Legea prin care unele organizații sunt exonerate de la plata unor obligații, promulgată de Iohannis / Care sunt condițiile

Legea prin care unele organizații sunt exonerate de la plata unor obligații, promulgată de Iohannis / Care sunt condițiile
Publicat: 07/10/2019, 12:38

„Art. 1. – (1) Se exonerează de la plata sumelor stabilite ca debite principale și accesorii reprezentând contravaloarea prestațiilor aferente furnizării de energie electrică neachitate ca urmare a neacordării
subvențiilor pentru decontarea energiei electrice destinate irigațiilor, precum și a altor obligații contractuale, ce decurg din neacordarea acestor subvenții, aferente anului 2009, nerecuperate de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare de la organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, constatate înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi”, potrivit Legii promulgate, luni, de către șeful statului.

La data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata de către organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații a sumelor menționate, căt și orice formă de recuperare a acestor sume, mai arată actul normativ.

„Stingerea în contabilitate a obligațiilor prevăzute la art. 1 se efectuează din oficiu de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, urmând ca acestea să se scadă din evidența analitică pe plătitor, pe bază de borderou de scădere”, conform sursei citate.

Camera Deputaților a adoptat pe 11 septembrie proiectul de lege inițiat de mai mulți parlamentari social-democrați privind exonerarea de la plată a unor obligații, în calitate de for decizional.

Potrivit expunerii de motive, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale a acordat subvenții pentru decontarea energiei electrice destinată irigațiilor anului 2009 până în luna februarie a anului 2010, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 269/2009 privind aprobarea activităților pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul de îmbunătățiri funciare în anul 2009, a cuantumului acestuia și a sumei totale alocate fiecărei activități.

Prin urmare, un număr de 311 organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații au beneficiat de subvenții pentru energia electrică consumată în anul 2009. Dintre acestea, un număr de 55 de organizații nu au primit subvențiile conform Hotărârii Guvernului nr. 269/2009, în valoare de 609.256,38 lei, motiv pentru care nu au putut achita la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare datoriile pentru energia electrică consumată în anul 2009.

„Pentru recuperarea sumelor în cauză, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a acționat în instanță organizațiile datoare, instanța stabilind prin decizii definitive și irevocabile obligații de plată totale de 1.902.153,8 lei, din care 609.256,38 lei contravaloarea prestațiilor, 1.217.820, 25 lei penalități și 75.077,17 lei cheltuieli de executare silită. În prezent, cele 55 organizații sunt în executare silită, ca urmare a deciziilor câștigate în instanță de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Aceste organizații sunt repartizate după cum urmează: 14 în județul Brăila, 9 în județul Dolj, 8 în județul Galați, 8 în județul Tulcea, 7 în județul Călărași, 3 în județul Ialomița, 3 în județul Bacău, 1 în județul Constanța, 1 în județul Giurgiu, 1 în județul Teleorman”, mai arată sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani