Iohannis: Situația piețelor financiare din Europa arată că sectorul financiar este la răscruce

Iohannis: Situația piețelor financiare din Europa arată că sectorul financiar este la răscruce
Publicat: 23/05/2019, 10:58

Mesajul a fost prezentat de către consilierul prezidențiale pe departamentul politici economice și sociale Cosmin Marinescu, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„Situația actuală a piețelor financiare din Europa, incluzând asigurările, evidențiază faptul că sectorul financiar se află la o răscruce. Cred cu tărie că o consolidare a rolului piețelor financiare este esențială în contextul schimbărilor din peisajul geopolitic, tehnologic și financiar. Asigurările reprezintă sectorul cel mai familiarizat cu modul în care prevenirea și reducerea riscurilor reprezintă contribuții esențiale la buna funcționare a societății, care se bazează pe asigurări sustenabile, investiții responsabile și piețe reziliente. Când vorbim despre Piața Unică Europeană, este important să avem în vedere și diferențele la nivel de sisteme naționale. Și este esențial să înțelegem modul în care aceste diferențe ar putea genera bariere, dar și oportunități”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele României a mai spus că este esențială existența unui dialog onest între autoritățile de reglementare și în mediul de afaceri înaintea luării unei decizii.

„Sunt un promotor consecvent al convergenței economice europene și al bunei guvernări, ca fundament al dezvoltării economice, stabilității politice și securității. Autoritățile de reglementare, ca și mediul de afaceri, ar trebui să fie pe deplin conștiente de avantajele unui dialog onest, drept condiție esențială în luarea de decizii. Prioritățile privind inovarea s-au schimbat deja. Acum, ele vor continua să evolueze. Provocarea majoră a generației noastre este revoluția digitală. Consider că o perspectivă vizionară asupra viitorului economiei globale vizează nu doar reglementări inteligente și structuri flexibile, ci și instrumente de lucru noi, mai bine adaptate. Statisticile globale ale ultimilor ani au evidențiat creșteri record în domeniul tehnologiilor financiare, atât la nivel de activități, cât și la nivel de investiții. Cu toate acestea, după cum știți, cercetările au demonstrat în mod constant existența unui nivel scăzut de educație financiară, și aceasta nu doar în economiile emergente, ci și în țările cu piețe financiare dezvoltate”, a explicat șeful statului.

Președintele Iohannis și-a exprimat speranța că autoritățile și industria financiară vor sprijini și promova o educație financiară adoptată la o economie de piață modernă.

„Sunt convins că educația financiară este o condiție esențială pentru sustenabilitate și progres, un set de abilități de bază ale vieții de zi cu zi, care trebuie dobândite și dezvoltate de la vârste cât mai fragede. Nu pot decât să sper că atât autoritățile, cât și industria financiară vor sprijini și promova o educație financiară mai bine adaptată la economia de piață modernă. Câteodată nevoia de a avansa rapid vine la pachet cu riscul de a pierde din vedere contextul mai larg. În opinia mea, problematica fragilității piețelor financiare ar trebui să fie un subiect mai vizibil pe agendele publice, cu obiective care să abordeze atât prevenirea acestei fragilități, cât și consolidarea piețelor. Viitorul industriei asigurărilor constă în găsirea echilibrului adecvat între nevoile imediate și o abordare pe termen lung, orientată spre viitor”, a conchis Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația