Justiția din România, ținta criticilor UE. Diplomat european: AVERTISMENTELE transmise NU au avut efectul dorit

Publicat: 26/10/2018, 10:26

Cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare a procurorului-general, Augustin Lazăr, reprezintă „un alt eveniment negativ” produs în România, o situație care demonstrează că avertismentele transmise de UE „nu au avut efectul dorit”, afirmă un diplomat european citat de Financial Times.

„Bruxellesul a intensificat criticile față de acțiunile României de reformare a sistemului judiciar, după ce Guvernul a lansat procedura de revocare a procurorului-general, Augustin Lazăr. Joi, Comisia Europeană a exprimat «preocupări» față de acțiunile împotriva lui Augustin Lazăr, pe care Bruxellesul l-a lăudat în trecut pentru activitățile împotriva corupției la nivel înalt, inclusiv contra deturnării fondurilor UE. Acțiunea intervine după revocarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție și cu doar două luni înainte ca România să preia Președinția Consiliului UE”, comentează editorialiștii Michael Peel și Valerie Hopkins într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „UE intensifică criticile la adresa României din cauza situației statului de drept / Disputa intervine după ce Bucureștiul a anunțat un plan de revocare a procurorului-general”.

„Disputa dintre Bruxelles și București se înscrie în cadrul tensiunilor mai ample la nivelul Uniunii Europene din cauza presupuselor tendințe spre autoritarism și corupție în unele state UE. Responsabilitățile României în calitatea de președinte al Consiliului UE începând din ianuarie vor include organizarea actualelor proceduri disciplinare împotriva Poloniei și Ungariei din cauza presupuselor încălcări ale valorilor comunitare fundamentale”, subliniază editorialiștiiFT.

Bruxellesul a reacționat la decizia ministrului român al Justiției, Tudorel Toader, care a anunțat miercuri lansarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României, după ce a prezentat raportul de evaluare a activității acestuia. La o oră după anunțul lui Toader, Augustin Lazăr a declarat că demersul acestuia destabilizează Ministrul Public și a promis că va răspunde punctual fiecăreia dintre cele 20 de acuzații cuprinse în raportul de evaluare.

„Concluzia este aceea a necesității derevenire la normalitate,” a declarat ministrul Justiției după ce a prezentat, timp de o oră, sinteza raportului de evaluare a procurorului general. „Asta înseamnă cunoașterea și respectarea competențelor constituționale, legale și în același timp o interpretare și aplicare a legii în baza principiului loialității constituționale.Loialitateae definită foarte coerent și frumos printr-o bogată jurisprudență a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competențelor și loialității, ci și a bunei cuviințe. Prin urmare, considerăm că actele și faptele enumerate în raport,de netolerat în statul de drept, demostrează că activitatea lui Augustin Lazărcontravineobligațiilor legale. În aceste condiții, nu se mai poate susține ocuparea funcției de conducere din cadrul Minsterului Public.”

Tudorel Toader a concluzionat că Augustin Lazăr trebuie revocat de la conducerea Parchetului General: „Declanșezprocedura de revocaredin funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei și elaborării avizului consultativ, precum și Președintelui României, pentru a decide competențele legale ce îi revin.”

„Evaluarea procurorului general a fost efectuată de cătreCSM, concluziile fiind de asemeneapozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiției, fără o bază factuală și solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituției eesențială”, afirmă Lazăr.

„Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilorpoate fi afectatăde numirea și eliberarea din funcție a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziții. Raportul de evaluare a activității manageriale desfășurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiției,înțelege să îl deaComisiei de la Veneția. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiției, înțelegesă respecteautoritatea Ministerului Public ca parte a justiției din România”, a declarat Augustin Lazăr.

Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat joi, conformFT, că statele membre UE și partenerii internaționali „au evidențiat în mod repetat că independența sistemului judiciar din România și capacitatea acestuia de a combate eficient corupția au o importanță majoră”. „Procedurile solide și independente pentru revocarea și numirea procurorilor de rang înalt au fost permanent un element-cheie în recomandările noastre”, a subliniat oficialul CE.

Un alt potențial subiect de dispută între Guvernul României și critici este prezentarea, în noiembrie, a raportului elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind activitățile Bucureștiului în combaterea corupției, noteazăFT.

Un diplomat UE a declarat, pentru cotidianul Financial Times, că procedura împotriva procurorului-general reprezintă „un alt eveniment negativ” produs în România, situație care arată că avertismentele adresate Bucureștiului „nu au avut efectul dorit”.

„În urmă cu câteva zile, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, exprima dorința ca autoritățile române să ajungă la consens în privința acțiunilor anticorupție înainte de preluarea președinției Consiliului UE, sugerând că miza o reprezintă ambiția României de a adera la Spațiul european de circulație fără verificări la frontieră (Schengen)”, subliniază Financial Times, amintind că reformele judiciare din România au fost criticate și de Comisia Veneția, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului