Judecătoria Medgidia a făcut publică motivarea eliberării lui Mircea Băsescu

Judecătoria Medgidia a făcut publică motivarea eliberării lui Mircea Băsescu
Publicat: 23/02/2017, 13:07

Judecătoria Medgidia a admis, săptămâna trecută, propunerea de eliberare condiționată a lui Mircea Băsescu, astfel că fratele lui Traian Băsescu poate fi eliberat din închisoare.

Decizia magistraților nu a fost definitivă, fiind atacată de Direcția Națională Anticorupție.

În motivarea deciziei Judecătoriei Medgidia se arată că instanța a apreciat că cerințele liberării condiționate sunt favorabile condamnatului.

Mircea Băsescu trebuie să execute 487 de zile de închisoare, iar el a executat efectiv 238 de zile de închisoare, a fost folosit la muncă, având un câștig de 30 de zile, s-a aflat în arest preventiv 371 de zile, rezultând, în total, 639 de zile de închisoare.

„Întrucât condamnatul a executat până la această dată fracția prevăzută de lege, singurul aspect ce trebuie avut în vedere în cauză este îndeplinirea condițiilor subiective prevăzute de lege, respectiv dacă este stăruitor în muncă, disciplinat și dă dovezi temeinice de îndreptare, ținându-se seama și de antecedentele penale. Având în vedere acest aspect, instanța reține că deținutul nu este recidivist și că pe timpul executării pedepsei a avut o conduită corespunzătoare. A fost inclus în programele obligatorii de adaptare la viața instituționalizată”, se arată în motivarea instanței, în care se mai precizează că instanța a apreciat că timpul efectiv executat de Mircea Băsescu a fost suficient pentru reeducarea acestuia.

„Conform procesului verbal al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, rezultă că deținutul se află la a doua analiză, execută pedeapsa în regim semideschis, nu este recidivist, a avut o conduită corespunzătoare în perioada amânării, nu a fost sancționat, a fost recompensat o dată, a continuat să participe la activități lucrative și educaționale, iar Comisia din Penitenciar, în unanimitate, a propus liberarea condiționată a condamnatului având în vedere că a dat dovezi temeinice de îndreptare și a fost recompensat”, se menționează în motivarea instanței.

Drept urmare, analizând propunerea de liberare condiționată a lui Mircea Băsescu, instanța a apreciat că aceasta este întemeiată și a admis-o, fiind întrunite cerințele legii.

Este a doua solicitare de punere în libertate a lui Mircea Băsescu admisă de Judecătoria Medgidia, după cea din data de 6 octombrie. Nici atunci hotărârea nu a fost definitivă, fiind contestată de DNA, contestație admisă apoi, în luna noiembrie, de Tribunalul Constanța, astfel că fratele fostului președinte al României a rămas în închisoare. Tribunalul Constanța și-a motivat decizia susținând că acesta nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de patru ani de închisoare și-a atins scopul preventiv, în condițiile în care șapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.

Mircea Băsescu a fost condamnat, în luna iunie a anului trecut, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel. În prezent el execută pedeapsa în regim deschis.