Judecător din Rădăuți, reținut de DNA pentru că ar fi luat mită ouă, miere și ciocolată

Judecător din Rădăuți, reținut de DNA pentru că ar fi luat mită ouă, miere și ciocolată
Publicat: 23/06/2014, 07:47
Actualizat: 29/09/2018, 22:49

Reținerea vine după ce, duminică, au avut loc 14 percheziții în județul Suceava, într-un dosar ce vizează fapte de corupție judiciară, acestea având loc la sediile unor instituții judiciare, societăți comerciale și la domiciliile unor persoane.

Conform ordonanței de reținere, între 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, judecătorul de la Judecătoria Rădăuți, a pronunțat, ajutat de un om de afaceri, un număr de 69 de hotărâri judecătorești, în mod nelegal.

„Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obținând un profit
de aproximativ 4.000.000 de lei. Suprafața respectivă era inițial împărțită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situație specifică nordului Bucovinei”, arată DNA, în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, având în vedere această situație, omul de afaceri a întâmpinat greutăți la dobândirea celor 79 parcele – având o suprafață totală de 41,59 ha -, al căror drept de proprietate nu
putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea și existau mai mulți proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu își înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Pentru a rezolva situația, spun anchetatorii, omul de afaceri a apelat la judecătorul Bărbuță, căruia i-a cerut , iar acesta din urmă a acceptat să emită 69 de hotărâri judecătorești.

„Cele 69 de hotărâri judecătorești au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri”, conform DNA.

Direcția Națională Anticorupție precizează că în 20 iunie 2006, magistratul, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat și cu nerespectarea condițiilor legale, a admis o acțiune civilă prin care a constatat existența dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane, interpusă omului de afaceri, asupra unui imobil din municipiul Rădăuți, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

„La momentul emiterii sentinței, imobilul susmenționat avea o situație litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de către Înalta Curte de Casație și Justiție din 17 iunie 2008, ca aparținând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar”, potrivit DNA.

Sursa citată precizează că în intervalul 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie, omul de afaceri, în mod direct, dar și indirect, cu sprijinul lui Bogdan Bărbuță și al altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți din imobilul situat în municipiul Rădăuți, în favoarea unei persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

„Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită și, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăți comerciale controlate de omul de afaceri. Pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, în cursul anului 2011, la solicitarea omului de afaceri, a fost introdusă o acțiune în rectificare, direcționată spre judecare unui magistrat aflat în relații apropiate cu Bogdan Bărbuță. Prin această cerere s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului”, menționează sursa citată.

Judecătorul care a primit spre soluționare cauza, a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie, pentru a tergiversa soluționarea cererii Primăriei Municipiului Rădăuți.

Prin tergiversarea soluționării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze o convenție, redactată chiar de
judecătorul Bărbuță, susțin anchetatorii.

Mai mult, omul de afaceri a apelat și la un alt magistrat care, în intervalul martie – aprilie, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către omul de afaceri și invocând autoritatea și voința expresă a magistratului.

„În data de 22 februarie, omul de afaceri i-a promis judecătorului care avea de soluționat cauza, prin intermediul lui Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, achiziționarea unui sejur de șapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 – începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului”, conform ordonanței de reținere.

În 15 martie, judecătorul Bărbuță a primit de la o persoană bunuri alimentare (o cutie de ciocolată marca Milka și o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano) și a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de către aceasta, a sumei de 1.000 de euro, în schimbul intervenției pe care judecătorul a promis că o va face la un alt magistrat de la Judecătoria Rădăuți, pentru soluționarea
favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influență avea interes.

În plus, susțin procurorii anticorupție, în intervalul 2013 – 12 mai, judecătorul Bogdan Bărbuță a primit de la o altă persoană suma de 500 euro și produse alimentare – ouă, carne de porc, găini-, bunuri în schimbul cărora a soluționat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuți. Totodată, el a dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluționarea recursului pentru a menține soluția favorabilă emisă în fond.

„În 19 martie, respectiv, 14 aprilie, o altă persoană i-a înmânat judecătorului Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică produse alimentare (35 ouă și miere), respectiv, suma de 1.000 euro, în schimbul
promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuți, învestit cu soluționarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influență avea calitatea de reclamant”, potrivit DNA.

Anchetatorii au ajuns și la concluzia că în martie, Bărbuță a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuți
pentru a obține o soluție favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitatea de pârât.

Judecătorul urmează să fie prezentat, luni, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel București.

„În cauză continuă efectuarea de acte de urmărire penală și față de alte persoane”, potrivit DNA.

Perchezițiile făcute de DNA în Suceava și Rădăuți au vizat și Primăria municipiului Rădăuți, anchetatorii fiind interesați de un dosar privind modul în care o firmă locală a intrat în posesia sediului Bibliotecii municipale din oraș, a declarat, duminică, primarul Aurel Olărean.

Olărean a declarat corespondentului MEDIAFAX că anchetatorii au solicitat documente privind dosarul Bibliotecii municipale, care din 2011 a fost evacuată, fiind preluată de o firmă a unui om de afaceri local, Arcadie Plămadă.

Potrivit presei locale, omul de afaceri Arcadie Plămadă a cumpărat activele vechii Întreprinderi Comerciale de Stat din Rădăuți și a avut mai multe procese cu Primăria municipiului prin care revendica spațiul în care funcționează Biblioteca municipală și a obținut dreptul de proprietate pe aceste spații, iar în 2011 biblioteca a fost evacuată.

Potrivit unor surse judiciare, perchezițiile în Rădăuți vizează și retrocedări de terenuri în zonă, din perioada 2005-2006, fiind vizat un alt om de afaceri local.

Unul dintre procurorii vizați este Dumitru Dâmbu, șeful secției Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, acesta fiind adus duminică la sediul parchetului pentru efectuarea unei percheziții.

În același dosar ar fi vizați și doi judecători din Rădăuți, Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea, dar și comisarul șef Mihai Prelipcean, șeful Poliției de Frontieră Rădăuți.

Între locațiile vizate de percheziții a fost și un pub din municipiul Suceava.

Surse judiciare declaraseră pentru MEDIAFAX că trei magistrați suceveni au fost ridicați și aduși la audieri în Capitală, în urma perchezițiilor efectuate de DNA duminică dimineață, la instituții judiciare, domicilii și firme din Suceava și Rădăuți.

Dosarul în care sunt cercetați acești magistrați vizează fapte de corupție, și anume luare de mită pentru emiterea unor soluții favorabile în dosare de retrocedări de terenuri, au precizat sursele citate.

Perchezițiile în cazul magistraților din dosar au fost încuviințate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Gestul INTERZIS la volan! NU ai voie să faci așa ceva în mașină
Cascadorie periculoasă la „Românii au Talent”. Autorul are 72 de ani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
×