Iulia Ionescu a stat o noapte la Sihăstria Rarău din Suceava. Duhovnicul elevei: ”Dacă cineva bate la ușă, nu i se cere buletinul. Arăta de 18 ani, nu de 15”

Iulia Ionescu a stat o noapte la Sihăstria Rarău din Suceava. Duhovnicul elevei: ''Dacă cineva bate la ușă, nu i se cere buletinul. Arăta de 18 ani, nu de 15''
Publicat: 17/02/2014, 14:47
Actualizat: 31/07/2014, 14:35

Călugării de la Sihăstria Rarău, județul Suceava, le-au spus anchetatorilor că Iulia Ionescu a dormit o noapte la mănăstirea lor, iar înainte cu o zi de a ajunge la ei ar fi stat la Mănăstirea Agapia, județul Neamț, potrivit unor surse judiciare.

Anchetatorii i-au audiat, în noaptea de duminică spre luni, pe călugării de la Mănăstirea Sihăstria Rarău, aceștia recunoscând că Iulia Ionescu a stat o noapte la ei, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Iulia Ionescu a arătat, în declarația pe care a dat-o în scris, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că ar fi stat la mănăstirile Agapia și Văratec, din județul Neamț. Ea a mai dat o declarație, duminică, în care a adus lămuriri suplimentare, au spus surse apropiate anchetei.

Iulia Ionescu, recunoscută de șeful trenului în care se urcase

Iulia Ionescu, în vârstă de 15 ani, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” din București, care a fost dată dispărută miercuri, a fost găsită sâmbătă, într-un tren în care a urcat la Suceava, care mergea spre București. Adolescenta a fost identificată de șeful de tren, care a anunțat Poliția. Ea a fost adusă la București de Poliție și predată familiei, după ce a fost audiată.

Șeful Poliției Române, Petre Tobă, a declarat, sâmbătă seara, într-o conferință de presă, că fata nu a fost victima vreunei infracțiuni cât a fost dispărută și a colaborat de la bun început cu polițiștii care au identificat-o în tren. Petre Tobă a spus că în acest caz Poliția Română a beneficiat inclusiv de sprijinul SRI.

Cornel Grigoriciuc, șeful trenului în care a fost găsită Iulia Ionescu, a fost audiat, duminică, la Suceava, de un ofițer de poliție din Suceava, la solicitarea anchetatorilor bucureșteni care se ocupă de acest caz, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliția Suceava.

Grigoriciuc a declarat că adolescenta, îmbrăcată în straie călugărești, a fost însoțită în gara Suceava de un bărbat, și el îmbrăcat în haine monahale. Potrivit sursei citate, fata s-a dezbrăcat de aceste straie înainte să urce singură în tren, rămânând în haine civile – pantaloni și o jachetă neagră, ea urcând apoi singură în tren.

Șeful de tren a spus că, în momentul în care a ajuns la fată cu controlul biletelor, a stat de vorbă cu ea după ce a recunoscut-o că ar fi adolescenta dispărută, moment în care fata a devenit agitată și și-a sunat mama, spunându-i că se întoarce acasă, la București. Acesta a mai spus că a anunțat Poliția la 112 după ce a recunoscut-o pe fată, însă adolescenta a fost preluată imediat de o patrulă a Poliției Transporturi, aflată în trenul respectiv.

Fata avea bilet pe ruta Suceava – București, care i-a fost cumpărat de către călugăr la casa de bilete din gara Suceava, a declarat Florin Catană, șeful Poliției Transporturi Feroviare Suceava.

Conform unor surse, tânăra și-ar fi sunat mama în cursul zilei de sâmbătă, plângând, și a rugat-o s-o ierte. Iulia Ionescu i-ar mai fi spus mamei că se întoarce acasă din pelerinaj.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, declara, sâmbătă seara, pentru MEDIAFAX că, în urma verificărilor făcute după găsirea Iuliei Ionescu, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a infirmat că fata ar fi fost la vreo mănăstire din județul Suceava. Potrivit lui Stoica, polițiștii din Suceava au verificat toate mănăstirile și chiar biserici din județ și nu au găsit-o pe adolescentă la niciuna dintre ele.

Duhovnicul Iuliei:”A existat o discuție ea ar vrea să plece la o mănăstire. Atunci am reușit să o oprim eu, mama, bunica, toți ne-am implicat”

Duhovnicul Iuliei Ionescu, Visarion Alexa, a declarat pentru MEDIAFAX că a discutat cu mama și cu bunica ei în legătură cu dorința fetei de a pleca la mănăstire și au reușit împreună să o oprească, în urmă cu doi – trei ani, iar tânăra nu i-a indicat vreodată mănăstirea unde ar vrea să stea.

Visarion Alexa, preotul paroh al Biserii Sfântul Nicolae din Militari, este atât duhovnicul Iuliei, dar și al mamei și bunicii acesteia, iar fata nu venea niciodată singură la spovedanie, ci însoțită de una dintre cele două, care rămânea la câțiva metri depărtare.

Iulia și familia sa, mai puțin tatăl, veneau la biserică duminică de duminică, iar în urmă cu aproape trei ani fata i-a mărturisit duhovnicului că vrea să plece la o mănăstire.

„A existat o discuție cu mama și cu bunica că ea ar vrea să plece la o mănăstire. Atunci am reușit să o oprim eu, mama, bunica, toți ne-am implicat și am oprit-o pe Iulia. Și am început să-i explicăm că locul ei este în familie până la vârsta de 18 ani. (…) Eu nu cred că părinții nu și-au făcut datoria.

Mama și bunica i-au dat cea mai mare grijă din câte am văzut față de un copil, să încerce să o facă să înțeleagă că nu este încă vremea să facă opțiuni de viață în sensul acesta”, a spus Alexa.

Referitor la faptul că a primit un e-mail în care Iulia îi spunea că vrea să plece la mănăstire și că textul nu a ajuns la părinți, preotul a arătat că adresa sa de email este publică și că primește și câte 30 de mail-uri pe zi, având 6.000 de mesaje necitite.

Întrebat dacă o mănăstire ar fi putut-o primi fără să semnaleze acest lucru, Alexa a răspus că „a o primi da, a rămâne nu”.

„Dacă cineva bate la ușa mânăstirii cerând ajutor să știți că nu li se cere nici buletinul și nici cazierul. Orice mânăstire poate să ofere ospitalitate, să dea o farfurie cu mâncare atunci când cineva străin bate la ușa ei. Când primesc un copil, e posibil să se alerteze puțin, dar tot îl primesc. Nu avea la ea niciun document, absolut nimic, și nu arăta ca un copil de 15 ani, ci mai degrabă ca unul de 18 ani, așa că ea ar fi putut fi găzduită de o mănăstire, dar ziua următoare s-ar fi vorbit cu ea cine este și cum poate fi ajutată. Dacă ar fi urmat un proces firesc, fără amploarea pe care a avut-o acest eveniment, cu certitudine în câteva zile ar fi fost anunțată Poliția, pentru că oricât ai vrea să ascunzi tot se află cine ești”, a mai spus părintele paroh.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia