Lăsarea în libertate a ucigașilor sirianului găsit în portbagaj ar tulbura mediul social – motivarea de arestare

Lăsarea în libertate a ucigașilor sirianului găsit în portbagaj ar tulbura mediul social - motivarea de arestare
Publicat: 26/04/2015, 09:10

„Există probe că lăsarea în libertate a inculpaților tulbură nu numai ordinea juridică, dar, în primul rând, mediul social, ocrotit de valorile sale fundamentale, prin normele dreptului penal și procesual penal, această tulburare fiind susceptibilă de a se repeta în viitor, din cauza faptului că generează o stare de primejdie pentru raporturile sociale, pentru normala lor desfășurare și dezvoltare în interesul societății însăși”, notează judecătorii în motivarea deciziei de arestare a soției sirianului și a amantului acesteia, principalii suspecți în acest caz.

Judecătorul de drepturi și libertăți are în vedere gravitatea deosebită a faptei, determinată de rezultatul letal produs, de modalitatea concretă de comitere a crimei, constând în faptul că cei doi au acționat împreună, „conjugându-și acțiunile, după punerea în prealabil a victimei în situația de a nu se putea apăra, sporindu-și astfel șansele de reușită infracțională, dar și de circumstanțele de comitere a acesteia”.

„Dacă pericolul pe care l-ar prezenta pentru societate lăsarea în libertate a inculpaților nu se presupune generic, ci trebuie dovedit, tot atât de evident este că nu putem susține că nu există acest pericol pentru ordinea publică atunci când inculpații au produs prin fapta lor o încălcare a regulilor de conviețuire socială ca urmare a reacției declanșate de fapta comise”, se subliniază în motivarea deciziei.

Mai mult, magistrații care au dispus arestarea celor doi presupus criminali au luat în calcul și rezonanța socială a acestei fapte, existând posibilitatea ca lăsarea în libertate a inculpaților să creeze în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate și să încurajeze alte persoane să comită fapte asemănătoare.

„În raport cu prevederile art. 5 din CEDO, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile de a crede că s-a săvârșit o infracțiune sau există motive temeinice de a crede în posibilitatea săvârșirii de noi infracțiuni, fiind necesară astfel apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor, desfășurarea în bune condiții a procesului penal. Din probatoriul administrat până în prezent rezultă că este îndeplinită și această condiție necesară detenției preventive a inculpaților”, conform documentului citat.

Asasinarea sirianului Haj Saleh Moustafa a fost plănuită de soția lui și de amantul acesteia cu două săptămâni înainte, timp în care, până să decidă să-i pună somnifere în mâncare, cei doi au luat în calcul să-l otrăvească cu sodă caustică sau să-l omoare în bătaie, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că Haj Saleh Moustafa și Maria Andreea Pătrașcu s-au căsătorit în 1996, dar mariajul lor a fost, încă de la început, unul șubred, măcinat de neînțelegeri, generate de presupuse infidelități ale sirianului. La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, femeia l-ar fi cunoscut, prin intermediul unei rețele de socializare, pe Alfons Gabriel Arhire, iar cei doi ar fi început o relație amoroasă.

Ulterior, la începutul lunii decembrie a anului trecut, Andreea Maria Pătrașcu ar fi descoperit, în telefonul soțului său, mai multe mesaje pe care acesta le schimbase cu o femeie „Karina”, despre care a dedus că ar fi o amantă pe care bărbatul o avea la Constanța. Cei doi ar fi discutat despre ea în termeni jignitori, motiv pentru care Andreea Pătrașcu l-ar fi sunat pe Alfons Gabriel Arhire și i-ar fi spus ce scria în mesaje.

Alfons Gabriel Arhire i-ar fi spus amantei sale că sirianul trebuie omorât neapărat, iar de atunci cei doi au început să pună la punct planul crimei. Aceștia s-ar fi gândit inițial să-l otrăvească pe sirian cu sodă caustică sau să-l omoare în bătaie, însă în cele din urmă ar fi stabilit că cea mai bună variantă ar fi să-l adoarmă, iar apoi să-l asfixieze, au precizat sursele citate.

În 13 decembrie 2014, Andreea Pătrașcu a ieșit în parc împreună cu soțul său și cu copilul lor de nouă ani. Când au revenit acasă, femeia a pus masa, după care i-a făcut sirianului un ceai, în care i-ar fi pus mai multe somnifere. După ce bărbatul a adormit, Andreea Pătrașcu și-ar fi sunat amantul, care i-a recomandat să-l sufoce cu perna. Aceasta i-a răspuns că nu poate și l-a sunat din nou, de dimineață, comunicându-i faptul că Haj Saleh Moustafa nu s-a trezit. Ulterior, aceasta a dus copilul la mama ei și l-a chemat pe Arhire, care a luat o pernă și l-a asfixiat pe sirian, au arătat sursele apropiate anchetei.

Procurorii au mai stabilit că, în 14 decembrie 2014, Andreea Pătrașcu și amantul ei ar fi bagat cadavrul într-un sac, iar apoi într-un geamantan tip troler, iar pentru a nu lăsa amprente, au purtat mănuși.

„În seara de 13 decembrie 2014, în timp ce se afla în imobilul de domiciliu, inculpata Pătrașcu Maria Andreea i-a dat victimei H.S.M., soțul său, produse medicamentoase cu efect tranchilizant, pe care le-a introdus, fără cunoștința victimei, în alimentele consumate de către aceasta la masa de seară, după care, în dimineața zilei de 14 decembrie 2014, împreună cu inculpatul Arhire Alfons Gabriel, profitând de starea de neputință de a se apăra în care se afla victima, a exercitat acte de violență asupra acesteia, care au condus la deces. După comiterea faptei, cei doi inculpați au abandonat cadavrul victimei într-un troler din portbagajul unui autoturism marca Opel Vectra, pe care l-au parcat în București, șos. Pantelimon, Sector 2”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat, pentru MEDIAFAX, că Andreea Pătrașcu și amantul său ar fi încercat să facă să pară că a fost vorba de o răzbunare de tip mafiot. Aceștia ar fi sperat că principalii suspecți vor fi reprezentații unor firme din domeniul hotelier, la care Haj Saleh Moustafa avea niște datorii.

Conform anchetatorilor, mobilul crimei nu a fost încă stabilit cu exactitate, în codițiile în care declarațiile celor doi sunt contradictorii.

În timp ce Arhire susține că omorul a fost comis „din dragoste”, femeia a declarat că, după ce a citit mesajele dintre sirian și amanta lui, se „temea” pentru viața ei, mai ales că, spune ea, Haj Saleh Moustafa era un om violent, care o bătea des.

Andreea Pătrașcu și Arhire Alfons Gabriel au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în 17 aprilie, în urma unei decizii a Tribunalului București, la propunerea procurorilor Parchetului Capitalei, care îi acuză de omor.

Cadavrul sirianului Haj Saleh Moustafa a fost găsit în 8 aprilie, într-o geantă aflată în portbagajul unei mașini cu număr de Constanța, înscrisă pe numele societății Perla Majestic, care era parcată pe Șoseaua Pantelimon, vizavi de Secția 9 de Poliție.

Bărbatul fusese dat dispărut, de amanta lui, în ianuarie, deși nu se mai știa nimic despre el din 14 decembrie 2014.

Polițiștii au deschis portbagajul în care a fost găsit cadavrul sirianului după ce au fost anunțați de niște muncitori care lucrau în zonă și care trebuiau să mute mașina că au simțit un miros puternic. Trupul sirianului era într-o stare avansată de putrefacție, dar nu fusese tranșat, ci așezat în așa fel încât să încapă în geantă, acesta fiind îmbrăcat cu costum, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Soția sirianului Haj Saleh era consilier la Inspecția Muncii. Inspectorul general de stat de la Inspecția Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Andreea Maria Pătrașcu lucrea la Departamentul Relații Internaționale, iar ca angajat nu a creat niciodată probleme.

Arhire, fost director al unei firme de consultanță, specializat în securitate și sănătate în muncă, este absolvent al Facultății de Drept și al Seminarului Teologic Liceal București. Acesta a fost căsătorit de trei ori și este tatăl a doi copii.

Haj Saleh Moustafa, în vârstă de 52 de ani, locuia în București, într-un bloc situat într-un complex rezidențial, însă avea reședința în localitatea constănțeană Năvodari, el deținând două societăți comerciale.

Potrivit reprezentanților societății Perla Majestic, Haj Saleh Moustafa este un fost colaborator al uneia dintre firmele grupului. Haj Saleh, absolvent al Universității Politehnica din București, stătea în România de aproximativ 20 de ani, era căsătorit și avea un copil de nouă ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția