Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc REFERENDUM pe 26 mai/ PSD este un accident democratic/ Despre Dragnea: Ăsta nu cred că s-a dus la un spital public

Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc REFERENDUM pe 26 mai/ PSD este un accident democratic/ Despre Dragnea: Ăsta nu cred că s-a dus la un spital public
Publicat: 19/03/2019, 20:37
Actualizat: 25/03/2019, 19:49

Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe 26 mai

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, și alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru.

„O garanție? Garanția pot să fiu doar eu, că președintele convoacă referendumul. S-a vorbit mult despre referendum și am spus în mai multe rânduri că lucrurile trebuie evaluate din foarte multe puncte de vedere. De multe ori dorința e una și putința e alta. Eu nu am vrut să convoc un referendum ca să ne aflăm în treabă și să nu participe lumea. Discuția nu a revenit întâmplător pe referendum. Am primit acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte tehnice pentru alegeri prin care PSD introduse un paragraf că nu poate organiza nimic cu alegerile, nici referendum, nici altceva. Am contestat la CCR această lege, având ceva în minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere e neconstituțională și ca atare am început să analizez cu echipa de la Cotroceni cum ar fi dacă aș convonca un referendum fix pe data alegerilor europarlamentare. La început au fost puțini entuziaști. Lucrăm deja intens la asta. Analizăm datele, variantele, partea legală, etc”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”.

El a precizat că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe 26 mai, când vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European.

„Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai când avem alegeri europarlamentare. Lăsați-mi o marjă care se datorează unei nevoie aprofundate, unei discuții aprofundate. Dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar și pentru asta de o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens”, a explicat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că își dorește ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupția sau dacă trebuie să tragem linia și să spunem atât”.

„Un referndum cu care să nu rămână lucrurile în suspans, să exprime atitudinea nației. Îmi doresc ca națiunea română să spună clar dacă tolerează corupția sau dacă trebuie să tragem linia și să spunem atât. Marile sisteme publice, educația, justiția sunt destul de rezistente și reziliente, dar odată ce încep să scârțâie se repară foarte greu. Sper să ajungem în perioada în care această golăneală nu se va mai întoarce și să ne întoarcem la actul democratic”, a completat șeful statului.

Președintele României, despre referendumul pentru familie: Românii au dat o lecție infatuaților care au propagat ura

Klaus Iohannis a declarat, marți, că nu există stat de drept fără drepturile omului iar când vine vorba de toleranță societatea are un drum lung de parcurs. Acesta a precizat că românii „i-au tratat cu flit” pe politicienii care au propagat ura, referindu-se la referendumul pentru familie.

„Stat de drept fără drepturile omului nu se poate. Trebuie să ne reamintim că aceste lucruri sunt statuate și în Constituția noastră. Le avem în Constituție. Nu e suficient ca un lucru să fie scris în Constituție. Trebuie să fie respectat și pus în practică. În această zonă cred că societatea mai are un drum lung de parcurs. E vorba de acceptare, educație și toleranță. Vă amintiți cînd a apărut lucrul cu referendum, eu de îndată am devenit inamicul numărul 1 când am spus că trebuie să fim toleranți. Din păcate, am avut dreptate. Românii au dat o lecție imensă acestor infatuați care au propagat ura și pur și simplu, cum se spune mai popular, i-au tratat cu flit. Românii au fost mult asupra clasei politice care au promovat agresiv, cu un discurs bazat pe ură și intoleranță acel referendum. Românii au arătat că sunt un popor deschis și că acționează cu totul și cu totul altfel decât acționează unii politicieni și sociologi”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”.

Președintele Iohannis a răspuns astfel la întrebarea unul reprezentat de la ACCEPT care a întrebat care e rolul politicienilor pentru conmbaterea homofobiei, în contextul în care Senatul a respins două proiecte care vizează parteneriatul civil și dacă poate exista stat de drept fără drepturile omului.

Senatul a respins, luni, două proiecte de lege care prevedeau că persoanele de același sex puteau încheia în fața notarului sau la Starea civilă un parteneriat civil în scopul organizării vieții comune ca familie. Actele normative arătau drepturile și obligațiile partenerilor.

Senatorii au adoptat cu majoritate de voturi rapoarte de respingere pentru cele două proiecte, unul inițiat de UDMR, USR, PSD și PNL, printre care deputatul PSD Florin Manole și liberalul Ovidiu Raețchi, și alt proiect inițiat de un deputat ALDE și de un deputat independent.

Referendumul național pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei, din 6 și 7 octombrie 2018 nu a fost valabil, întrucât nu au participat cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Iohannis: PSD este un accident democratic

Președintele a declarat că PSD este un accident democratic care are „un Guvern de tip proxi”, cu un partid care a câștigat alegerile iar acum crede că posedă România, ceea ce arată că românii au crezut prea repede că politica nu îi privește.

Întrebat, la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”, dacă este de părere că libertățile în România încep să pălească și este nevoie de un punct zero, Klaus Iohannis a răspuns: „Doamne ferește de un punct zero. Eu cred că suntem într-o etapă importantă în care trebuie să consolidăm ceea ce s-a construit. Faptul că s-a ajuns la acest accident democratic, cu un Guvern de tip proxi, cu un partid care a câștigat niște alegeri și crede că posedă România arată că ne-am relaxat prea repede sau am crezut prea repede că politica nu ne privește. Acest accident al democrației se datorează mai puțin PSD și mai mult absenteismului la vot. Să mergem să ne exprimăm opinia noastră, nu a altuia. Noi exprimăm ce credem noi sigur din ce este pe listă. Dacă nu găsim pe listă nimic ce ne convine, acesta nu e motiv să nu mergem. Poate găsim data viitoare. Rețetele se cunosc, dar depinde de noi ce se întâmplă. Cred că în această sală nu e nimeni care își dorește noi accidente ale democrației. Eu cred că își doresc o Românie demnă, respectată”.

Șeful statului a vorbit și despre Revoluția din ’89, precizând că a fost un eveniment disruptiv, precizând că ulterior „o clică și-a arogat repede puterea”.

„Deja aș trece la prima temă ”89. Pentru mine este ca și pentru majoritatea românilor, Revoluția din decembrie 1989 un eveniment clar disruptiv. Dar nu numai pentru mulți ca noi e un eveniment care încheiat o etapă și a deschis alta. E un eveniment disruptiv și pentru societate. Am rupt clar o etapă nefericită de dictatură comunistă și am început o nouă etapă. Această etapă nu a venit ușor și nu mă refer doar la evenimentele din 89 care au avut o notă tragică, prin numărul mare de victime și prin faptul că o clică și-a arogat repede puterea, care nu a fost ușor de luat și prin faptul că noi toți ne-am dorit lucruri pentru care am visat foarte mult și am știut prea puțin. Libertate, societate civilă și a durat foarte mult până azi căutarea sensurilor profunde ale acestor noțiuni. Dacă îmi permiteți într-o notă personală – nu pot să îmi imaginez o altă conjuctură nicăieri în lume în care aș fi ajuns președinte. Cred că e notabil. Nimic nu arăta că așa ceva e posibil. Și iată că oamenii au făcut să fie posibil. Cred că printre lucrurile pe care le-am învățat greu se numără și a face imposibilul posibil”, a conchis Iohannis.

Klaus Iohannis: Regretul meu în primul mandat e că nu am găsit un Guvern cu care să pot să lucrez

Iohannis a declarat că regretul său în mandat care se încheie în curând este că nu a găsit un Guvern cu care să poată colabora, precizând că speră ca în al doilea mandat să aibă un Executiv cu care să poată lucra.

„Regretul meu în primul mandat care dă să se încheie că nu am găsit un Guvern cu care să pot să lucrez și sper să la al doilea mandat voi găsi un Guvern cu care să pot lucra, în așa fel încât să nu fiu în situația penibilă când mă întreabă ce o să fac și eu să le spun că nu am cu cine să lucrez”, a afirmat Klaus Iohannis, marți la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”.

Întrebat despre Guvernul Cioloș, șeful statului a spus că a administrat „rezonabil” România.

„Guvernul Cioloș a adnimistrat România rezonabil de bine. Dar un guvern trebuie să guverneze, să vină cu politici, să legifereze, mult mai mult decât putea să facă un Guvern de tehnocrați”, a completat Iohannis.

Președintele României a anunțat încă din luna iunie a anului trecut că va candida pentru un nou mandat la Cotroceni. PNL a anunțat că îl susține pe Iohannis.

Iohannis: Suntem mințiți pe față, în democrație. Asta se numește dictatura majorității

Klaus Iohannis a declarat că PSD a mințit în toate domeniile, oamenii fiind „siderați” de felul în care se legiferează. Președintele a precizat că este foarte grav că în ultimii ani avem de a face cu pervertirea statului și a regulilor democratice.

„Semnale de alarmă s-au tras nenumărate. Sunt manifestări de stradă. Se schimbă legile justiției de nenumărate ori cu scopul evident de a albi dosarele penale ale oamenilor din arcul puterii. Nu vi s-a părut ciudat ca în protestul cu 15 minute să înceapă lucrul la autostradă și după să înceteze? În domeniul structurii avem de-a face cu o butaforie. În economie, oamenii sunt siderați de felul în care se legiferează. OUG 114 duce la deraierea a întregi sectoare, ori că îți sunt simpatice sau antipatice. Am un sentiment de deja vu și vin ei să ne spună la TV că va curge lapte și miere. Eu nu mai sunt dispus să mai văd una și să aud de la guvernanți că totul merge extraordinar dar alții sunt vinovați și noi nu înțelegem”, a afirmat Klaus Iohannis, marți la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”.

„Eu sunt vinovat că nu se fac spitale, autostrăzi, că sunt WC-uri în curte? Remedierea este la Guvern, nu la președinte. Dacă ar fi chestiuni izolate, s-ar putea descrie ca parțial proastă guvernare, dar în realitate în toate domeniile suntem mințiți pe față, iar în democrație suntem mințiți. Asta se numește dictatura majorității, care poate veni dintr-o democrație care nu funcționează bine. Într-o democrație nu poți să spui că fac ce vreau că am câștigat alegerile, ci eu fac ce pot că am câștigat alegerile. Dacă ar fi să concentrez întreaga evoluție din ultimii ar spune că avem de-a face cu pervertirea statului și pervertirea regulilor democratice. Asta este foarte grav. Ceea ce se pierde în esență este chiar dialogul democratic. Dacă mulți într-o sală țipă ca descreierații, unul cu discurs rațional se fac greu auziți”, a completat Iohannis.

Iohannis, despre Dragnea: Ăsta nu cred că s-a dus la un spital public

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, referitor la sistemul public de sănătate și incapacitatea de a trata corespunzător HIV-SIDA, că el crede că Liviu Dragnea nu se află într-un spital de stat.

„Este un exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală în domeniul sănătății publice. Răspunderea este clar la cei care guvernează. Noi la președinție nu ne putem face că nu vedem aceste probleme și este important să contribuim destul de serios la conștientizarea și cunoașterea acestei probleme. Avem oameni suficient de bine pregătiți care vor putea să vină cu expertiză și proiecte pentru îmbunătățirea. Această chestiune este una extrem de sensibilă și toate studiile sociologice arată că românii sunt foarte preocupați de ineficiența sistemului public de sănătate”, a spus Klaus Iohannis la o dezbatere din cadrul Festivalului One World Romania.

El a afirmat că nu crede că Liviu Dragnea este internat momentan în sistemul public de sănătate.

„Nu cred că s-a dus ăsta la un spital public”, a adăugat Iohannis.

Codrin Ștefănescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că Liviu Dragnea rămână internat în spital, iar medicii îi vor face infiltrații „care să îl pună pe picioare” în perioada următoare când vor fi alegeri. Secretarul general al PSD a precizat liderul social-democrat va ajunge la operație din iunie încolo.

Liviu Dragnea este internat de duminică în spital, după ce a acuzat dureri de spate. Liderul social-democrat are o dublă hernie și probleme cervicale, potrivit unui anunț făcut de secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu. Acesta a adăugat că CEx al PSD, care trebuia să aibă loc joi pentru validarea listei candidaților la europarlamentare, va fi reprogramat pentru o dată ulterioară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu