Kovesi, amenințată cu plângere penală dacă nu se prezintă la audieri în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009

Redactor:
Cătălina Mănoiu
Kovesi, amenințată cu plângere penală dacă nu se prezintă la audieri în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a propus ca șefa DNA,Laura Codruța Kovesi, să fie din nou invitată la audieri, după Decizia CCR, a declarat, joi, președintele comisie, deputatul PSD Oana Florea, afirmând că dacă invitația va fi declinată comisia va face plângere la MJ sau plângere penală.

„A fost făcută o propunere (de a o invita pe Laura Codruța Kovesi la comisia de anchetă-n.r.) Biroului Comisiei. Acesta va urma să ia decizia. A intervenit decizia CCR care spune că în baza principiului colaborării loiale între instituții persoanele care exercită o funcție publică într-o instituție care nu se află sub controlul Parlamentului sunt obligate să vină, de aceea cred că este obligația noastră să reiterăm această invitație”, a declarat noul președinte al Comisiei de anchetă a alegerilor, deputatul PSD Oana Florea.

Întrebată care vor fi demersurile care se vor face dacă Laura Codruța Kovesi va refuza din nou invitația, Oana Florea a spus că se va proceda conform legii și Regulamentului.

„Vom face ceea ce spune legea și Regulamentul. Decizia nu este a mea, va fi luată prin vot, fie (…) va trebui să formulăm o plângere către Ministerul Justiției, fie dacă vor considera colegii oportună varianta domnului Pleșoianu (plângere penală-n.r.)”, a răspuns deputatul PSD.

Liviu Pleșoianu a afirmat că va propune sesizarea organelor de urmărire penală, în numele comisiei, pentru obstrucționarea activității comisiei prin neprezentare în mod repetat.

„De două ori a fost invitată până acum Laura Codruța Kovesi. Este ultima șansă pe care doamna Kovesi o are pentru a salva onoarea instituției pe care o conduce”, a adăugat Pleșoianu.

„(…) În mod normal trebuie să se prezinte în fața comisie, dar poate răspunde printr-un da sau nu la întrebarea dacă a fost la domnul Oprea în seara alegerilor prezidențiale din 2009″, a mai spus Pleșoianu, întrebat dacă se așteaptă ca șefa DNA să răspundă în scris comisiei.

Întrebat dacă Kovesi ar putea susține că nu vrea să comenteze un eveniment privat la care a participat, Pleșoianu a afirmat că „nu există așa ceva”.

„Nu poți ca procuror general, cum era la vremea aceea, ca director SRI, ca director adjunct SRI, să spui că ai fost la un eveniment privat în seara alegerilor. Nu există așa ceva. Este doar o continuare a modului sfidător în care se comportă față de Parlamentul României (…)”, a spus Liviu Pleșoianu.

Oana Florea a spus că se vor face propuneri către Biroul Comisiei pentru a fi reinvitate și alte persoane publice care au refuzat să se prezinte.

„Având în vedere că decizia Curții a schimbat puțin datele problemei, bineînțeles, că vom lua în considerare toate persoanele care nu s-au prezentat sau a refuzat să se prezinte”, a spus Oana Florea, întrebată dacă și Gabriel Oprea va fi reinvitat în contextul în care ancheta Parchetului s-a încheiat

 

 

Inchide