Judecătoarea Sofica Dumitrașcu, de la ICCJ, audiată ca martor în dosarul Veronicăi Cîrstoiu

Judecătoarea Sofica Dumitrașcu, de la ICCJ, audiată ca martor în dosarul Veronicăi Cîrstoiu
Publicat: 26/08/2013, 11:09
Actualizat: 02/02/2019, 07:29

Judecătoarea Sofica Dumitrașcu, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), a venit, luni dimineață, la DNA pentru a fi audiată ca martor în dosarul în care Veronica Cîrstoiu este acuzată de complicitate la trafic de influență și luare de mită pentru soluții favorabile în dosare.

Sofica Dumitrașcu a declarat, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție, că are calitate de martor în acest dosar. Judecătoarea a spus că va face mai multe declarații după ce va discuta cu procurorii.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, și fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestați preventiv în 9 august, de Curtea de Apel București, în dosarul în care sunt acuzați de complicitate la trafic de influență și luare de mită pentru soluții favorabile în dosare, printre care și cel al lui Dinel Staicu.

În motivarea deciziei de arestare preventivă instanța a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

Florin Cergan a fost prins în flagrant, în 8 august, după ce a primit 50.000 de euro de la Adriana Dascălu, unul dintre avocații lui Dinel Staicu.

Cei 50.000 de euro găsiți la fiul judecătoarei Cîrstoiu trebuiau să ajungă, prin intermediul acesteia, la un magistrat de la ICCJ, pentru soluționarea favorabilă a unui dosar de evaziune, arăta în motivare instanța Curții de Apel București care a decis arestarea Veronicăi Cîrstoiu și a lui Florin Cergan.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 30 mai – 8 iulie, Adriana Dascălu a cerut de la un investigator sub acoperire inițial, 60.000 de euro, iar ulterior, după ce a primit o primă tranșă de 10.000 euro, a mărit suma cu o diferență de 100.000 de euro, precum și o altă sumă de bani.

„În schimbul acestei pretinderi, Dascălu Adriana, cu ajutorul numitului Zgăbei Giorgel (avocat în București și colaborator al Adrianei Dascălu – n.r.), a lăsat să se creadă că are influență asupra judecătorului D. S. și asupra celorlalți doi magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, care intră în compunerea completului învestit să judece recursul în dosarul nr. 1754/63/2012, pentru a-i determina să pronunțe o hotărâre favorabilă inculpatului O. G. L.”, se menționează în motivare, inculpatul menționat fiind Gabriel Lucian Obeanu, judecat pentru evaziune fiscală.

Dosarul lui Obeanu este judecat la instanța supremă de un complet din care fac parte Sofica Dumitrașcu, Maricela Cobzariu și Lucian Macavei, următorul termen fiind 6 septembrie. În acest dosar, Obeanu a fost condamnat anterior la trei ani de închisoare cu executare și la plata a peste 1,1 milioane de lei.

În motivare se precizează că, în condițiile în care judecătorul D. S. intrase în concediu de odihnă, Dascălu ar fi menționat că s-ar înțeles cu acesta în sensul ca semnul legat de soluționarea favorabilă a dosarului Obeanu să fie transmis investigatorului sub acoperire de către Veronica Cîrstoiu.

În 20 august, Veronica Cîrstoiu, magistrat la Secția Penală a Curții de Apel București, a fost suspendată din funcție de Secția pentru judecători a CSM.

În același dosar, Curtea de Apel București a admis, pe 14 august, propunerea procurorilor anticorupție de arestare preventivă a lui Dinel Staicu și a Ioanei Carmen Popescu.

DNA a anunțat, pe 13 august, că în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru complicitate la dare de mită, și față de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinișoară și Ionuț-Cătălin Butaru-Nistor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale