Klaus Iohannis despre impunerea de sancțiuni împotriva Turciei: Vom vedea ce propune Comisia Europeană. Sancțiunile sunt impuse pentru a face ca relația să funcționeze în cele din urmă

Redactor:
Andrei Vacaru
Klaus Iohannis despre impunerea de sancțiuni împotriva Turciei: Vom vedea ce propune Comisia Europeană. Sancțiunile sunt impuse pentru a face ca relația să funcționeze în cele din urmă
Klaus Iohannis despre impunerea de sancțiuni împotriva Turciei: Vom vedea ce propune Comisia Europeană. Sancțiunile sunt impuse pentru a face ca relația să funcționeze în cele din urmă. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că în cadrul summit-ului european de săptămâna viitoare, unde va fi discutată inclusiv problema impunerii de sancțiuni Turciei ca urmare a acțiunilor Ankarei din estul Mediteranei, va fi important cu ce propuneri va veni Comisia Europeană în acest sens.

El a adăugat că, totuși, trebuie ținut cont atât de factorii geopolitici, cât și de faptul că sancțiunile „nu sunt un scop în sine”, ci sunt impuse pentru ca relațiile bilaterale să funcționeze într-un final.

„Este un summit dedicat mai mult relațiilor externe decât problemelor interne pe care le avem. Iar dacă vorbim despre Turcia, atunci este evident că trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme și aceasta este, evident, abordarea pe care o voi avea eu in cadrul Consiliului European. Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă din partea Comisiei și din partea Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă. Dar eu sunt de părere că trebuie să ținem cont nu numai de ce se întâmplă în estul Mediteranei, ci și de mulți alți factori geopolitici și dacă vorbim despre sancțiuni, trebuie să fim conștienți de faptul că sancțiunile nu sunt un scop în sine, ci sunt gândite pentru a facilita o înțelegere. Deci sancțiunile sunt gândite pentru a face relația să funcționeze în final. Dacă ținem cont de toate acestea, atunci cu siguranță vom găsi calea cea mai bună”, a declarat Klaus Iohannis.

Turcia riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene

Discuțiile cu privire la impunerea unor sancțiuni la adresa Ankarei vin în contextul în care Turcia desfășoară operațiuni de explorare a resurselor naturale în estul Mediteranei, în zone revendicate de Grecia și Cipru.

Turcia a desfăşurat la 10 august nava de cercetări seismice Oruc Reis în ape situate în apropierea unei insule greceşti, prelungind ulterior de trei ori misiunea, în pofida apelurilor repetate ale Uniunii Europene şi Greciei de a-i pune capăt.

Ankara riscă să fie ținta unor sancțiuni din partea Uniunii Europene, care a anunțat că oferă sprijin total Greciei și Ciprului în această dispută, însă mai multe state, printre care și Germania, vor detensionarea situației prin intermediul dialogului.

Turcia a anunțat și ea că este dispusă să rezolve neînțelegerile cu Grecia prin intermediul dialogului, dar a respins orice condiții impuse de Atena, printre care și suspendarea operațiunii Oruc Reis, înainte de începerea unor negocieri.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia își dorește un dialog cu Grecia și o soluție politică pentru această problemă.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Cum arată acum fosta soţie a lui Mădălin Ionescu! Îşi înnebuneşte admiratorii cu imagini...
O femeie planta cartofi atunci când un sunet ciudat s-a auzit din pământ! S-a apropiat...
Mircea Radu implicat într-un SCANDAL DE PROPORȚII! Acuzații extrem de grave
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Uber sau Bolt, care este mai bună? In sfârșit, s-a aflat răspunsul
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
O femeie planta cartofi atunci când un sunet ciudat s-a auzit din pământ! S-a apropiat...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Veste bună pentru români! Cum poți obține 15.000 de euro de la stat
Prima țară lovită de al treilea val al pandemiei de coronavirus. "Va fi o catastrofă"
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Soluţia ingenioasă găsită de un român pentru companiile ale căror angajaţi lucrează remote. Spania şi...
Inchide