Legea care schimbă regulile în hipermarket. Câtă marfă românească va fi în galantare

Legea care schimbă regulile în hipermarket. Câtă marfă românească va fi în galantare
Publicat: 19/04/2016, 16:07
Actualizat: 05/06/2018, 19:44

”Am reușit azi după o muncă de 2,5-3 luni și după zbateri de aproape 2 ani să dăm votul final în comisie pe această lege. A fost o muncă de durată. Noi suntem mulțumiți de ce a ieșit. Încă o dată repet: nu închidem magazinele în weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole”, a declarat Nini Săpunaru, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

Potrivit raportului votat, comercianții- persoane juridice autorizate, au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, din ”lanțul scurt de aprovizionare”. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare – care ar favoriza producătorii români – se aprobă prin hotărâre de guvern.

Potrivit lui Nini Săpunaru, parlamentarii au lăsat posibilitatea Executivului să stabilească norme pentru aceste prevederi pentru că e ”oarecum o inovație în legislația din România”.

”Putem să funcționăm pe acest lanț scurt. Nu poți să emiți într-o lege, să gândești toate variabilele care pot apărea. Și atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol – aprovizionarea pe lanțul scurt”, a explicat Săpunaru.

Potrivit raportului, lanțul scurt de aprovizionare este unul care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și dezvoltare economică la nivel local și regional, precum și relații strânse între producători, procesatori și comercianți.

O altă modificare se referă la etichetarea cărnii proaspete, respectiv indicarea locului de proveniență, locul unde a fost tranșat animalul și dacă acesta provine din țara noastră. Totodată, pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România.

Toți membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților au votat în favoarea acestui proiect de lege.

Camera Deputaților este for decizional în privința proiectului pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Ministrul Agriculturii: Cred că este o inițiativă bună

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, susține că modificările aduse proiectului de lege pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare reprezintă o inițiativă bună, care încurajează prezența produselor românești în hipermarketuri.

”Inițiativa Parlamentului cred că este o inițiativă bună. Sigur că Parlamentul a prevăzut o portiță: în sezonul în care nu sunt disponibile produse românești, de exemplu în sezonul rece, să se facă o derogare de la acest procent. Cred că e foarte important să încurajăm prezența produselor românești în magazine. Foarte important e să reușim să încurajăm producătorii noștri să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a fost prezent la dezbaterile din Comisia de agricultură din Camera Deputaților.

Taxa pe raft eliminată

”Hipermarketurile nu mai au voie să practice niciun fel de taxă, în afară de adaosul commercial. Punct!”, a mai declarat pentru MEDIAFAX președintele Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru.

El a spus că eliminarea acestei taxe va aduce beneficii consumatorilor, în primul rând.

”Aceste taxe erau niște taxe ascunse care îi făceau pe producătorii români să țină prețul ridicat. Cred în eliminarea acestor taxe și forțarea hipermarketurilor să trăiască din adaosul comercial, pentru că această practică taxă de listare, de taxă de management, de taxă de reclamă era apanajul doar al hipermarketurilor din România”, a mai spus Săpunaru.

Tot în ședința de marți, Comisia pentru agricultură a decis ca supermarketurile să rămână deschise și în weekenduri, dar vor avea obligația să comercializeze minimum 51% produse achiziționate pe un ”lanț scurt de aprovizionare”, adică regionale și locale, printre care produse de panificație și lactate, carne, legume, fructe, miere de albine și ouă.

Camera Deputaților este for decizional în privința proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron