La fiecare trei minute un român pleacă din țară. Pierderea pentru economie este este uriașă

La fiecare trei minute un român pleacă din țară. Pierderea pentru economie este este uriașă
Publicat: 21/07/2017, 18:42

Peste 200.000 de români au plecat din țară în 2016, temporar sau definitiv, în contextul în care în ultimii ani companiile au fost nevoite să majoreze salariile pentru a reține o parte dintre angajați, pe fondul deficitului tot mai accentuat de personal. Cu toate acestea, în ultimii zece ani 2,5 – 3 milioane de români au plecat să lucreze în străinătate, iar fenomenul de depopulare a țării este accentuat și de sporul natural negativ, scrie Ziarul Financiar.

După boom-ul emigraționist din primii ani de după integrarea în UE, când peste 1 milion de români au plecat din țară, în 2016, s-a înregistrat al doilea cel mai mare număr de români care au căutat o viață mai bună peste hotare, respectiv 212.800 anul trecut, cu doar o mie mai puțini decât în 2011.

Dacă toți cei circa 200.000 de români care au emigrat anul trecut ar fi rămas în țară și s-ar fi angajat pe salariul mediu pe economie (de circa 730 de euro brut/ lună), în consum ar fi intrat circa 1,7 – 2 miliarde de euro pe an, potrivit unui calcul al ZF. Pe de altă parte, atât Guvernul (prin deciziile de majo­rare a salariului minim), cât și angaja­torii (în special cei din retailul alimen­tar) au luat măsuri de creștere a salariilor, în speranța că vor reține în țară oamenii și vor crește nivelul de trai al populației.

„Decizia de a migra nu se ia pe moment, ci este efectul unui proces mai îndelungat. În ceea ce privește măririle de salarii, acestea nu au încă impact în buzunarul sau în psihologia românilor; există exemple de situații în care «cu o mână s-a dat, cu alta s-a luat». În plus, aceste măriri de salarii, necesare, de altfel, nu pot concura încă nivelul salariilor la care emigranții au acces în țările mai dezvoltate ale UE”, a explicat, pentru ZF, prof. univ. dr. Monica Roman de la Departamentul de Statistică și Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Salariul minim pe economie din România este al doilea cel mai mic din UE

Deși salariile românilor au crescut în ultimii ani, acestea sunt, în medie, de cinci ori mai mici decât în alte state din Uniunea Europeană.

România are unul dintre cele mai mici salarii minime pe economie din țările Uniunii Europeană (UE), aproape 322 de euro după majorarea din 1 februarie, depășind doar Bulgaria, unde salariul minim este de 235 de euro. În Luxembourg, acesta ajunge la 1.999 de euro, maximul din UE, potrivit ultimelor date Eurostat.

Zece state membre din estul Uniunii Europene aveau reglementate salarii minime sub 500 de euro pe lună: Bulgaria (235 de euro), România (275 de euro), Letonia și Lituania (câte 380 de euro), Republica Cehă (407 euro), Ungaria (412 euro), Croația (433 de euro), Slovacia (435 de euro), Polonia (453 de euro) și Estonia (470 de euro).

România intră în categoria statelor care au salarii minime sub 500 de euro. De la 1 februarie, salariul minim pe economie în țara noastră este de 1.450 de lei – aproximativ 322 de euro.

În alte cinci state membre, localizate în sud, salariul minim variază între 500 și 1.000 de euro pe lună: Portugalia (650 de euro), Grecia (684 de euro), Malta (736 de euro), Slovenia (805 euro) și Spania (826 de euro).

În celelalte șapte state membre – localizate, geografic, în vestul și în nordul Uniunii Europene – salariul minim depășește 1.000 de euro pe lună: Marea Britanie (1.397 de euro), Franța (1.480 de euro), Germania (1.498 de euro), Belgia (1.532 de euro), Olanda (1.552 de euro), Irlanda (1.563 de euro) și Luxembourg (1.999 de euro).

De la 1 ianuarie 2017, 22 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au salariul minim reglementat. Doar Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu au salariu minim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine