Lazăr, acuzații grave în legătură cu Legile justiției: E o manipulare grosolană. Se lansează idei că propunerile vin de la magistrați

Lazăr, acuzații grave în legătură cu Legile justiției: E o manipulare grosolană. Se lansează idei că propunerile vin de la magistrați
Publicat: 23/11/2017, 15:26
Actualizat: 25/03/2019, 23:07

„După cum se cunoaște bine, prin raportul MCV s-a precizat că orice modificare actuală a ordinii de drept e de dorit să fie discutata cu magistrații. Noi așteptam să vedem care sunt propunerile noi cu care au venit și ele trebuie analizate cu magistrații. (..) Din păcate, am observat că se lansează idei că vin de la magistrați. Am impresia că este o manipulare grosolană acest fapt, că a venit cineva, de undeva, de la o asociație de magistrați, sunt sigur că este o manipulare grosolană și mi se pare că așa ceva nu trebuie să existe. Veți vedea că în MCV se prevede că sistemul de numire a procurorilor de rang înalt să fie unul robust, similar numirii președintelui ÎCCJ pentru ca justiția să poată rămâne independența. Altfel, facem experimente care nu își gasesc explicații”, a declarat Augustin Lazăr, fiind întrebat despre propunerea potrivit căreia președintele României nu mai poate refuza numirea șefilor de parchete.

În ceea ce privește excluderea CSM din circuitul verificării declarațiilor de răspundere a magistraților care atestă că nu sunt colaboratori ai serviciilor secrete, procurorul general al României consideră că propunerea necesită analize serioase, precizând că : „Oricine forțează modificarea ordinii de drept prin care noi am intrat în UE forțează bunul simț juridic”.

Augustin Lazăr susține că nu ar trebui ca modificarea legilor justiției să fie dezbătută în procedură de urgență, mai ales în contextul recomandărilor MCV.

„Nu poți face cu forța niște modificări și apoi să obții ordine de drept care să fie agreată de toată lumea. Lucrurile astea se întorc împotriva celor care le inițiază. Orice lucru făcut cu forța nu poate fi bine apreciat, nu numai de societatea civilă, dar de profesioniștii care lucrează cu el.(..) Modificările care se preconizează a fi făcute sunt focusate pe instrumente juridice de control. Adică, prioritățile justiției române nu sunt să pui sub control justiția pentru ca să funcționeze mai bine, ci se referă la faptul că justiția trebuie să aibă mai bine distribuite resursele, la faptul că micile instanțe și micile parchete trebuie desființate și această activitate se numește reforma Cartei sau hârtii judiciare. Asta trebuia de ani de zile și nu se face. Prin urmare, această reformă care s-a făcut în Germania, Italia, Franța acum 30 de ani trebuie făcute și la noi imperios. (..) Acestea sunt prioritățile justiției române, nu punerea sub control”, a mai spus Lazăr.

Comisia specială privind legile justiției a adoptat, miercuri, mai multe modificări la Statutul magistraților, stabilind că protocoalele semnate de CSAT și serviciile de informații care privesc justiția sunt de interes public, magistraților fiindu-le interzis să defăimeze alte puteri ale statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”