Klaus Iohannis își începe vizita oficială în Chile. Președintele va semna un memorandum privind cooperarea în situații de urgență

Klaus Iohannis își începe vizita oficială în Chile. Președintele va semna un memorandum privind cooperarea în situații de urgență
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/04/2023, 09:37

Preşedintele Klaus Iohannis începe, sâmbătă, vizita oficială în Chile, cea de-a doua ţară pe care o vizitează în turneul pe care l-a început marţi în America Latină. Şeful statului va fi primit de preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric. La ora 15.30, ora României, șeful statului va fi primit de către preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric.

Cei doi şefi de stat vor semna un Memorandum privind cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă, iar apoi vor participa la un dejun oficial.

”Pe agenda discuţiilor oficiale dintre Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Gabriel Boric se vor afla stadiul şi perspectivele intensificării cooperării bilaterale, posibilităţi de stimulare a proiectelor sectoriale, cu accent pe dezvoltarea schimburilor comerciale şi atragerea reciprocă de investiţii, pe sectoarele de IT, energie, mediu şi agricultură. Situaţiile de urgenţă şi reacţia la catastrofele generate de schimbările climatice vor figura, de asemenea, pe agendă, urmând a fi semnat un Memorandum de înţelegere între instituţiile responsabile din cele două ţări”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, cooperarea în plan multilateral, aspectele legate de climatul de securitate în vecinătatea celor două ţări, consolidarea democraţiei la nivel global, apărarea drepturilor omului şi combaterea schimbărilor climatice, inclusiv educaţia pentru climă, sunt teme care vor fi abordate în cadrul discuţiilor celor doi şefi de stat.

”În plan educaţional, România va deschide în perioada următoare primul lectorat de limba română din America Latină, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române. Această acţiune creează premisele pentru creşterea contactelor interumane şi a proiectelor culturale comune”, a mai precizat sursa citată.

Potrivit Administraţiai Prezidenţiale, Iohannis va dona Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel de Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, preşedintele va dona copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni evacuaţi de autorităţile române şi primiţi în România, după lovitura de stat din 1973, care a fost urmată de o etapă sângeroasă în istoria ţării.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a început, marţi, vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile şi în Republica Argentina. Turneul preşedintelui se va încheia în 26 aprilie.

”Aceste vizite urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global. America Latină reuneşte state membre sau în proces de aderare la OCDE, cu economii emergente, care contribuie sau pot contribui în mod semnificativ, la nivel global, la securitatea alimentară, la cea energetică sau climatică, la recuperarea economică post-pandemie şi dezvoltarea durabilă”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Anterior, Iohannis a fost în Brazilia, având convorbiri oficiale cun preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva.

Preşedintele Iohannis face vizitele oficiale în America de Sud cu acelaşi avion cu care a fost în Japonia, închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet, relatează Boarding Pass, site specializat în ştiri din domeniul aviatic, precizând că decolarea de pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” a avut loc luni, la ora 10:15.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
22 de părinți, amendați după ce copiii au lipsit repetat de la școală
×