Klaus Iohannis: Prioritatea strategică a României rămâne o relație transatlantică puternică

Klaus Iohannis: Prioritatea strategică a României  rămâne o relație transatlantică puternică
Publicat: 25/10/2019, 11:12

„Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică. Consolidarea profilului și a vizibilității României în NATO constituie un obiectiv strategic pe care voi continua să îl urmăresc cu consecvență. De altfel, la summiturile NATO am obținut rezultate notabile, precum atingerea obiectivelor țării noastre în cadrul procesului de implementare a prezenței înaintate a NATO, asigurarea coerenței acestui proces între nordul și sudul flancului estic sau atenția sporită acordată regiunii Mării Negre. România a reiterat constant necesitatea consolidării prezenței aliate avansate pe întreg flancul estic al NATO, solicitând implicarea suplimentară a aliaților pentru asigurarea misiunilor de poliție aeriană și de patrulare maritimă, respectiv pentru operaționalizarea structurilor de luptă, de comandă și control NATO, dispuse pe teritoriul național, ca parte a Structurii de Forțe a NATO”, a spus Klaus Iohannis, la ceremonia organizată de Ziua Armatei Române, în Parcul Carol din Capitală.

Șeful statului a precizat că a discutat cu liderul SUA, Donald Trump, despre asigurarea unei prezențe militare consistente a Statelor Unite în România și Marea Neagră

„Asigurarea securității extinse a României include și dezvoltarea și consolidarea parteneriatelor strategice existente, în special a celui cu Statele Unite ale Americii, a cărui componentă de apărare este semnificativă. Cu ocazia recentei vizite în SUA, am discutat cu Președintele Statelor Unite despre asigurarea unei prezențe militare consistente a Statelor Unite în România și în Marea Neagră”, a subliniat Iohannis.

Totodată, președintele României a afirmat că este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, pentru că această inițiativă a adus recunoașterea aliaților și beneficii certe pentru securitatea României.

Klaus Iohannis a spus și că schimbările de paradigmă privind securitatea internațională și regională obligă la necesitatea adaptării conceptului de apărare a țării și de securitate națională, din cauza riscurilor și amenințărilor tot mai evidente.

„Sărbătorim astăzi 75 de ani de la eliberarea integrală a teritoriului României de către armata noastră, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Această aniversare are o semnificație cu atât mai profundă, cu cât tot anul acesta se împlinesc și 15 ani de la intrarea României în NATO, un bun prilej așadar de a onora sacrificiile și implicarea tuturor celor care au apărat unitatea statului român și identitatea noastră națională. Parcursul euroatlantic și european al României s-a bazat și pe profesionalismul și seriozitatea cu care armata a participat la operații militare în afara teritoriului național, acolo unde interesele țării noastre o cereau, alături de aliații noștri”, a conchis Iohannis.

La ceremonia organizată în Parcul Carol au participat și alți politicieni, care au depus coroane la „Mormântul Ostașului Necunoscut”.

Din partea Guvernului a depus o coroană Toni Greblă. Din partea Camerei deputaților a depus coroana Georgian Pop, membru în Comisia de Apărare, iar din partea Senatului vicepreședinții Șerban Valeca și Iulia Scântei.

La ceremonie a fost prezentă ți candidata la Președinție, Ramona Bruynseels.

Șeful statului va participa, de asemenea, la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Armatei României din Satu Mare, începând cu ora 17:00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?