Klaus Iohannis: „Este necesară formarea grabnică a unui guvern stabil în Republica Moldova”

Klaus Iohannis: „Este necesară formarea grabnică a unui guvern stabil în Republica Moldova
Publicat: 29/10/2015, 15:14
Actualizat: 30/10/2015, 09:08

„Am luat notă de votul din Parlamentul Republicii Moldova, prin care a fost aprobată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Republica Moldova traversează în prezent o perioadă dificilă pentru perspectiva agendei de reforme, pentru consolidarea parcursului european și, mai ales, pentru stabilitatea sa de ansamblu. Este esențial ca forțele politice să acționeze cu maturitate și responsabilitate, în conformitate cu așteptările cetățenilor, așa cum au fost exprimate la alegerile legislative din 30 noiembrie 2014”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele subliniază că parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue și că, la fel, trebuie continuate eforturile de reformă, de consolidare a instituțiilor statului de drept, de soluționare a problemelor socio-economice ale actualității.

„Din această perspectivă, este necesară formarea grabnică a unui guvern stabil și deplin angajat să acționeze cu energie în toate aceste direcții”, menționează președintele.

„România își reafirmă determinarea de a acorda Republicii Moldova întregul său sprijin în acest sens”, se mai arată în mesajul președintelui Iohannis.

Guvernul proeuropean din Republica Moldova, condus de premierul Valeriu Streleț, a fost demis joi printr-o moțiune de cenzură, care a fost votată de 65 de parlamentari, relatează site-ul Unimedia.info.

Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Valeriu Streleț, care era susținut în Parlament de Alianța pentru Integrare Europeană – formată din Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL) -, a fost depusă de Partidul Socialiștilor (PSRM) și de Partidul Comuniștilor (PCRM).

Potrivit paginii electronice a postului Europa Liberă, moțiunea de cenzură a fost votată de 65 de deputați de la PCRM, PSRM și PD, în timp ce 18 parlamentari au votat împotrivă.

Liderul PD, Marian Lupu, a declarat la încheierea dezbaterilor din Parlament că Partidul Democrat nu renunță la strategia proeuropeană și cere formarea, în cel mult o săptămână, a unei noi alianțe, majorități parlamentare și a unui nou Guvern. Lupu a precizat că PD nu va face alianțe de stânga.

Moțiunea de cenzură a fost depusă în contextul mișcărilor de contestare a Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleț și al arestării fostului premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare și luare de mită.

Platforma Demnitate și Adevăr și forțele politice ale opoziției de stânga și extremă-stânga organizează de câteva săptămâni proteste antiguvernamentale la Chișinău. Guvernul susținut de coaliția proeuropeană a respins apelurile de până acum privind demisia.

Potrivit legislației, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniștri va trebui să-și dea demisia, iar șeful statului va desemna un nou prim-ministru, menționează Unimedia. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputați, noii miniștri vor putea depune jurământul.

În situația în care deputații vor respinge noul Cabinet și programul de guvernare, șeful statului poate dizolva Parlamentul și convoca alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015, cu voturile a 52 de deputați PLDM, PD și PL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii