Klaus Iohannis a primit demisia lui Victor Ponta. Mircea Dușa, propus pentru funcția de premier interimar

Redactor:
Roxana Preda
Klaus Iohannis a primit demisia lui Victor Ponta, în jurul orei 18.00.

UPDATE 18:36. 

UPDATE 18:22. În declarația de presă susținută, la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a precizat că premierul demisionar nu îi înaintase încă demisia, până la acel moment.

„Avem un guvern demisionar, aștept ca prim-ministrul demisionar să-mi înainteze demisia, demisia Guvernului și, imediat după aceea, voi lua legătura cu partidele politice parlamentare și voi convoca consultări cu partidele”, a spus președintele.

Iohannis a menționat că aceste consultări, „în varianta optimală”, vor avea loc joi, cel târziu vineri.

„Vreau încă în cursul acestei săptămâni să finalizez prima rundă de consultări politice, pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluționarea acestei situații”, a adăugat șeful statului.

„Vom avea un guvern interimar, vom avea o soluție pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează”, a mai spus președintele.

Anunțul depunerii mandatului de către Victor Ponta a fost făcut miercuri, în jurul orei 10.30, de către președintele PSD, Liviu Dragnea. La 15 minute, premierul a anunțat că își depune mandatul și că speră că demisia guvernului său satisface cerințele oamenilor care au fost în stradă și a adăăugat că este nevoie de soluții raționale.

UPDATE 18.00. Klaus Iohannis a primit demisia lui Victor Ponta. Demisia lui Victor Ponta din funcția de prim-ministru a ajuns, miercuri seară, la Președinție, în același document fiind înaintată și propunerea ca Mircea Dușa să fie premier interimar, conform unor surse oficiale.

Întrebat dacă a vorbit cu președintele, Liviu Dragnea a spus: „Am vorbit mai devreme și mi-a transmis că va hotărî în orele următoare când va chema partidele la Cotroceni, dar, în mod firesc, după ce va veni demisia oficială a premierului”.

La finalul discuției cu parlametnarii PSD, Dragnea a mai spus că după ce va primi invitația de la Cotroceni pentru consultări, liderii coaliției se vor întâlni pentru a-și armoniza pozițiile, arătând că a vorbit cu președintele Iohannis care i-a transmis că va decide în următoarele ore când va chema partidele.

„PSD va merge singur la Cotroceni, ca fiecare partid, invitațiile vor fi pentru fiecare partid și vom merge fiecare partid, nu trebuie neapărat să ne ținem de mână pentru a discuta. După ce o să vină invitația de la Cotroceni, ne vom întâlni cu liderii coaliției ca să ne coordonăm discuțiile”, a spus Dragnea.

El a spus că PNL va merge la Cotroceni cu o propunere de alegeri anticipate, iar PSD are o altă propunere, dar decizia o va lua președintele Iohannis.

„Am înțeles că liberalii au o propunere de a merge cu alegeri anticipate, noi mergem cu o altă propunere, președintele va avea de decis, are o responsabilitate foarte mare, cred că va cântări foarte bine și ne va spune ce decizie va lua”, a adăugat Dragnea.

Dragnea a mai arătat că nu transmite nimic celor care se vor afla seara în stradă și că așteaptă de la aceștia să transmită.

„Aseară, sincer m-a uitat la televizor cu o trăire foarte profundă, cu o nemulțumire foarte mare și o frustare foarte mare. Nu le transmit nimic (celor care protestează în stradă-n.r.)aștept să văd ce transmit ei, nu-mi permit să le transmit. Să vedem ce spune mai întâi președintele, foarte important este ca această țară să fie guvernată stabil”, a conchis Dragnea. 

Inchide