L-au bătut în sediul Poliției, i-au strivit degetele, apoi l-au obligat să „se târască și să sâsâie ca o viperă”. Ce au pățit polițiștii

L-au bătut în sediul Poliției, i-au strivit degetele, apoi l-au obligat să „se târască și să sâsâie ca o viperă. Ce au pățit polițiștii
Publicat: 05/08/2014, 16:09
Actualizat: 06/02/2019, 06:14

Procurorii Parchetului Judecătoriei Iași i-au trimis în judecată pe agenții Bogdan Petianu și Constantin Daniel Vîrlan pentru purtare abuzivă, lovire sau alte violențe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, polițiștii au fost solicitați să intervină, în luna martie a anului trecut, la o reclamație în satul Gîrbești, comuna ieșeană Țibana, unde săteanul Mihai Popescu ar fi agresat un bărbat de 70 de ani.

Oamenii legii sunt acuzați că l-ar fi dus pe Mihai Popescu la sediul Poliției, unde a fost supus „violențelor fizice și psihologice”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Conform sursei citate, Mihai Popescu a stat opt ore în arestul Poliției Țibana, unde a fost lovit cu pumnii și cu picioarele de către agenți, care l-au amenințat încă din autospeciala cu care s-au deplasat la Gîrbești că „va avea de suferit”.

„Pe timpul transportului, inculpații i-au adresat persoanei vătămate injurii și insulte, i-au reproșat că nu le-a dat ascultare de la început și l-au lăsat să înțeleagă că va avea de suferit când vor ajunge la Țibana. Odată ajunși acolo […] inculpații i-au tras mâinile persoanei vătămate către un picior al mesei din încăpere și, cu ajutorul unui băț din lemn introdus printre cătușe, au format o pârghie prin care au torsionat elementele de imobilizare, provocându-i astfel victimei o suferință intensă”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

După ce a fost bătut și legat de piciorul mesei din încăpere, cei doi agenți l-au obligat pe Mihai Popescu să imite mersul și sunetele produse de o viperă, „să se târască și să sâsâie”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

„Când a scos un sunet mai strident, i-au spus că «viperele trebuie lovite în cap și omorâte», apoi l-au lovit cu piciorul în zona capului”, se precizează în rechizitoriu.

Bărbatul, care sângera la cap și la mâini, a fost amendat apoi de către cei doi agenți cu 500 de lei pentru că ar fi săvârșit amenințări și acte de violență și pentru că a refuzat să se legitimeze la solicitarea polițiștilor.

În continuare, acesta a fost amenințat să nu vorbească pentru că altfel „îl vor omorî și «îl vor face cenușă pe care o vor arunca în drum, iar rudele vor călca pe ea fără să știe pe ce calcă»”.

Bărbatul a fost lăsat inițial să plece, întrucât rudele sale veniseră la sediul Poliției, însă după ce oamenii legii l-au auzit pe acesta spunându-le rudelor că „l-au omorât cu bătaia”, l-au adus din nou în sediul Poliției din Țibana.

După ce a fost bătut din nou, cei doi agenți au luat legătura cu superiorii lor cărora le-au raportat incidentul și au solicitat sprijin susținând că au fost victime ale infracțiunii de ultraj săvârșită de către Mihai Popescu.

Ulterior l-au amenințat din nou pe bărbat, spunându-i că „va fi omorât așa cum și-a ucis Cioacă soția, de nu va mai putea fi găsit”, se arată în rechizitoriu.

Cei doi agenți au întocmit rapoarte scrise în care au prezentat cele întâmplate, timp în care familia bărbatului agresat a reclamat în mai multe rânduri că acesta este abuzat în sediul Poliției.

După ce a fost eliberat, după circa opt ore, Mihai Popescu a fost preluat de o ambulanță și transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde a fost internat.

În 12 martie anul trecut, el a mers la Institutul de Medicină Legală din Iași, unde i s-a eliberat un certificat medico-legal în care se arăta că are echimoze, excoriații, tumefacție, „traumatism vertebral cervical amielic, contuzie toraco-abdominală, contuzie antepicior bilateral, fractură parcelară cap metacarpian II mâna stângă, cu pierdere de cunoștință pe scurtă durată.”

În urma unei expertize suplimentare solicitate de procurorii Parchetului Judecătoriei Iași, medicii au stabilit că rănile bărbatului nu puteau fi provocate decât prin lovire.

În rechizitoriu se mai arată că cei doi polițiști s-au apărat, spunând că intervențiile acestora „au fost necesare, legitime și proporționale în raport cu conduita persoanei vătămate, care a refuzat să se supună somațiilor”.

Mai mult, aceștia au sugerat că ar fi fost loviți de către bărbat înainte să intervină.

Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 18 septembrie la Judecătoria Iași.

Anca Vîjiac, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Județean de Poliție, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX că polițiștilor au fost „puși la dispoziția unității”, în vederea finalizării cercetărilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului