La fiecare trei minute un român pleacă din țară. Pierderea pentru economie este este uriașă

La fiecare trei minute un român pleacă din țară. Pierderea pentru economie este este uriașă
Publicat: 21/07/2017, 18:42

Peste 200.000 de români au plecat din țară în 2016, temporar sau definitiv, în contextul în care în ultimii ani companiile au fost nevoite să majoreze salariile pentru a reține o parte dintre angajați, pe fondul deficitului tot mai accentuat de personal. Cu toate acestea, în ultimii zece ani 2,5 – 3 milioane de români au plecat să lucreze în străinătate, iar fenomenul de depopulare a țării este accentuat și de sporul natural negativ, scrie Ziarul Financiar.

După boom-ul emigraționist din primii ani de după integrarea în UE, când peste 1 milion de români au plecat din țară, în 2016, s-a înregistrat al doilea cel mai mare număr de români care au căutat o viață mai bună peste hotare, respectiv 212.800 anul trecut, cu doar o mie mai puțini decât în 2011.

Dacă toți cei circa 200.000 de români care au emigrat anul trecut ar fi rămas în țară și s-ar fi angajat pe salariul mediu pe economie (de circa 730 de euro brut/ lună), în consum ar fi intrat circa 1,7 – 2 miliarde de euro pe an, potrivit unui calcul al ZF. Pe de altă parte, atât Guvernul (prin deciziile de majo­rare a salariului minim), cât și angaja­torii (în special cei din retailul alimen­tar) au luat măsuri de creștere a salariilor, în speranța că vor reține în țară oamenii și vor crește nivelul de trai al populației.

„Decizia de a migra nu se ia pe moment, ci este efectul unui proces mai îndelungat. În ceea ce privește măririle de salarii, acestea nu au încă impact în buzunarul sau în psihologia românilor; există exemple de situații în care «cu o mână s-a dat, cu alta s-a luat». În plus, aceste măriri de salarii, necesare, de altfel, nu pot concura încă nivelul salariilor la care emigranții au acces în țările mai dezvoltate ale UE”, a explicat, pentru ZF, prof. univ. dr. Monica Roman de la Departamentul de Statistică și Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Salariul minim pe economie din România este al doilea cel mai mic din UE

Deși salariile românilor au crescut în ultimii ani, acestea sunt, în medie, de cinci ori mai mici decât în alte state din Uniunea Europeană.

România are unul dintre cele mai mici salarii minime pe economie din țările Uniunii Europeană (UE), aproape 322 de euro după majorarea din 1 februarie, depășind doar Bulgaria, unde salariul minim este de 235 de euro. În Luxembourg, acesta ajunge la 1.999 de euro, maximul din UE, potrivit ultimelor date Eurostat.

Zece state membre din estul Uniunii Europene aveau reglementate salarii minime sub 500 de euro pe lună: Bulgaria (235 de euro), România (275 de euro), Letonia și Lituania (câte 380 de euro), Republica Cehă (407 euro), Ungaria (412 euro), Croația (433 de euro), Slovacia (435 de euro), Polonia (453 de euro) și Estonia (470 de euro).

România intră în categoria statelor care au salarii minime sub 500 de euro. De la 1 februarie, salariul minim pe economie în țara noastră este de 1.450 de lei – aproximativ 322 de euro.

În alte cinci state membre, localizate în sud, salariul minim variază între 500 și 1.000 de euro pe lună: Portugalia (650 de euro), Grecia (684 de euro), Malta (736 de euro), Slovenia (805 euro) și Spania (826 de euro).

În celelalte șapte state membre – localizate, geografic, în vestul și în nordul Uniunii Europene – salariul minim depășește 1.000 de euro pe lună: Marea Britanie (1.397 de euro), Franța (1.480 de euro), Germania (1.498 de euro), Belgia (1.532 de euro), Olanda (1.552 de euro), Irlanda (1.563 de euro) și Luxembourg (1.999 de euro).

De la 1 ianuarie 2017, 22 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au salariul minim reglementat. Doar Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu au salariu minim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
Doina și George, românii din Spania găsiți împușcați în cap, cu două cărți de joc...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
10 mașini ce nu ar trebui să le cumperi niciodată la mâna a doua. Care...
VIDEO |Moarte tragică pentru un pilot român. Bărbatul s-a prăbușit cu planorul duminică seara
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Explozie într-un apartament din Capitală. Un bărbat a fost prins sub o placă de beton
Andreea Bălan îi dă fatala lui George Burcea! Dar să vezi cu ce
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
SE SCHIMBĂ HARTA României?! Anunțul făcut în direct la TV: Am făcut un proiect de...
Academicianul Marius Peculea a murit la vârsta de 97 de ani. A construit de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...