Ion Iliescu ar putea deveni academician la 86 de ani

Ion Iliescu ar putea deveni academician la 86 de ani
Publicat: 13/03/2016, 17:01

„Academia Oamenilor de Știință din România își reia denumirea sub care a fost constituită și a funcționat în perioada 1935 – 1948 și anume Academia de Științe din România”, se arată în unul din articolele propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR).

Inițiativa depusă la Senat mai prevede abrogarea articolului din actuala lege care prevede că membrii acestui for nu pot purta titlul de academician.

Potrivit site-ului instituției, din AOȘR fac parte unii membri ai Academiei Române ca Răzvan Theodororescu, foști și actuali parlamentari ca Ion Iliescu, Teodor Meleșcanu, Valeriu Tabără, dar și nume ca Gheorghe Mencinicopschi, ÎPS Teodosie, ÎPS Nifon, Ion Cristoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, fiind totodată și presedintele Secției ”Științe Chimice”. Președintele filialei Iași este deputatul PSD Anghel Stanciu, condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Propunerea legislativă detaliază atribuțiile pe care le are Academia, printre cele introduse fiind dreptul de a organiza cursuri de calificare profesională sau posibilitatea de a elabora acte normative din domeniul său de activitate.

„Filiala este condusă de un președinte, membru titular al AȘR, remunerat la nivelul funcției de director, ales prin vot de adunarea generală a membrilor filialei. Mandatul președintelui este de 4 ani, putând fi reales. Numărul mandatelor nu este limitat”, mai prevede proiectul de lege.

Președintele, vicepreședinții și secretarul general sunt aleși dintre membrii titulari, cu un mandat de patru ani de Adunarea generală, formată din membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare.

Legislația în vigoare prevede că organizarea și funcționarea filialelor teritoriale și ale institutelor/centrelor se stabilesc prin statut.

De asemenea, angajarea, încetarea raporturilor de serviciu și salarizarea personalului de la nivel central și din filialele teritoriale se aprobă de președintele AȘR, la propunerea secretarului general, iar finanțarea pentru Academie provine de la bugetul de stat în totalitate. Veniturile proprii vor fi folosite pentru finanțarea cheltuielilor cu acțiuni și proiecte cu caracter științific și de cercetare.

„Salarizarea personalului AȘR se face în condițiile aplicabile personalului din sectorul bugetar. Având în vedere că instituția este una dintre academiile din România cu rol de importanță națională (…), personalul din aparatul propriu ar trebui să beneficieze de un spor de importanță națională, la fel ca cel aplicat Academiei Române și Institutului Cultural Român”, potrivit expunerii de motive.

Proiectul de lege este susținut de 42 de parlamentari de la toate grupurile politice, cu excepția ALDE, dintre care 27 de parlamentari de la PSD, printre care fostul ministru Mihnea Costoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a introdus în decembrie un amendament la votul pentru bugetul Ministerului Educației în Comisiile reunite pentru buget prin care Academia Oamenilor de Știință a devenit ordonator de credite.

Amendamentul senatorului PSD Ecaterina Andronescu prevedea ca Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) să nu mai fie bugetată prin Ministerul Educației, ci să devină ordonator de credite, cu buget propriu de care dispune singură (6,4 milioane de lei în 2016).

Academia Oamenilor de Știință din România a funcționat ca ONG până la apariția Legii nr. 31-2007, când a devenit instituție de interes public. Legea a fost promovată de actualul președinte și vicepreședinte – Vasile Cândea și Ion Basgan, foști parlamentari. Basgan este coautor al cărților ”Francmasoneria. Războaiele fiilor luminii” și ”Enciclopedia Francmasoneriei Universale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
MARȚI Exclusiv: Boureanu stă prost la capitolul despărțiri chiar și de prieteni. Cum a fost...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei