Legea amnistiei fiscale a intrat în vigoare. Ce datorii vor fi anulate

Legea amnistiei fiscale a intrat în vigoare. Ce datorii vor fi anulate
Publicat: 31/07/2015, 11:23

Proiectul prevede anularea unor obligații fiscale stabilite în mod abuziv de către organele fiscale, fiind legat de reîncadrarea activității independente în activitate dependentă, în mod abuziv.

Actul normativ se referă și la anularea obligațiilor fiscale ale salariațiilor care au primit indemnizații de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii.

Totodată, vizează persoanele care au obținut venituri sub nivelul salariului minim pe economie și au fost obligate să plătească contribuții de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.

O altă modificare se referă la persoanele fizice autorizate care au depășit plafonul de venituri și trebuia să se declare ca plătitor de TVA.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților, for decizional, în 24 iunie, și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis aproape o lună mai târziu, în 20 iulie.

Astfel, obligațiile de plată stabilite de ANAF în urma reîncadrării activităților independente în activități dependente până la 1 iunie vor fi șterse. Guvernul a admis cã normele legislative nu au fost foarte clare în momentul în care unele activități au fost înregistrate ca independente, beneficiind de unele scutiri fiscale, în loc de dependente.

Legea anulează obligațiile fiscale rezultate în urma reîncadrării veniturilor din activități independente (PFA/PFI) și în cazul reconsiderării unor venituri deductibile ca activități dependente, precum diurnele șoferilor de transport internațional sau ale veniturilor celor recrutați ca agenți de muncă temporară, obligații apărute până la 1 iunie 2015 și neachitate, inclusiv diferențele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Anul trecut erau înrregistrate 582.940 de persoane fizice autorizate (PFA) și 58.211 de persoanele fizice independente active.

ANAFa reîncadrat veniturile realizate din profesii libere practicate de PFA în diverse domenii, de liber profesioniști (medici, arhitecți, experți contabili, consultanți fiscali, evaluatori, executori judecătorești, avocați) și de unele persoane fizice care au încasat venituri pe drepturi de autor.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată de persoanele care aveau venituri extrasalariale foarte mici se anulează, după ce au fost numeroase cazuri de persoane la nivel național care au primit decizii de impunere cu sume de plată de peste 400 de lei pentru venituri de 1 leu sau 5 lei, provenite din dobânzi bancare pentru alocații sau din câștiguri aferente acțiunilor deținute la SIF-uri.

Potrivit actului normativ, nu vor mai plăti CASS retroactiv cei în cazul cărora baza lunară de calcul a contribuției de sănătate este mai mică decât salariul minim brut pe țară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014 și neachitată până la dată intrării în vigoare a legii, respectiv 31 iulie.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declara la sfârșitul lunii iunie că ministerul de resort va căuta soluții și pentru cei care au plătit deja obligațiile fiscale prevăzute în proiectul de lege privind anularea unor obligații fiscale.

„Partea bună este că am găsit împreună o soluție pentru situațiile nefericite în care Fiscul putea să aplice acele amenzi sau penalități. Vom vedea exact ce se întâmplă și cu cei care au fost de bună credință și au plătit obligațiile respective”, a spus Teodorovici.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care au plătit deja obligațiile respective, ministrul a precizat că se va căuta o soluție pentru aceștia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii