Klaus Iohannis: Am decis împreună că și spațiul cosmic va face parte din preocupările NATO / Am susținut că nu va fi mutată ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim / Numirile de procurori de rang înalt nu se fac prin troc politic pentru că ajung la mine

Klaus Iohannis: Am decis împreună că și spațiul cosmic va face parte din preocupările NATO / Am susținut că nu va fi mutată ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim / Numirile de procurori de rang înalt nu se fac prin troc politic pentru că ajung la mine
Publicat: 05/12/2019, 20:43

Iohannis: Am decis împreună că și spațiul cosmic va face parte din preocupările NATO

Klaus Iohannis a anunțat că și spațiul cosmic va face parte din preocupările NATO. Șeful statului a explicat că asta presupune evaluarea felului în care poate fi folosit spațiul cosmic de posibilii adversați și cum pot aliații să contracareze așa ceva.
„Câteva chestiuni punctuale aș mai sublinia. Una poate surprinzătoare, poate nu, dar am decis împreună că și spațiul cosmic va face parte din preocupările NATO pentru securitatea aliaților. Este, evident, o nouă parte pentru NATO”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a explicat și ce prevede o astfel de preocupare la nivelul NATO.

„Acest lucru prevede să se înceapă, la nivel de NATO, o evaluare a ce și cum poate fi folosit spațiul cosmic de posibilii noștri adversari și cum putem noi să contracarăm și în ce măsură trebuie să ne pregătim pentru așa ceva”, a conchis Iohannis.

Alianța Nord-Atlantică a recunoscut recent spațiul cosmic drept domeniu strategic de apărare, dar a dat asigurări că nu va plasa arme în spațiu.
Iohannis, despre defrișări ilegale: Datele sunt de speriat. Garda de Mediu trebuie repusă în funcțiune

Klaus Iohannis a anunțat că a discutat foarte mult cu ministrul Mediului despre situația defrișărilor ilegale de păduri, datele fiind „de speriat”. Șeful statului a explicat că Garda de Mediu ar trebui repusă în funcțiune iar ministrul ar trebui să propună măsuri în beneficiul bugetului.

Citește continuarea…

Iohannis, după Summitul NATO: Toată lumea a înțeles că trebuie să plătească mai mult pentru apărare

Klaus Iohannis a afirmat, referitor la Summitul NATO de la Londra, că reprezentanții statelor membre au înțeles că este nevoie de o mai mare contribuție în domeniul apărării. Șeful statului consideră că limita de 2% va fi atinsă de cât mai mulți aliați.
„Am avut discuții la întâlnirea propriu-zisă despre temele care s-au vehiculat și în spațiul public, despre împărțirea corectă a obligațiilor, despre viitorul NATO și despre câteva probleme mai concrete. Foarte pe scurt voi menționa aceste chestiuni. În primul rând, așa-numitul burden sharing, deci împărțirea sarcinilor, toată lumea a înțeles între timp și a acceptat că trebuie să plătească mai mult pentru apărare. Deci acea limită de 2% va fi atinsă de tot mai mulți aliați. Acest aspect a fost repede clarificat și nu a dus, contrar așteptărilor din spațiul public, la niciun fel de controverse”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a afirmat că dejunul oferit de Donald Trump pentru șefii de state care alocă 2% din PIB pentru apărare poate fi interpretat ca un semnal pentru statele care nu și-au luat acest angajament, însă dejunul este organizat în semn de apreciere pentru țările care alocă această sumă.

Președintele Iohannis a participat, miercuri, la dejunul de lucru oferit de președintele SUA în onoarea șefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul național pentru apărare.
Iohannis: Numirile de procurori de rang înalt nu se fac prin troc politic pentru că ajung la mine

Klaus Iohannis a declarat că numirile procurorilor de rang înalt nu sunt rezultatul unui „troc politic”, deoarece acestea ajung să fie semnate de președinte. Șeful statului a precizat că Ministerul Justiției nu încalcă prevederile MCV, recomandările Mecanismului fiind de clarificare a procedurii.

„Vă garantez eu că (nimirea procurorilor de rang înalt – n.r.) nu vor fi rezultatul unui troc politic fiindcă până la urmă ajung la mine. Nu încalcă nimeni prevederile MCV. MCV nu dictează legislația națională, vine cu recomandări și aceste lucruri trebuie transpuse de către decidenți în legislație sau în metodologie. Ceea ce s-a solicitat în MCV este îmbunătățirea procedurii. Asta nu înseamnă că trebuie schimbată obligatoriu legea. Ceea ce au vrut să ne transmită, știu acest lucru că am cercetat puțin mai în profunzime, se dorește o mai bună transparentizare și o mai bună clarificare a procedurii. În legislație veche și nouă, numirea procurorilor de rang înalt se tratează foarte sumar. Ministrul propune, CSM avizează, președintele semnează”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a subliniat că s-a asigurat ca în timpul mandatului său să nu fie numiri politice în cele mai importante Parchete din România.

„Pentru a face întreg procesul mai transparent și mai ușor de înțeles trebuie lămurite câteva elemente intermediare și cred că ministrul Justiției a făcut aceste lămuriri destul de bine în ultima prezentare pe care a avut-o. Dacă veni vorba de numiri politice, de când sunt eu președinte nu s-au făcut numiri care au rezultat din ceeea ce ați spus dumneavoastră, un fel de troc politic. Am avut întotdeauna grijă ca aceste numiri să se facă corect în litera și spiritul legii”, a conchis Iohannis.
Iohannis, despre afilierea unor foși parlamentari PSD la PNL: Tot traseism se numește

Klaus Iohannis a catalogat ca „traseism” plecarea unor parlamentari de la PSD la PNL. Șeful statului a adăugat că nu a fost implicat în această situație, însă ar trebui întrebați despre subiect cei implicați în astfel de mutări, cei care le-au acceptat

„Tot traseism se numește. Mai mult nu pot să vă spun eu, pentru că nu am fost deloc implicat deloc în această chestiune.V-aș rugat să puneți întrebarea la cei care au făcut mutarea și cei care au acceptat-o”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni, întrebat despre afilierea la PNL a parlamentarilor Elena Hărătău și Mihăiță Găină.

Elena Hărătău, unul dintre deputații PSD care a votat învestirea Guvernului Orban, a anunțat, miercuri, conducerea Camerei Deputațillor, că, începând de luni, a demisionat din grupul PSD și că va activa în grupul parlamentar al PNL.

De asemenea, fostul deputat PSD Mihaiță Găină, care a votat moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă, a trecut în grupul parlamentar PNL. Găină și-a dat demisia din PSD pe 1 octombrie.
Iohannis îi răspunde lui Cioloș privind inițierea unui nou pact național pentru educație
Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dacă va iniția un nou pact național pentru educație așa cum a propus Dacian Cioloș, că va prezenta în fața partidelor un proiect finalizat în acest domeniu și anume „România Educată”.
„Este un lucru important să discutăm despre educație. E extrem de important.

Iohannis va promulga abrogarea recursului compensatoriu și eliminarea supraccizei la carburant

Klaus Iohannis a anunțat, joi, că va promulga legea pentru abrogarea recursului compensatoriu și actul normativ privind eliminarea supraaccizei la carburanți. Șeful statului a adăugat că poate fi corectată taxarea carburanților, în cazul în care Comisia Europeană va cere acest lucru.
„Le voi promulga ( Legile privind recursul compensatoriu și eliminarea supraaccizei – n.r ). Iar dacă există nevoia unei corecții pe taxarea carburanților, acest lucru se poate face fără probleme, explicând în prealabil, despre ce este vorba, însă eliminarea supraacczizei și o posibilă creștere pentru a îndeplini limita cerută de Comisia Europeană, totuși va duce la scăderea considerabilă, sub linie, a taxării carburanților”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni, întrebat despre subiect.

Șeful statului a mai precizat că România este foarte aproape de limita cerută de Uniunea Europeană, în ceea ce privește prețul carburanților.
„Deci, vorbim de o scădere destul de importantă eliminând supraacciza, iar o majorare până la limita cerută de UE este foarte foarte mică, deci suntem foarte aproape de acea limită, sunt convins că Guvernul va reglementa aceste chestiuni, nu văd pentru ce să nu promulg această legislație, dorită de toată lumea și găsită bună”, a conchis Iohannis.

Iohannis, despre afirmațiile lui Stănescu: PSD a convins-o pe Dăncilă să candideze la prezidențiale

Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă a avut o discuție cu Viorica Dăncilă în care să o convingă să candideze la prezidențiale, că PSD a convins-o să fie prezidențiabilul partidului.

„Mi se pare foarte ciudată această abordare. Nu. PSD-ul a convins-o pe doamna Dăncilă să candideze și cred că mai bine întrebați de acolo de ce au făcut-o, fiindcă rezultatul este bine cunoscut”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat cum comentează afirmațiile lui Paul Stănescu care a spus că Viorica Dăncilă a decis să candideze la prezidențiale după o discuție șeful statului.

Paul Stănescu a declarat, joi, într-o conferință de presă la Slatina, că „bătuse palma” cu Viorica Dăncilă să nu intre în cursa pentru Cotroceni, dar Viorica Dăncilă a încălcat înțelegerea după o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Nu se dorește lămurirea legilor justiției prin ordonanță de urgență

„Nu se dorește lămurirea Legilor justiției prin OUG. Am avut situații când ordonanțele de urgență s-au discutat chiar ani de zile după ce au produs efecte și acest lucru, după referendumul în domeniul justiției nu mai este posibil”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni.

Întrebat ce se va întâmpla cu punerea în aplicare a referendumului pe justiție și dacă nu a rămas suspendată aceadtă acțiune, șeful statului a spus că transpunerea referendumului în Constituție poate fi făcută de o nouă majoritate parlamentară, „decât cea toxică a PSD”.

„Nu a rămas suspendat, dar știm cu toții că nu putem schimba Constituția simplu. E foarte complicat. Eu cred că vom avea altă majoritate, decât cea toxică a PSD, și atunci cu siguranță aceste texte pot fi incluse în textul constituțional. E nearelist să credem că dacă eu am câștigat alegerile, raporturile de forțe în Parlament s-au schimbat. Nu s-au schimbat. Vor fi alegeri parlamentare și când vom avea o nouă majoritate parlamentară, putem să discutăm despre schimbarea Constituției”, a conchis Iohannis.

Iohannis: Am susținut că nu va fi mutată ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

„Eu nu mi-am schimbat abordarea, dar pot să o repet. Fără îndoială e o temă foarte interesantă. Eu am susținut din capul locului că nu va fi mutată ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Nu mi-am schimbat deloc părerea”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă e oportună mutarea ambasadei României la Ierusalim și dacă ia în calcul o astfel de acțiune, în contextul schimbării Guvernului.Șeful statului a adăugat că este bine ca un astfel de pas să fie făcut alături de alte state membre ale UE, iar situația nu este deloc clară între Israel și Palestina.

„E o decizie luată în UE să nu mutăm, ci atunci când condițiile vor fi îndeplinite membri UE să facă un pas împreună. Aceste condiții sunt destul de clare, statutul Ierusalimului trebuie clarificat între cei doi actori care au intrat de mulți ani pe discuție, e vorba de Israel și Palestina, care amândouă revendică și lucrurile nu sunt clare deloc. Deci nu discutăm în viitorul apropiat despre o mutare a ambasadei”, a conchis Iohannis.

Guvernul Dăncilă avea intenția ca ambasada României din Israel să fie mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Executivul a avut și un memorandum în acest sens și o analiză a instituțiilor care s-ar putea implica în acest demers.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis nu a sprijin o asemenea acțiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu