ISC spune că Năstase refuză să plătească prejudiciul din dosarul Trofeul Calității. Avocat: „Inspectoratul minte. Am primit numărul de cont și vom vira banii”

ISC spune că Năstase refuză să plătească prejudiciul din dosarul Trofeul Calității. Avocat: Inspectoratul minte. Am primit numărul de cont și vom vira banii
Publicat: 13/02/2013, 19:45
Actualizat: 05/05/2015, 18:31

Inspectoratul de Stat în Construcții susține într-un comunicat public că Adrian Năstase nu a plătit încă cei 760.000 euro din prejudiciul stabilit în dosarul Trofeul Calității. ISC susține că a transmis avocaților contul în care să vireze banii.

În 12 februarie, avocații lui Adrian Năstase au declarat că Inspectoratul a refuzat să primească banii de la Adrian Năstase. De cealaltă parte, ISC susține că i-a contactat pe avocații lui Adrian Năstase pentru a stabili datele transzacției, însă aceștia au refuzat orice fel de colaborare.

Pe 8 februarie, Adrian Năstase a transmis printr-un executor jdecătoresc o notificare către ISC prin care își arată disponibilitatea de a plăti 760.000 euro din prejudiciul de 1,5 milioane euro.

Avocatul Ion Cazacu, apărătorul lui Adrian Năstase, a declarat pentru gândul că ISC a fost notificat oficial că fostul premier pune la dispozițita instituției suma de 760.000 euro, reprezentând aproximativ jumătate din prejudicul stabilit de instanță în dosarul Trofeul Calității. Năstase a plătit deja 50.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Marți, 12 februarie, la judecarea cererii de eliberare condiționată, avocații lui Adrian Năstase au declarat că ISC a refuzat să primească banii de la fostul premier și nu au indicat niciun cont.

Afirmațiile avocaților sunt contrazise de ISC, care susține că, pe 11 februarie, au solicitat o întrevedere cu avocații lui Adrian Năstase pentru a pune la punct detaliile tranzacției. „Executorul judecătoresc a solicitat împuterniciților debitorului o întrevedere pentru data de 11.02.2013 în vederea comunicării condițiilor de efectuare a plății, cu respectarea prevederilor legale, însă aceștia au refuzat orice colaborare”, se arată în comunicatul ISC

Contactat de gândul, avocatul Ion Cazacu a declarat că afimațiile ISC sunt false. „Este o minciună. On instituție publică minte. În realitate, pe 11 februarie, ISC a comunicat că nu este de acord cu executarea voluntară și doresc să continue executarea silită”, a declarat avocatul Ion Cazacu

ISC spune că a transmis datele contului în care Năstasepoate depune banii prin avocați, dar că executarea silită va continua. Inspectoratul mai arată că reprezentanții lui Năstase au primit datele contului acest fapt fiind confirmat de confirmarea de primire a scrisorii recomandate. „Până la data de 13.02.2013, ora 17:45, împuterniciții lui Adrian Năstase nu au comunicat ISC dovada consemnării sumei de bani precizată în notificare așa cum susțin în presă”, mai arată ISC.

Avocatul Cazacu a precizat că datele contului ISC au fost primite și că banii vor fi virați în acest cont. „Telenovela s-a terminat. Am primit datele contului și vom vira acolo banii. Banii vor fi transferați în contul ISC”, a mai precizat Cazacu.

Pe 1 februarie, Judecătoria Sector 1 a încuviințat cererea de executare silită formulată de ISC împotriva lui Adrian Năstase pentru prejudiciul din dosarul Trofeul Calității. Avocatul Ion Cazacu a declarat pentru gândul că executorul judecătoresc nu a început procedura, deoarece instanța încă nu a remis motivarea deciziei de pe 1 februarie. Astfel, având în vedere că ISC a respins propunerea fostului premier, înseamnă că executarea silită a lui Adrian Năstase va continua.

În sentința din 20 iunie, prin care Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, se menționează că dispozițiile hotărârii emise de prima instanță sunt menținute. Astfel, cei cinci judecători au decis să mențină decizia prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian și Gasparovici Diana sunt obligați să plătească prejudiciul de aproximativ 1,5 milioane euro.

Cât mai are Năstase în conturi

Avocatul Cazacu a explicat că, din acest prejudiciu, instanța a stabilit că pentru 760.000 euro sunt responsabili în solidar Adrian Năstase și ceilalți cinci inculpați. Pentru restul de bani, până la 1,5 milioane euro, adică tot 750.000 euro responsabili în solidar sunt ceilalți cinci inculpați. Astfel că Adrian Năstase a decis să plătească el singur suma de 760.000 euro.

În ultima declarație de avere, Adrian Năstase declara că, împreună cu Dana Năstase, deține în conturi următoarele sume de bani: 835 euro, 7800 lei, 1.430.000 lei și 195.000 euro. În declarația din iulie 2012, Năstase a mai consemnat că în 2011 a vândut o pădure din Corbeanca pentru suma de 350.000 euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA