Lavrov aruncă vina pe Kiev pentru necooperarea cu Rusia: „Cu cât amână mai mult, cu atât mai dificil le va fi să negocieze cu noi”

Lavrov aruncă vina pe Kiev pentru necooperarea cu Rusia: „Cu cât amână mai mult, cu atât mai dificil le va fi să negocieze cu noi”
Lavrov transmite că negocierile dintre Rusia şi Ucraina sunt în „impas” / Sursă Foto: Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11/09/2022, 17:53
Actualizat: 11/09/2022, 17:53

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, dă vina pe Kiev că refuză să coopereze cu Rusia, motiv pentru care acesta consideră că ucrainenii complică lucrurile, nu le ușurează. Lavrov a amintit că poziția Rusiei a fost precizată de președintele Vladimir Putin la o întâlnire cu conducerea Dumei de Stat.

„Adresându-se participanților, președintele a spus despre «istoria» Ucrainei că noi nu refuzăm negocieri, dar cei care le refuză trebuie să înțeleagă că, cu cât amână mai mult acest proces, cu atât mai dificil le va fi să negocieze cu noi”, a subliniat Lavrov, citat de agenția TASS.

Potrivit ministrului rus, autoritățile de la Kiev spun că negocierile pot avea loc doar după victoria Ucrainei.

„Și apoi, când „Rusia va părăsi teritoriul Ucrainei”, vor fi gata pentru discuții, impunându-ne condițiile lor. Ei sunt sprijiniți activ în acest demers de Londra, Washington, Bruxelles. Dacă aceasta este alegerea lor, atunci noi știm cum ne putem atinge obiectivele stabilite de președintele rus Vladimir Putin ca parte a operațiunii militare speciale”, a mai afirmat șeful diplomației de la Moscova.

Declarațiile ministrului rus vin în contextul în care Ucraina a recucerit aproximativ 3.000 de kilometri de teritoriu în timpul contraofensivei din septembrie, trupele sale ajungând la 50 de kilometri de granița cu Rusia în regiunea Harkov.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că negocierile cu Rusia vor fi demarate doar după ce victoriile de pe front vor permite Ucrainei să aibă o poziție de forță la masa tratativelor, potrivit Digi24.ro.

În urmă cu două luni, Lavrov acuza Ucraina pentru criza cerealelor din Egipt

În luna Iulie, Lavrov a vizitat Cairo, unde ministrul rus a acuzat Ucraina pentru criza cerealelor din Egipt.
„Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric”, a declarat Lavrov.Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor.”, a susţinut el atunci.
Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase