Iohannis a promulgat proiectul prin care copiii fără CNP au acces la servicii medicale gratuite

Iohannis a promulgat proiectul prin care copiii fără CNP au acces la servicii medicale gratuite
Publicat: 03/10/2019, 17:08

De asemenea, legea prevede accesul gratuit la servicii medicale pentru copiii fără CNP.

Legea completează art. 234 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Camera Deputaților a adoptat, pe 18 septembrie, decizional, proiectul de lege prin care este asigurat accesul copiiilor fără CNP la servicii medicale gratuite. Propunerea prevede că unitățile medicale care primesc acești minori sesizează instituțiile statului pentru emiterea unui certificat de naștere și CNP.

Proiectul de Lege adoptat de Camera Deputaților modifică și completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și Legea privind drepturile pacientului.

„Obiect de reglementare: completarea Legii nr.95/2006 și a Legii nr.46/2003, în vederea asigurării serviciilor medicale scutite de la coplată pentru copiii până la vârsta de 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victimele traficului de persoane, în situația în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă și nu dețin un cod numeric personal”, arată actul normativ.

Inițiativa legislativă a fost votată de toți cei 281 de deputați prezenți.

„Conform acestei inițiative, toți copiii din România vor avea acces gratuit și nediscriminatoriu la servicii de sănătate, indiferent dacă au CNP sau nu. Aceste drept este prevăzut deja atât de Constituția României, cât și de legislația privind sănătatea și drepturile pacientului, însă nu poate fi exercitat în lipsa unor acte de identitate. De asemenea, prin aplicarea măsurilor prevăzute în textul legislativ propus, reprezentanții unităților medicale vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal”, arată un comunicat al inițiatorului proiectului, deputatul Oana Bîzgan.

Potrivit sursei citate, dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane. Aceste persoane vor începe imediat procesul de înregistrare și eliberare a documentelor de identitate, urmând ca apoi să beneficieze de servicii medicale ca orice alt cetățean cu acte, în condițiile stipulate de lege.

„Numărul persoanelor fără acte de identitate este în continuare necunoscut, deoarece aceste persoane nu sunt luate în evidență. În 2016, Ministerul Afacerilor externe a aproximat că în România există peste 160.000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10.000 nu au avut niciodată certificat de naștere. Cauzele sunt multiple: fie sunt copii ai căror părinți nu au acte de identitate, fie sunt copii abandonați, fie părinții au acte de identitate, însă nu fac demersurile necesare”, mai arată inițiatorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase