Iurie Leancă: Republica Moldova este gata să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă

Iurie Leancă: Republica Moldova este gata să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă
Publicat: 16/01/2014, 15:16
Actualizat: 20/03/2014, 18:06

Premierul Iurie Leancă a afirmat în interviul pentru publicația rusă că autoritățile de la Chișinău nu intenționează „să elaboreze un plan de soluționare cuprinzător pentru reglementarea conflictului transnistrean și se vor „concentra pe pași mici, înțelegând foarte bine care sunt limite de care nu pot trece”.

„Suntem gata sa oferim regiunii transnistrene o autonomie largă, astfel încât statul să fie unit și, în același timp, funcțional, iar ramurile Guvernului să nu poată fi paralizate. Desigur, putem elabora un document ambițios, dar nu cred că acesta va avea mari perspective. (Evgheni) Șevciuk, la o conferință în Germania a propus experiența Sudanului, nu cred că este cea mai buna soluție în cazul nostru. Suntem o țară europeană și trebuie să preluăm exemplele țărilor europene, cum ar fi cel din Catalonia. Nu uitați că doar în Chișinău sunt mai mulți cetațeni ruși decât în toată Transnistria”, a afirmat premierul Iurie Leancă în interviul pentru Vedomosti.

Declarația premierului Iurie Leancă intervine în condițiile în care negocierile în formatul 5+2 în vederea soluționării conflictului transnistrean nu au înregistrat progrese anul trecut, iar parafarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE a declanșat dispute între Chișinău și Tiraspol.

În același timp, Rusia a avertizat R. Moldova că apropierea de UE ar putea duce la pierderea regiunii transnistrene, iar Sovietul Suprem de la Tiraspol a aprobat anul trecut în primă lectură o lege propusă de liderul separatist Evgheni Șevciuk, care are în vedere preluarea legislației ruse de către administrația separatistă.

În interviul pentru publicația rusă Vedomosti, șeful Guvernului de la Chișinău, asigurat însă că Rusia nu va recunoaște independența regiunii separatiste. „Tiraspolul așteaptă recunoaștere din partea Rusiei, dar aceasta nu se va întâmpla. În acest moment, nu sunt premise strategice și nici economice. Recent, la întâlnirea OSCE de la Kiev, a fost adoptată o declarație prin care toți, inclusiv Rusia, au confirmat principiul de reglementare a conflictului în baza respectării integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat Iurie Leancă.

El a explicat, de asemenea, că apropierea R. Moldova de UE va aduce beneficii și oportunități atât pentru mediul de afaceri din regiunea transnistreană, cât și pentru cel din Rusia, care are interese economice importante în regiune. „Se deschid oportunitați unice pe piața europeană. În contextul unei soluții politice, vom fi gata să vorbim despre drepturile de proprietate în Transnistria în baza principiului declarativ, ceea ce va permite întreprinderilor să acceseze credite și fondurile regionale”, a afirmat premierul Leancă.

El a adăugat că și eliminarea regimului de vize dintre R. Moldova și UE va fi un moment benefic și pentru locuitorii din regiunea transnistreană. „Locuitorii din Transnistria care au un pașaport biometric al Republicii Moldova – iar acolo locuiesc aproape 300.000 de cetațeni ai Republicii Moldova -, în momentul în care vom obține eliminarea vizelor vor primi, de asemenea, dreptul de a călători fără vize în spațiul Schengen”, a afirmat premierul Iurie Leancă. El a adăugat că „obținerea unui regim fără vize are, din punct de vedere psihologic, probabil, cel mai mare impact: omul se simte liber (…)”, potrivit UNIMEDIA.

Întrebat despre eventuale presiuni pe care le-ar putea face Rusia asupra R. Moldova pentru a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, premierul Iurie Leancă a declarat că nu poate ghici dacă se va recurge la așa ceva. „Cert este că R.Moldova va fi cât mai deschisă în dialogul cu partenerii ruși pentru a evita neînțelegerile. Republica Moldova nu are de gând să facă un joc geopolitic în interesul Rusiei sau al UE. Țara nu este un jucător și nici un element de confruntare geopolitică. R.Moldova va încerca să păstreze relații bune cu ambele părți”, a mai afirmat premierul Iurie Leancă în interviul pentru Vedomosti, relatează Info-Prim Neo.

Referitor la interzicerea vinurilor moldovenești pe piața din Rusia, premierul Leancă a menționat că l-a rugat pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, să explice în ce constă problema tehnică invocată de Moscova pentru această decizie, dar răspunsul primit nu a clarificat situația. „Recunosc faptul că nu toți exportatorii moldoveni au vinuri de calitate. Dar nu este corect ca toți să fie puși pe același cântar. Sper că în curând vom depăși această situație”, a subliniat oficialul moldovean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...