JUSTIFICARE. Fostul șef Unifarm, Adrian Ionel, despre organizarea unei proceduri de achiziţie publică, neobligatorie, pentru echipamente de protecție: „Întârzierile în aprovizionare s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti”

JUSTIFICARE. Fostul șef Unifarm, Adrian Ionel, despre organizarea unei proceduri de achiziţie publică, neobligatorie, pentru echipamente de protecție: „Întârzierile în aprovizionare s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti”
Directorul suspendat al Unifarm, Adrian Ionel (FOTO: Unifarm SA)
Publicat: 25/06/2020, 18:32

Directorul suspendat al Unifarm, Adrian Ionel, plasat sub control judiciar de DNA sub mai multe acuzaţii de corupţie, susţine că organizarea unei proceduri de achiziţie publică, neobligatorie, ar fi dus la întarzieri nejustificate în aprovizionare, ce s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.

Adrian Ionel arată, în comunicatul transmis prin avocaţii săi, citat de Adevărul, că Unifarm „satisface un interes general însă aceasta nu înseamnă că nu acţionează în scopul obţinerii de profit sau că nu îşi asumă pierderile şi riscurile aferente acestei activităţi. Din această perspectivă, şi potrivit cadrului legal existent la nivel naţional, cu respectarea principiilor şi jurisprudenţei europene, am adus la cunoştinţă Direcţiei Naţionale Anticorupţie împrejurarea că CN Unifarm S.A. nu este autoritate contractantă. Drept urmare nu are obligaţia să desfăşoare proceduri de licitaţie publică şi nu îi sunt opozabile dispoziţiile legii nr. 98/2016. Compania Unifarm a răspuns, cu caracter urgent şi prioritar, nevoii disperate de import a unor echipamente de protecţie indispensabile cadrelor medicale în lupta acestora cu pandemia generată de SARS-CoV-2. În aceste condiţii, organizarea unei proceduri de achiziţie publică, neobligatorie potrivit celor de mai sus, ar fi dus la întarzieri nejustificate în aprovizionare, ce s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti”.

Directorul suspendat al Unifarm, Adrian Ionel: „Nu am solicitat niciunei persoane, vreo sumă de bani sau alte benefici”

Directorul suspendat al Unifarm adaugă că „în acest context a fost perfectată şi executată achiziţia de măşti şi combinezoane aflată în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procedură în care subsemnatul, în calitate de director general al CN Unifarm S.A., am urmărit în permanenţă şi în mod exclusiv doar rapiditatea livrării, decenţa preţului şi calitatea produsului, toate acestea raportate la nevoile interne imediate şi la contextul internaţional”…

„Nu am solicitat în nicio împrejurare, niciunei persoane, vreo sumă de bani sau alte beneficii, pentru mine sau pentru altcineva, în legatură cu vreun import de măşti, combinezoane sau alte echipamente şi nu am determinat sau ajutat vreo persoană să săvârşească o infracţiune”, susţine Adrian Ionel.

„Chiar în condiţiile în care accesul la dosar ne-a fost restricţionat, în data de 23.06.2020, faţă de gravitatea acuzaţiilor, am înţeles să dau o declaraţie în care mi-am expus punctul de vedere, fără a-mi putea pregăti apărarea în raport de conţinutul dosarului de urmărire penală. Urmează ca la dosarul cauzei să administrez probe şi opinii de specialitate care vor sprijini organele de anchetă să ajungă la o concluzie corectă şi adecvată adevărului judiciar”, mai spun directorul suspendat al Unifarm şi avocaţii săi.

„Mulţumesc tuturor celor care au în continuare încredere în mine şi promit să nu îi dezamăgesc”, a încheiat Adrian Ionel.

Acuzațiile DNA la adresa lui Adrian Ionel: Mită de 760.000 de euro pentru un contract de achiziţie de echipamente de protecţie

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, în urmă cu două zile, că directorul general al companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, este urmărit penal şi a fost plasat sub control judiciar pentru cinci infracţiuni de corupţie:

  1. luare de mită;
  2. abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite;
  3. complicitate la trafic de influenţă;
  4. instigare la fals intelectual;
  5. folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

El este acuzat că a cerut 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie, în timpul pandemiei de COVID-19.

Adrian Ionel a fost suspendat, în data de 24 iunie, din funcţia de director general al Unifarm, distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătăţii, în urma unei decizii a membrilor Consiliului de Administraţie al companiei.

Mandatul lui Adrian Ionel la conducerea Unifarm urma să expire peste mai puţin de 3 săptămâni, pe data de 14 iulie.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?