Iohannis: România regretă votul pentru Brexit, dar îl respectă

Iohannis: România regretă votul pentru Brexit, dar îl respectă

UPDATE

„Noi regretăm acest vot, dar în același timp, vreau să spun foarte clar că noi respectăm acest vot”, a declarat Klaus Iohannis la finalul consultărilor de la Cotroceni.

Președintele a afirmat că Uniunea Europeană este un proiect foarte valoros din care România a vrut să facă parte și care va rămâne atașată proiectului european.

„Uniunea Europeană este un proiect foarte valoros, România a fost de la bun început o țară care a dorit să fie membră în UE, o țară care a susținut puternic ideea europeană și în acest context vreau să spun foarte clar că România rămâne atașată proiectului european”, a explicat Iohannis.

Președintele a atras atenția și asupra faptului că românii trebuie să își păstreze calmul și că îngrijorarea fără măsură nu își are locul, având în vedere că ieșirea Marii Britanii din Uniune nu se va produce de azi pe mâine, fiind un proces care va dura, estimativ, aproape doi ani.

De asemenea, România va participa la negocierile dintre UE și Marea Britanie și va face acest lucru în interesul României și românilor care trăiesc și lucrează în Regat.

„Este important de știut că Mare Britanie, după ieșirea din UE, va rămâne un partener foarte important pentru România. Nu va avea însă statut privilegiat cu UE”, a explicat Klaus Iohannis.

Președintele a primit asigurări din partea premierului Cioloș asupra faptului că impactul Brexit-ului asupra economiei locale nu este mare și va fi gestionat fără probleme. Mai mult, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a furnizat informații despre faptul că leul nu va avea de suferit foarte tare și că nu vor exista probleme pentru România în acest sens.

Klaus Iohannis s-a declarat mulțumit și de consensul dintre liderii politici, care au fost de acord că drumul României este în interiorul Uniunii.

Președintele a spus că va participa la întrunirea Consiliului European și că, imediat după, va convoca din nou premierul, liderii partidelor politice și guvernatorul BNR pentru a discuta pe baza informațiilor obținute acolo, în vederea redefinirii proiectului european și elaborării unui nou proiect de țară.

Klaus Iohannis i-a convocat în această dimineață pe prim-ministrul României, pe guvernatorul Băncii Naționale și pe liderii partidelor politice pentru discuții în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie.

„Cred că situația foarte deosebită în care ne aflăm acum datorită rezultatului votului de la referendumul din Marea Britanie de ieșire din UE impune o întâlnire de acest tip, în care ne armonizăm punctele de vedere, ne gândim la ce este de făcut”, a declarat șeful statului.

Președintele a mai spus că din discuțiile pe care le-a avut deja toată lumea este de acord că România continuă pe calea europeană și nu sunt motive de îngrijorare pentru economie.

„Din discuțiile preliminare pe care le-am avut cu liderii politici am înțeles că toată lumea este perfect de acord ca România să continue calea europeană, iar din discuțiile pe care le-am avut cu prim-ministrul și guvernatorul am înțeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească și finanțe”, a mai spus președintele.

Pe lângă premierul Dacian Cioloș și guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la consultări mai participă din partea PSD președintele partidului, Liviu Dragnea, iar din partea liberalilor au venit la discuții copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga, acesta din urmă ajungând la Cotroceni împreună cu liderul UNPR Valeriu Steriu.

De asemenea, sunt prezenți copreședintele ALDE Daniel Constatin și reprezentantul UDMR Csaba Asztalos.

La discuții mai participă și consilierii prezidențiali Leonard Orban și Cosmin Marinescu.

Consultările vor fi urmate de declarații de presă ale președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani