a ”întârziat crearea piețelor, iar agricultura a devenit eficientă mai degrabă în privința marilor ferme”.

Un alt subiect abordat de președinte în dialogul cu fermierii au fost irigațiile. ”Pe de altă parte, trebuie să ieșim odată și odată din paradigma nefastă în care plătim despăgubiri, primăvara pentru inundații și vara pentru secetă. Este trist, dar aceasta este consecința faptului că România nu a avut o viziune clară și o strategie eficientă în privința unor sisteme de irigații inteligente, adaptate noilor condiții. Este important, deci, să fie demarat de urgență Programul Național de Reabilitare a Sistemului Principal de Irigații, aprobat de Guvern chiar săptămâna trecută”, a menționat Iohannis.

INDAGRA, târgul internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei, are loc în fiecare toamnă la complexul Romexpo din Capitală. Anul acesta, târgul se desfășoară între 2 și 6 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...