Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache de la Tribunalul București rămân în arest

Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache de la Tribunalul București rămân în arest
Publicat: 21/03/2013, 11:32
Actualizat: 03/07/2013, 16:59

Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache de la Tribunalul București, acuzate de fapte de corupție, rămân în arest, după ce instanța supremă le-a respins, miercuri seară, recursurile la măsura preventivă dată de Curtea de Apel București.

Totodată, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut măsura arestării preventive în cazul altor patru inculpați din același dosar, respectiv avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan și Marius Neagu.

De asemenea, instanța supremă a admis recursul procurorilor în privința lui Marian Catrin, hotărând arestarea preventivă a acestuia.

Decizia ICCJ este definitivă.

La judecarea recursurilor, procurorul anticorupție a arătat că judecătoarele nu mai au ce declara acum, pentru că tot ce au avut de spus au spus în convorbirile interceptate.

Anchetatorul a mai spus în fața instanței că cele două magistrate practicau o formă de corupție agresivă, activă și continuă, lărgind filiera și implicând și magistrați de la instanța superioară, respectiv de la Curtea de Apel București. „Astfel, se asigurau servicii complete pentru soluții definitive favorabile pentru cumpărătorii de influență. Atitudinea procesuală a celor două, care au optat să nu facă nicio declarație în fața dumneavoastră (a judecătorilor ICCJ – n.r.) este lesne de înțeles. Au spus tot ce era de spus în convorbirile telefonice. Încrederea în actul de justiție a slăbit foarte mult după ce omul de rând a putut vedea la televizor cum au fost judecate unele dintre cauzele Tribunalului București. Jocurile de la tribunal al acestor judecătoare au dus la slăbirea încrederii populației în justiție”, a conchis procurorul DNA.

În ultimul cuvânt, judecătoarea Antonela Costache a arătat că regretă că se află în boxa condamnaților și a rugat magistrații să ia act că se face o presiune mediatică negativă cu privire la persoana ei. Judecătoarea Costache a mai arătat că un control al Inspecției Judiciare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar fi stabilit că sistemul ECRIS nu a fost fraudat sau eludat și că repartizarea aleatorie a judecătorilor la procese s-a făcut în condiții legale.

Costache a mai spus că nu cunoaște pe nimeni din acest dosar în afară de judecătoarea Dinu și a rugat magistrații ICCJ să aprecieze dacă se impune menținerea ei în stare de arest pe motiv că reprezintă un pericol public.

Viorica Dinu nu a făcut nicio declarație în fața instanței supreme, arătând doar că este mulțumită de apărarea expusă de avocații ei.

Avocații celor două judecătoare au arătat că denunțurile, precum și declarațiile celor trei persoane lăsate în libertate, respectiv ale avocatului Dan Petre, ale soției acestuia și ale arhivarului Vasilescu, nu sunt credibile și, în mare parte, sunt mincinoase, existând din partea acestora interesul de a fi cercetați în libertate. Apărătorii au mai spus că cei trei ar fi clădit o poveste care să le implice pe cele două judecătoare, pentru a diminua faptele ce apăsau pe umerii lor.

În acest context, avocații au cerut eliberarea celor două judecătoare, arătând că doar interceptările nu dovedesc acuzațiile DNA.

În 15 martie, Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache, suspendate de CSM din funcțiile de la Tribunalul București după ce au fost acuzate de luare de mită și trafic de influență pentru soluții în mai multe dosare, printre care și cel al lui Dinel Nuțu (fost Staicu).

Alături de acestea au mai fost arestați avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan și Marius Neagu. Instanța a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicție de a părăsi țara. Decizia Curții de Apel București a fost contestată atât de cei șase arestați, cât și de procurorii anticorupție, în cazul lui Marian Catrin.

Potrivit DNA, în același dosar sunt cercetați Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul București, Daniel Petre, avocat în Baroul București, și soția acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile, precum și fratele lui Dinel Nuțu (fost Staicu), Marian Staicu.

Judecătoarele Dinu și Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu și pentru a interveni și în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată, și luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracțiunea de trafic de influență, luare de mită și trafic de influență, a precizat DNA.

CSM le-a suspendat pe cele două din funcția de judecător la Tribunalul București.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Agenția Națională de Integritate (ANI) verifică averea judecătoarelor Viorica Dinu și Antoanela Costache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale