Jumătate de INCULPAT călare pe jumătate de INVESTITOR STRATEGIC: cele două evenimente de luni din agenda lui Dan Diaconescu

Publicat: 23/09/2012, 21:26
Actualizat: 03/02/2019, 20:55

Dan Diaconescu are două drumuri importante de făcut luni dimineața: ca investitor strategic, este așteptat la sediul Oficiului de Privatizare, unde să-și dea semnătura pentru preluarea acțiunilor Oltchim; ca inculpat în dosarul de șantaj deschis în 2010, e așteptat la Judecătoria sectorului 1.

Remus Vulpescu, șeful Privatizării din România, se pregătește intens pentru ziua de luni: „Luni, la ora 10, îl așteptăm la noi pe dl. Dan Diaconescu să semneze, așa cum ne-am înțeles. Am contractul pregătit pentru a fi semnat. În urma semnării sau odată cu el, poate semna și ordinul de plată pentru cele 45 de milioane de euro care se vor duce la Ministerul Economiei”, a anunțat Vulpescu, într-un interviu pentru gândul.

În ciuda optimismului afișat de Vulpescu, toată lumea așteaptă să vadă de unde va scoate Dan Diaconescu cele 203 milioane de lei, suma cu care a câștigat licitația pentru Oltchim. Despre suspiciunile care planează în jurul acestui contract, citiți aici mai multe.

În ziua în care angajații combinatului vâlcean îl așteaptă să „repornească instalațiile”, recentul acționar majoritar mai are un drum de făcut: la Judecătoria Sectorului 1 unde este stabilit un nou termen în dosarul în care patronul OTV, Doru Pârv și Ghezea Mitruș sunt judecați pentru șantajarea unor persoane, de la care ar fi cerut importante sume de bani pentru a nu difuza reportaje TV compromițătoare cu ele, scrie Mediafax. Mai multe despre problemele pe care Dan Diaconescu le are cu Justiția citiți aici.

În ceea ce privește dosarul în care este învinuit pentru șantaj, la termenul anterior, care a avut loc în 3 iulie, instanța Judecătoriei sectorului 1 București i-a revocat lui Dan Diaconescu măsura interdicției de a părăsi țara, dată în 2 octombrie 2010. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a contestat decizia Judecătoriei sectorului 1 la Tribunalul Capitalei, care în 16 iulie a respins ca nefondat recursul acuzării, această hotărâre rămânând definitivă.

Acuzați că ar fi șantajat un primar din județul Arad

În 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv și Ghezea Mitruș au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție, pentru șantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moț, precum și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea.

Primarul din Zarand, Ion Moț

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracțiuni de șantaj.

Alături de Dan Diaconescu sunt judecați Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu”, și Ghezea Mitruș, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicației „Atac la persoană”, ambii fiind acuzați de șantaj.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât și indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din județul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

„Amenințarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârșit tranzacții ilicite cu terenuri agricole aparținând cetățenilor comunei, păgubindu-i pe aceștia, că are o avere importantă obținută ilicit și că face trafic de influență pe lângă unii miniștri”, susține DNA.

Primarul arădean, sub presiunea acestor amenințări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro și 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

Spațiu de emisie pentru amenințări

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât și indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruș, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe același post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Țârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

„Amenințarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromițătoare pentru persoana șantajată, cum ar fi date despre trecutul infracțional al acesteia și afirmații legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.

Dan Diaconescu și Doru Pârv au fost arestați preventiv în 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului București, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara.

Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul București admițând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta. Instanța a dispus în cazul lui Pârv interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu.

„Pentru recuperarea sumelor obținute prin șantaj a fost instituit sechestru asigurător asupra unui imobil din municipiul Arad al lui Doru Pârv, până la concurența sumei 30.000 de euro si 42.000 de lei”, potrivit DNA.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Vaccinare obligatorie în România? Anunțul care zguduie toată țara. Ce se pregătește
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...