Klaus Iohannis crede că alegerile locale se pot desfășura la data stabilită: „Nu e mai complicat să votezi decât sa mergi la supermarket”

Klaus Iohannis crede că alegerile locale se pot desfășura la data stabilită: „Nu e mai complicat să votezi decât sa mergi la supermarket”
Președintele României, Klaus Iohannis (FOTO - Arhivă: Administrația Prezidențială)
Publicat: 29/07/2020, 18:40
Actualizat: 29/07/2020, 20:26

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă, despre desfășurarea alegerilor locale pe 27 septembrie și dacă se impune amânarea lor, în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu coronavirus.

Șeful statului s-a declarat convins că dacă pandemia de Covid-19 nu se agravează și se iau măsuri stricte se pot organiza alegerile locale la 27 septembrie, pentru că „nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la supermarket să cumperi pâine”.

Totuși, Klaus Iohannis a precizat că situația va fi evaluată în continuare și că la jumătatea lunii august se va decide dacă se va menține data de 27 septembrie sau va fi reluată discuția.

Întrebat dacă, în opinia sa, alegerile din 27 septembrie ar trebui amânate, Iohannis a spus că este o discuţie legitimă, dar trebuie să fie despărţită discuţia politicianistă de cea pe fapte.

„Este o discuție legitimă dacă să organizăm sau să nu organizăm alegerile în 27 septembrie. Însă vreau să despărțim discuția politicianistă de discuția pe fapte. Organizația Mondială a Sănătății a făcut multe afirmații și mai multe anunțuri, iar unul dintre anunțurile care pe mine mă îngrijorează foarte mult este că această pandemie nu are mai multe valuri, ci are un singur val mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcție de anotimp sau de temperatură. Avem două chestiuni de care trebuie să ținem cont. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităților locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează, poate nu se atenuează. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ținem la sfârșit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, decembrie, poate ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune și gripa, poate se suprapune și o iarnă grea și ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost”, a spus Iohannis.

Președintele a afirmat că dacă se vor lua măsuri stricte, nu este deloc complicat ca o persoană să meargă la vot.

„Personal, sunt convins că dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri foarte stricte și specifice, se pot organiza alegerile. Dacă vorbesc despre alegeri, vreau să fiu foarte clar: actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la supermarket să cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanțare, de igienă, asta se poate. Ceea ce va fi mai complicat de organizat este campania electorală, care în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează va fi o campanie care se va desfășura în acondiții atipice, După părerea mea, până la mijlocul lunii august vom cunoaște toate aceste lucruri se vor cunoaște și atunci se va lua o decizie”, a mai spus Iohannis, citat de Mediafax.

Președintele a mai anunțua că joi, 30 iulie, va avea o întâlnire cu ministrul de Interne, Marcel Vela, și șeful (Departamentului pentru Situații de Urgență) DSU, Raed Srafat, pentru o analiză la zi a situației legată de COVID-19.

„Este, după părerea mea, un moment critic, iar măsurile de protejare de populației în condițiile în care România a atins aproae 1.200 de cazuri la zi sunt extrem de importante acum. Situația este extrem de gravă și trebuie să fim conștineți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei”, potrivit președintelui.

Se amână alegerile locale, după noul record de infecții? Premierul Ludovic Orban: „Vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic”

Cu aproximativ două luni înainte de data stabilită pentru organizarea alegerilor locale, în contextul creșterii galopante a numărului de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, premierul spune că nu ia încă în calcul o amânare a scrutinului.

Întrebat de jurnaliști dacă crede că alegerile locale se pot desfășura în siguranță, în contextul unui nou număr-record de noi infecții cu SARS-COV-2, sau dacă va cere Parlamentului să amâne această dată, premierul Ludovic Orban a declarat că deocamdată nu are această intenție.

Se pot organiza alegerile locale în această tomană? Răspunsul vicepremierului Turcan: „Cred că ar trebui să reprezinte o prioritate”

Vicepremierul Raluca Turcan este de părere că organizarea alegerilor locale ar trebui să reprezinte o prioritate în momentul de față, iar datele și precedentele ne arată că scrutinul se poate desfășura.

Totuși, în situația în care criza coronavirusului se va agrava, Turcan dă asigurări că guvernul nu se va crampona de „organizarea unor alegeri care sunt necesare punând în pericol sănătatea publică”.

Vicepremierul Raluca Turcan spune că organizarea alegerilor poate fi realizată în condiții optime.

„Organizarea în sine a alegerilor poate fi făcută în condiţii de sănătate publică optime. Adică toate birourile de secţii de votare să aibă o dispersare a membrilor secţiilor de votare corespunzătoare, să se dezinfecteze instrumentele cu care se votează şi practic oamenii să se ducă în procesul electoral fără a fi supuşi niciunui pericol. Ce reprezintă însă o îngrijorare şi pentru noi şi pentru specialişti este pregătirea alegerilor, modul în care partidele îşi vor face campanie pentru că nu toţi înţeleg că trebuie să se readapteze şi că pot să folosească mult mai mult comunicarea online, că pot să folosească platformele sociale”, a afirmat Turcan la Digi 24.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York