Israelul negociază intens cu România, Cehia și Letonia pentru mutarea ambasadelor la Ierusalim

Israelul negociază intens cu România, Cehia și Letonia pentru mutarea ambasadelor la Ierusalim
Publicat: 28/12/2017, 17:28

Surse diplomatice au declarat că în acest moment au loc negocieri intense cu România, Cehia și Letonia.

Nu există progrese concrete, dar ideea privind mutarea ambasadelor este analizată de țări est-europene, a declarat pentru publicația germană Süddeutsche Zeitung un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe.

Ministerul israelian de Externe a inițiat contacte cu cel puțin zece țări care au exprimat interesul de a muta ambasadele la Ierusalim, după exemplul SUA, a afirmat anterior Tzipi Hotovely, adjunct al ministrului israelian de Externe, printre aceste state figurând, conform unor surse diplomatice, România. Ministerul israelian de Externe este „în contact cu cel puțin zece țări” pentru potențiala transferare a ambasadelor la Ierusalim, a declarat Tzipi Hotovely pentru postul de radio israelian Arutz Sheva. Întrebată care sunt aceste țări, Tzipi Hotovely a precizat: „Nu pot divulga numele, dar unele sunt din Europa. Ținem demersurile sub acoperire, deoarece aceste țări sunt supuse unor presiuni enorme din partea lumii arabe și a altor țări europene”. Însă Tzipi Hotovely a menționat recenta declarație a președintelui Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, potrivit căruia România ar trebui să se gândească serios să-și mute Ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. „Până acum, am văzut doar începutul”, a spus Tzipi Hotovely, explicând că deciziile Statelor Unite și Guatemalei de mutare a ambasadelor la Ierusalim vor fi urmate de alte țări. Conform unor surse diplomatice citate de presa israeliană, printre țările care ar analiza posibilitatea mutării ambasadelor la Ierusalim se numără România, Honduras, Filipine și Sudanul de Sud.

Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulțumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Uniunea Europeană și Rusia.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat săptămâna trecută, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluție care condamnă decizia președintelui SUA, Donald Trump, de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului. România și alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abținut de la vot în cursul sesiunii extraordinare a Adunării Generale ONU pe tema deciziei președintelui SUA.

Autoritatea Palestiniană l-a convocat pe reprezentantul României după declarațiile lui Liviu Dragnea

Autoritatea Palestiniană condamnă vehement declarațiile președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, despre mutarea Ambasadei din Israel la Ierusalim, oficiali palestinieni argumentând că este vorba de încălcarea rezoluțiilor ONU, iar reprezentantul României a fost convocat pentru explicații.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe reprezentantul României, după anunțul privind analizarea cu seriozitate a posibilității mutării Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Amal Jado, secretar de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul palestinian de Externe, a exprimat furie în legătură cu declarațiile făcute de președintele Camerei Deputaților din România, liderul PSD Liviu Dragnea, privind posibilitatea mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Oficialul palestinian a atras atenția că o astfel de hotărâre ar încălca reglementările internaționale, inclusiv rezoluții ONU, în special Rezoluția 478 a Consiliului de Securitate ONU, intrând în contradicție și cu poziția Uniunii Europene privind statutul orașului Ierusalim.

Liviu Dragnea a declarat vineri că România ar trebui să se gândească serios să mute Ambasada din Israel la Ierusalim, el invocând „chestiuni practice”, legate de faptul că instituțiile centrale ale Israelului se află la Ierusalim. „Eu vă spun care este punctul meu de vedere. Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios”, a spus Dragnea, solicitat să comenteze faptul că președintele american, Donald Trump, a recunoscut orașul Ierusalim drept capitală a Israelului. Întrebat de ce ar trebui să se întâmple acest lucru, Dragnea a răspuns: „Sunt și chestiuni practice. Toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul Ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca Ambasada României în Israel să fie mutată la Ierusalim”.

Miercuri, Liviu Dragnea a declarat că le-a comunicat premierului, președintelui Senatului și ministrului de Externe poziția sa privind mutarea Ambasadei române din Israel la Ierusalim, el apreciind că MAE trebuie să „ia în serios lucrul ăsta”. Dragnea a fost întrebat, într-un interviu transmis de Antena 3, dacă atunci când a declarat că România ar trebui să se gândească serios să mute Ambasada din Israel la Ierusalim a emis un punct de vedere spontan sau unul la care a concurat și MAE, el precizând că i-a informat despre opinia sa pe premier, pe ministrul de Externe și pe președintele Senatului imediat ce a exprimat-o public și subliniind că MAE trebuie să ia în serios acest lucru. „Eu am fost întrebat, mi-am spus punctul de vedere, am continuat discuțiile în coaliție, le-am spus și președintelui Tăriceanu, și premierului, și ministrului de Externe Meleșcanu despre acest lucru și despre convingerea mea. Și nu am spus să se mute Ambasada mâine, dar MAE trebuie să ia în serios lucrul ăsta și are toată capacitatea instituțională și nu numai să facă o analiză serioasă. Dacă va avea argumente serioase că nu trebuie mutată Ambasada de acolo, ne predăm. Dar doar așa, neavând niciun argument și nespunând nici una nici alta…”, a afirmat Dragnea. „Mie nu mi se par foarte complicate lucrurile. Sigur, le putem complica foarte mult. Israelul este un stat suveran și are aceleași drepturi pe care le avem și noi în interiorul statului. În Israel ambasadele sunt în Tel Aviv, instituțiile centrale sunt în Ierusalim. În fiecare dimineață ambasadorii vin la Ierusalim, seara se duc înapoi. Dacă Israelul își va muta capitala în mod oficial la Ierusalim, noi o să stăm cu Ambasada la Tel Aviv? Să zicem că noi ne mutăm capitala la Brașov. Ambasadele o să rămână în București?”, a adăugat Dragnea, reiterând declarația sa inițială.

UE exprimă „preocupări grave”: Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul încalcă o rezoluție ONU

Uniunea Europeană a exprimat „preocupări grave” în legătură cu decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, avertizând că măsura, o încălcare a unei rezoluții ONU, riscă să afecteze perspectivele de pace între israelieni și palestinieni.

„Uniunea Europeană exprimă preocupări grave legate de anunțul făcut de președintele SUA, Donald Trump, privind orașul Ierusalim și privind repercusiunile pe care le-ar putea avea asupra perspectivelor de pace. Poziția UE este neschimbată. Trebuie îndeplinite aspirațiile ambelor părți și trebuie găsită o cale, prin negocieri, pentru stabilirea statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a ambelor state”, israelian și palestinian, a anunțat recent Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

„Uniunea Europeană și statele membre vor continua să respecte consensul internațional privind orașul Ierusalim, prevăzut, între altele, în Rezoluția Consiliului de Securitate ONU 478; aici sunt prevederi privind sediile misiunilor diplomatice până la soluționarea statutului definitiv al orașului Ierusalim”, a adăugat Federica Mogherini, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). „Uniunea Europeană îndeamnă toate părțile să dea dovadă de calm și de reținere pentru a evita escaladarea conflictului. Trebuie să ne concentrăm în continuare pe crearea condițiilor pentru negocieri directe și consistente (…). UE reiterează angajamentul ferm în favoarea soluției a două state”, israelian și palestinian, a încheiat Federica Mogherini.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...