Iohannis: Rolul ONU în gestionarea crizelor va rămâne determinant pentru menținerea păcii globale

Redactor:
Diana Grigore
Iohannis: Rolul ONU în gestionarea crizelor va rămâne determinant pentru menținerea păcii globale
Klaus Iohannis a transmis, miercuri, în cadrul deschiderii Conferinței șefilor Statelor Majore ale Apărării, că rolul ONU în gestionarea crizelor va rămâne determinant pentru menținerea păcii globale. Șeful statului a vorbit și despre UE, NATO sau securitatea în regiunea Balcanilor de Vest.

„Rolul ONU în gestionarea crizelor a fost și va rămâne determinant pentru menținerea păcii la nivel global. Evidențiez responsabilitatea principală a Consiliului de Securitate pentru menținerea păcii și securității internaționale, în conformitate cu prevederile Cartei Organizației Națiunilor Unite. Deoarece multe crize au astăzi un caracter multidimensional accentuat, Consiliul de Securitate al ONU trebuie să-și asume un rol mai important în soluționarea multor aspecte care afectează securitatea internațională. Reiterez susținerea României pentru multilateralism, inclusiv pentru sprijinirea Organizației Națiunilor Unite. Acest angajament de durată în favoarea păcii, justiției și dezvoltării durabile reprezintă esența poziției țării noastre”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis, în cadrul deschiderii Conferinței șefilor Statelor Majore ale Apărării, respectiv Statelor Majore Generale din țările din Balcani, pe probleme de cooperare militară.

Șeful statului a afirmat că România susține extinderea Uniunii Europene în Balcani.

„Ca țară membră a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, România acordă o atenție specială statelor din această regiune și susține apropierea acestora de familia europeană și de cea euroatlantică. Pe palierul european, România a sprijinit întotdeauna politica de extindere a Uniunii Europene în Balcani, iar în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an, am tratat cu prioritate extinderea Uniunii în Balcanii de Vest. Totodată, România va rămâne un susținător ferm al politicii -ușilor deschise- a Alianței Nord-Atlantice și ne bucură evoluțiile pozitive semnificative în acest domeniu ale țărilor din Balcani”, a adăugat Iohannis.

Președintele României a susținut că cea de-a 13 a ediție a Conferinței șefilor Statelor Majore ale Apărării reunește state prietene României din regiunea Balcani – Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia.

„România este preocupată de climatul de securitate din regiunea Balcanilor de Vest și dorește stabilizarea ireversibilă a acestei zone. Militarii români au participat de-a lungul timpului la diferitele misiuni ale Organizației Națiunilor Unite, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene desfășurate în zonă. Suntem și vom rămâne un contribuitor important în Teatrul de Operații Balcanii de Vest, în cadrul misiunii NATO KFOR din Kosovo și a Operației EUFOR ALTHEA, a Uniunii Europene, în Bosnia și Herțegovina, și vom continua să sprijinim eforturile pentru creșterea stabilității și securității în regiunea Balcanilor de Vest”, a adăugat șeful statului.

În încheiere, Klaus Iohannis a afirmat că schimbul de opinii și cooperarea militară și bunele practici în gestionarea crizelor la nivelul Aliaților și partenerilor NATO sunt necesare, existând tot mai multe schimbpri ale mediului de securitate.

„Faptul că participați, astăzi, la cea de-a 13-a reuniune a Conferinței dovedește utilitatea acestui format de cooperare, la nivelul șefilor Statelor Majore ale Apărării, respectiv Statelor Majore Generale. Dialogul în acest cadru generează valoare adăugată cooperării regionale și ajută la consolidarea stabilității și securității în Balcani.Temele de dezbatere ale Conferinței din acest an – cooperarea militară, gestionarea crizelor, provocările și limitările misiunilor de menținere a păcii sub egida ONU – sunt de un real interes pentru România și pentru toți participanții la această reuniune.

Cooperarea militară, precum și schimbul de opinii și bune practici în domeniul gestionării crizelor, la nivelul Aliaților și partenerilor NATO sunt necesare astăzi, date fiind schimbările tot mai accentuate ale mediului de securitate și caracterului impredictibil al riscurilor la adresa stabilității și securității regiunii. Vă încurajez să dezvoltați, în continuare, dialogul și cooperarea pe teme și în domenii de interes comun, în beneficiul stabilității și securității regiunii. Urez mult succes tuturor participanților la această conferință!”, a mai transmis Klaus Iohannis.

 

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante...
Horoscopul banilor 25-31 ianuarie. Zodia care dă lovitura în această săptămână
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide