Lacul Văcărești poate fi declarat arie naturală protejată

Redactor:
Andrei Dumitrescu
Lacul Văcărești poate fi declarat arie naturală protejată
Lacul Văcărești a fost declarat arie naturală protejată

Proiectul de hotărâre privind avizarea suprafeței administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată „Parcul Natural Văcărești” a fost adoptat în unanimitate de consilierii generali.

La ședința CGMB a fost prezent alpinistul Alex Găvan, care a ținut un discurs, înaintea votului, în care a subliniat că zona lacului Văcărești este un „plămân verde” pentru București și ar putea fi prima arie naturală protejată urbană din România.

După ce un alt proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de CGMB în urmă cu un an, hotărârile consiliului fiind ulterior atacate de Prefectură, pe 21 mai, Ministerul Mediului, în calitate de administrator al zonei a trimis primăriei clarificările legate de suprafața viitorului Parc Natural Văcărești și susținerea studiului de fundamentare.

În aceste condțtii, s-a decis că există documente revizuite care permit reintroducerea pe ordinea de zi a ședintei CGMB a proiectului de hotărâre privind avizarea suprafeței administrative ce ar urma să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcărești.

Potrivit ministerului Mediului, Grațiela Gavrilescu, „în momentul în care Hotărârea de Guvern privind înființarea Parcului Natural Văcărești va fi emisă și conform Ordonanței 57, proprietarii terenurilor de aici vor fi despăgubiți”.

Foștii proprietari din zonă își revendică terenurile de peste 20 de ani. Întreaga zonă aparținând Ministerului Mediului a fost dată în concesiune de către Administrația Națională „Apele Române” unei firme private cu care ministerul este în litigiu.

După ce National Geographic România a făcut o documentare în zonă, arătând că aceasta găzduiește un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere și reptile, în iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anunțat că Lacul Văcărești va fi arie protejată.

Ministerul Mediului a constituit o comisie științifică pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost înaintat Comisiei de Monumente a Academiei Românem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Văcărești arie naturală protejată.

Inchide