Iordache, supărat pe Toader. O GREȘEALĂ că n-a avut consultări AMPLE înaintea adoptării OUG 7. Reacția ministrului Justiției

Iordache, supărat pe Toader. O GREȘEALĂ că n-a avut consultări AMPLE înaintea adoptării OUG 7. Reacția ministrului Justiției
Publicat: 26/02/2019, 12:58
Actualizat: 25/03/2019, 19:56

„Chiar nu le-am văzut criticile din PSD, dar dacă sunt și din PSD, sunt din partidul majoritar, nu au decât decât să inițieze proceduri de modificare, că să te duci la televizor e frumos, dai bine pe ecran, îți spui punctele de vedere, eventual te raliezei celor nemulțumiți, dai și mai bine, dar există o tehnică legislativă, proceduri valabile pentru toți”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției s-a declarat suprins de faptul că nimeni nu a criticat procedura de numirea a unui procuror european din partea României, reglementată de asemenea prin ordonanță de uregnță.

„Eu sunt surprins de faptul că nimeni nu a reacționat împotriva ordonanței de transpunere a regulamentului pentru numirea procurorului european, că acolo e soluția de principiu la nivel european, acolo spune că un judecător poate să ajungă procuror. Care era urgența la procurorul european? Acolo, până la 31 martie trebuie să trimitem la Bruxelles propunerile, cele trei porpunerim ca unul dintre cei trei candidați să devină procuror european”, a completat Toader.

„Dialogul foarte bun pe care l-a inițiat doamna premier Viorica Dăncilă a fost să detensioneze și să ia pulsul. Ca o greșeală o văd eu, cred că trebuiau consultări mai ample și mai transparente înainte de adoptare, dar aici este problema la Ministerul Justiției. Foarte bine a procedat Viorica Dăncilă, dumneaei a fost plecată din țară în ultimele zile, a fost în Spania, a inițiat acest dialog, tocmai pentru a detensiona situația și a găsi cele mai bine soluții. Foarte bine a procedat doamna prim-ministru Viorica Dăncilă că a inițiat un dialog și în urma acestui dialog, am înțeles că va fi eliminată această prevedere care generic nu mai vorbea de o separare a carierelor”, a declarat Florin Iordache, marți, la RFI.

În opinia lui Florin Iordache magistrații nu au de ce să fie nemulțumiți, după modificarea ordonanței de urgență, anunțată luni seară de ministrul Tudorel Toader:

„Atenționat că modificările anunțate luni seară de Tudorel Toader nu i-au mulțumit pe magistrați, deputatul PSD a replicat: „A prejudicia cetățenii, că până la urmă și magistrații sunt în slujba cetățeanului și a prejudicia fie prin tergiversarea ședințelor de judecată, fie prin neprezentarea la parchete și cetățenii să fie prejudiciați nu mi se pare corect. Păi, stați puțin, ce nu mulțumește? Nu mulțumește faptul că separarea carierelor, că de fapt asta, probabil că au alte lucruri ascunse pe care nu le afirmă. Dacă separarea carierelor pe care au clamat-o a fost eliminată și judecătorii nu mai pot intra în corpul procurorilor și invers, această chestiune a fost eliminată, despre ce discutăm? (…) Aștept și eu forma finală, ca să discutăm aplicat, dar dacă articolele care au deranjat vor fi eliminate, pentru ce protestează?”, a explicat social-democratul.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțt că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiției, care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete și care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secția pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

Toader a precizat că va redacta noul proiect de OUG astfel încât să intre în ședința de Guvern de săptămâna viitoare. Acesta a mai spus că nu va abroga integral ordonanța de urgență.

Ordonanța de urgență nr. 7 care modifică legile justiției a fost criticată atât de secțiile pentru procurori și judecători din cadrul CSM, cât și de asociațiile de magistrați, aceștia reproșând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condițiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare.

foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică