Își trădează Igor Dodon țara pentru a obține încă patru ani la conducerea Republicii Moldova? Liderul separatist de la Tiraspol, prezentat drept ”Președintele Transnistriei”

Își trădează Igor Dodon țara pentru a obține încă patru ani la conducerea Republicii Moldova? Liderul separatist de la Tiraspol, prezentat drept ”Președintele Transnistriei”
Își trădează Igor Dodon țara pentru a obține încă patru ani la conducerea Republicii Moldova?
Publicat: 29/07/2020, 13:02
Actualizat: 29/07/2020, 13:08

Condrița, reședința oficială a lui Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a fost scena celei de-a șaptea întâlniri dintre acesta și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Pe data de 28 iulie, cei doi și-au strâns mâinile, cordial, având alături delegații ale Chișinăului și ale Tiraspolului.

Potrivit informațiilor oficiale, această ”rodnică întâlnire de lucru” a avut câteva subiecte clare pe ”ordinea de zi”, fiind vorba despre o reluare a negocierilor în format ”5+2”, despre funcționarea posturilor temporare de carantină, telecomunicații, problemele cu care se confruntă lumea bancară, încetarea unor cauze penale și lansarea liniei de troleibuz Bender-Varnița.

„Am discutat despre anularea posturilor temporare de carantină în zona de securitate, unele acțiuni pentru asigurarea liberei circulații, precum și pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale”

Igor Dodon – pagina oficială de Facebook

Dialogul dintre Igor Dodon și liderul separatist Vadim Krasnoselski are, totuși, ”rădăcini” adânci, discuțiile regulate având ca punct de pornire anul 2017.

”Pandemia de coronavirus a fost un factor care a întârziat acest proces de negociere”, a specificat Igor Dodon, însă, așa cum se spune de cele mai multe ori, devenind o regulă nescrisă, ”mai bine mai târziu decât niciodată”.

Igor Dodon i s-a adresat lui Vadim Krasnoselski cu titulatura ”Președintele Transnistriei”

Ceea ce a surprins, de la bun început, a fost felul în care președintele Republicii Moldova i s-a adresat lui Vadim Krasnoselski. L-a primit și l-a prezentat pe acesta drept ”Președintele Transnistriei”, cu toate că teritoriul transnistrean nu este recunoscut, în plan internațional, drept ”un stat independent”.

Mai mult, pentru ca ambiguitatea să fie ”literă de lege”, nici Republica Moldova nu recunoaște, oficial, independența Transnistriei, iar formula de adresare aleasă de Igor Dodon a ridicat semne de întrebare firești. Dar nu este pentru prima oară când se întâmplă asta, atitudinea lui Igor Dodon stârnind o îngrijorare firească.

În urmă cu doar două luni, pe pagina oficială de Facebook a președintelui Dodon a apărut exact aceeași formulă controversată, numai că anunțul a fost șters după ce presa din Moldova a reacționat extrem de dur.

Se pregătește federalizarea Republicii Moldova?

Într-un astfel de context politic ”abil întreținut” de ambii parteneri de dialog, specialiștii își pun întrebarea referitoare la un nou mandat de președinte pe care îl dorește Ogor Dodon. Iar o ”mutare” interesantă este tocmai ”delicatețea” cu care i se adresează lui Vadim Krasnoselski. Alegerile din Republica Moldova se află la distanță de doar trei luni, iar voturile locuitorilor din Transnistria par a fi mult mai importante decât declarațiile tranșante.

Există deja foarte multe voci care afirmă că în secret, pas cu pas, se urmărește – practic – ”federalizarea Republicii Moldova”, iar formula de adresare pe care o folosește Igor Dodon în relația cu liderul separatist Vadim Krasnoselski confirmă pașii mărunți, dar esențiali, care creionează un astfel de scenariu.

Întâlnirea de la Condrița a fost criticată de, de altfel, de mișcarea Unirea – potrivit informațiilor moldovaeuropalibera.org -, partid extraparlamentar care a transmis că liderul transnistrean Vadim Krasnoselski nu trebuia primit la reședința prezidențială ca “un șef de stat”. Pe de altă parte, Igor Dodon a notat pe pagina sa de socializare că el și Krasnoselski au “reiterat importanța operațiunii de pacificare de pe Nistru drept garant al păcii și al securității cetățenilor”.

Evident, misiunea de pacificare adusă de președintele moldovean în discuție este dominată de… armata rusă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi