Ion Besoiu: „Szobi Cseh a fost un artist adevărat, un camarad desăvârșit. A făcut din cascadorie o adevărată artă”

Ion Besoiu: Szobi Cseh a fost un artist adevărat, un camarad desăvârșit. A făcut din cascadorie o adevărată artă
Publicat: 01/08/2014, 12:50

Trecut în neființă la 72 de ani, răpus de cancer osos, Szobi Cseh a stârnit emoții puternice între foștii săi colegi de scenă și de platou. „O pricepere extraordinară”, „un artist adevărat”, „pionierul cascadoriei”, „unic în România” – sunt doar câteva dintre cuvintele de laudă și de respect pe care marii actori români i le-au adus lui Szobi Cseh.

„Am lucrat cu el, l-am respectat foarte mult. A fost un artist adevărat, un camarad desăvârșit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă”, a spus Ion Besoiu, contactat de Mediafax.

Deși a aflat de jurnaliști de decesul lui Szobi Cseh, și directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, i-a lăudat cariera de cascador, spunând că este cel care a înființat, de fapt, școala românească de cascadorie.

„A fost un pionier al cascadoriei, a fost cel care a înființat școala de cascadorie, de fapt, și a și jucat roluri în filme în care cascada era una din părțile lui forte. Îmi pare foarte rău! Dumnezeu să-l ierte!”, a spus Caramitru.

Îndurerat de moartea lui Szobi Cseh este și Mircea Albulescu. Contactat de Mediafax, actorul și-a amintit de „priceperea extraordinară” a cascadorului.

„Am lucrat cu el la toate filmele unde era mișcare, unde era ceva de alergat. O cascadorie era la jumătate făcută de mine, restul era făcut de el. Un coleg al nostru care, de atâția și atâția ani de zile, cu o pricepere extraordinară, a reușit să facă ca stângăciile noastre firești să nu se vadă, să nu se cunoască „, a declarat Mircea Albulescu.

Actorul Dorel Vișan îl consideră pe Szobi Cseh un „vârf al cinematografiei românești” și crede despre acesta că a „fost și va rămâne unic”.

„L-am cunoscut pe Szobi Cseh ca pe un om deosebit, ca pe un vârf al cinematografiei românești. Ceea ce a făcut el în cinematografia românească a fost un dar pentru îmbogățirea modalităților de expresie a artiștilor și pentru îmbunătățirea forței mesajului pe care îl transmiteau filmele românești atunci, într-o cinematografie care, din păcate, a murit. Szobi Cseh a fost un om special, cu o mare putere de pregătire fizică și psihică „, a precizat Vișan.

Fost elev al lui Szobi Cseh, actorul Vasile Calofir a povestit cum acesta le spunea mereu la cursuri că un artist trebuie să fie mereu într-un echilibru perfect.

„Mi-a fost profesor de cascadorie. Cred că era profesorul la ale cărui cursuri prezența era maximă. Asta și pentru că se întâmplau și lecții de viață la cursurile lui, lecții cu foarte multă psihologie. Ne spunea că un actor trebuie să fie într-un echilibru perfect”, a spus Vasile Calofir.

Alături de Szobi Cseh în filmul „Aventuri la Marea Neagră”, cântăreața Corina Chiriac a spus despre fostul său coleg că a fost „personalitate a filmului românesc”.

„L-am admirat în filme și am avut cunoștințe comune care vorbeau despre el ca un foarte bun cascador, un om care a pregătit generații de cascadori și a adus un aport extraordinar la meseria asta care, acum 45-50 de ani, se pare că în România încă nu era o meserie bine stabilită, că n-avea de unde, neexistând o cinematografie foarte extinsă”, a declarat Corina Chiriac.

„O persoană cu iuțeală în gândire și gesturi”, așa l-a caracterizat regizorul Stere Gulea pe Szobi Cseh, spunând că și-a iubit meseria „cât se poate de clar”.

„Era un om plin de solicitudine și își iubea meseria cât se poate de clar. Era foarte înzestrat. Avea iuțeală atât fizică și în gesturi, cât și în gândire. Era clar omul care reprezenta cascadoria în România în acea perioadă. Colaborai cu el foarte ușor, era manierat, civilizat, ponderat, un om cu care puteai foarte bine să colaborezi”, a spus Stere Gulea.

Lacrimi și din partea actorului Alexandru Arșinel, care l-a considerat pe Szobi Cseh un „prieten cum rar i-a fost dat să întâlnească în viață”.

„Este regretabil pentru că a murit în suferință un mare artist, un camarad extraordinar, profesor universitar, un om care avea grijă de copiii străzii”, a spus Alexandru Arșinel.

El a precizat că nu va uita niciodată „comandamentul” pe care Szobi Cseh l-a făcut după cutremurul din 1977, unde, alături de alți colegi cascadori, încerca să salveze oameni din blocurile afectate.

„Un camarad, un prieten cum rar mi-a fost dat să întâlnesc în viață. Regret din tot sufletul și transmit condoleanțe familiei”, a mai spus Alexandru Arșinel.

Cascadorul Szobi Cseh a murit, în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, la vârsta de 71 de ani, suferind de cancer osos.

Cascadorul a decedat după o grea suferință, în urma complicațiilor renale, hepatice, cardiace și pulmonare severe, acesta nerăspunzând la tratamentul intensiv aplicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale