Iohannis: „Cu acești pesediști nu vom face niciun fel de descentralizare”

Iohannis: „Cu acești pesediști nu vom face niciun fel de descentralizare
Publicat: 12/05/2018, 18:27

Întrebat de președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, în cadrul dezbaterii „Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european” dacă administrațiile locale vor fi lăsate să se implice mai mult în gestionarea banilor destinații dezvoltării comunităților locale, fără implicația atât de mare din partea Executivului, Klaus Iohannis a răspuns: „Cred că întrebarea este foarte corect pusă și cred că nu vă așteptați de la mine să vă dau un răspuns politicianist sau populist, dar trebuie să vă dau un răspuns realist. Cu actualul Guvern să nu vă așteptați la îmbunătățiri. Nu e nici un secret că acest Guvern, după păerea mea, nu performează, nu are rezultate bune, dar aici vorbim de o chestiune principială care nu ține neapărat de Guvern, ci de majoritatea care se ocupă de legiferare. Din păcate, n-am avut, de la Revoluție încoace, nici o administrație care să aibă curaj să ducă dscentralizarea la bun sfârșit. Ea s-a făcut în hopuri.”

Șeful statului a adăugat că un proces de descentralizare a României este necesar și poate fi realizat folosind exemplele altor state, dar acest lucru nu poate fi făcut de social-democrați pentru că aceștia au interesul să țină resursele la nivelul administrației centrale pentru a le putea gestiona în mod „discreționar”.

„Acum, cu acești pesediști nu vom face niciun fel de descentralizare, pentru că se vede că ei doresc să țină resursele la centru și să le gestioneze discreționar. Ori o dezcentralizarea autentică trebuie să lași și bani. Deci o descentralizare fără bani e una de ochii lumii, e una falsă. Eu cred că descentralizarea trebuie făcută. Avem exemple în lume unde descentralizarea este un mare succes și cred că trebuie să urmăm aceste exemple. Fără descentralizare o să fim cumva la jumătatea drumului. Primarul știe ce vrea să facă în comunitatea lui, directorul și el știe ce vrea să facă în școala lui. Păi să meargă la un ministru, oricare ar fi el, și să ceară voie să facă ceva bun în comunitatea lui? Nu se poate așa ceva. (…) Și-au făcut pesediștii un calcul să dea mai mulți bani la lume. Da, dar banii n-au fost și atunci au luat banii de la comunitățile locale. Este un demers greșit. Bunăstarea nu se va produce dând pe hârtie bani la bugetari, ci atunci când comunitățile vor câștiga real mai bine”, a completat Iohannis.

Klaus Iohannis vizitează sâmbătă municipiul Blaj, județul Alba, unde participă la dezbaterea „Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european” și va fi prezent la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, potrivit Administrației Prezidențiale. Șeful statului a depus o coroană de flori la monumentul „Gloria” de pe Câmpia Libertății, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Adunarea Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848. În ultima parte a vizitei, la ora 19.00, Klaus Iohannis va participa la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, unul dintre cele mai importante edificii de cultură din Transilvania, inaugurat inițial în 1936, dar mistuit de un incendiu în decembrie 1995, precizează Președinția. Reabilitat la inițiativa administrației locale, Palatul Cultural a primit Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural în urma restaurării exemplare a clădirii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului