„JOS CU ȚARUL!” Proteste fără precedent împotriva lui Vladimir Putin, după arestarea unui guvernator regional, acuzat de mai multe asasinate

Redactor:
Mihai Georgescu
„JOS CU ȚARUL!” Proteste fără precedent împotriva lui Vladimir Putin, după arestarea unui guvernator regional, acuzat de mai multe asasinate

Sâmbătă, un protest guvernamental fără precedent a izbucnit în orașul rusesc Khabarovsk. Mii de oameni s-au adunat în piața centrală și au strigat „Rușine Moscovei!”, „Putin este un hoț!” și „Jos cu țarul!”, referindu-se la președintele Vladimir Putin.

Oamenii sunt supărați după ce Serghei Furgal, guvernatorul popular al regiunii lor, a fost arestat, marți și a ajuns la Moscova, fiind acuzat de crimă, scrie euronews.com.

Guvernatorul este acuzat de mai multe crime

Autoritățile ruse susțin că Furgal este implicat în mai multe asasinate ale unor afaceriști în anii 2004 și 2005, înainte de cariera sa politică.

Furgal a apărut vineri în fața judecătorilor moscoviți și a fost reținut pentru două luni, înainte de proces.

În mod neobișnuit, poliția rusă nu a încercat să oprească protestele de duminică și nici nu au arestat vreun protestatar.

„L-am ales și doar noi îl putem judeca. Îl susținem și nu înțelegem motivul pentru care a fost dus la Moscova”, a declarat unul dintre susținătorii guvernatorului, prezent la proteste.

„Vreau să fie eliberat și să rămână în funcție. Niciuna dintre acuzații nu a fost dovedită. Îl susținem pe Furgal și cerem eliberarea sa”, a declarat un alt protestatar.

Proteste împotriva lui Vladimir Putin

Alte proteste au erupt în orașe mai mici din regiune. Furgal l-a învins pe candidatul lui Vladimir Putin pentru funcția de guvernator, în alegerile de acum doi ani.

Victoria lui neașteptată a reflectat frustarea generală a populației față de politica lui Putin și a marcat începutul decăderii principalului partid de la Kremlin, Rusia Unită.

Protestul a fost cel mai semnificativ din ultimele decenii, la nivelul regiunii, care se află la opt ore de zbor cu avionul față de Moscova.

 

Inchide