Leș, despre achiziția de tancuri Leopard 2: Discuțiile au acum o componentă predominant tehnică

Leș, despre achiziția de tancuri Leopard 2: Discuțiile au acum o componentă predominant tehnică
Publicat: 13/07/2019, 08:50

„Este prematur să vorbim la acest moment despre concretizarea proiectului derulat de Agenția Europeană de Apărare (EDA) în ceea ce privește optimizarea capabilităților de tip tanc principal de luptă Leopard 2 pentru #ArmataRomaniei pentru că sunt necesare o serie de proceduri de parcurs la nivelul EDA. Confirm faptul că avem discuții la acest nivel, dar acestea au o componentă predominant tehnică în acest moment”, a scris, pe Facebook, Gabriel Leș.

Ministrul Apărării a precizat că acest proiect a fost promovat de EDA în anul 2016, în contextul Inițiativei UE privind punerea în comun și partajarea capabilităților pentru apărare (Pooling and Sharing).

„Pentru definirea proiectului, EDA a organizat, până la această dată, un număr de 10 grupuri de lucru la care reprezentarea MApN a fost asigurată de specialiști din cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, Reprezentanței Militare a României la NATO și UE, Departamentului pentru Armamente, Statului Major al Forțelor Terestre și Direcției planificare integrată a apărării. Argumentația principală a echipelor tehnice MApN în a susține acest demers este faptul că reprezintă o variantă optimă pentru realizarea capabilității „Armoured Heavy Battalion” din cadrul ,,Brigadă de infanterie grea”, asigurând oportunități de implicare a industriei naționale de #aparare, atât în modernizarea platformelor, cât și pentru asigurarea suportului logistic integrat pe ciclu de viață. În perioada următoare, sunt planificate noi reuniuni ale grupului de lucru la nivelul #EDA pentru armonizarea documentelor de planificare a programului”, conchide Gabriel Leș.

Reacția ministrului vine după ce Jane’s Defence Weekly a scris că Agenția europeană pentru Apărare (AEA) așteaptă ultimele reacții din partea industriei de apărare înainte a iniția consultările finale între România, Cipru, Grecia și Spania privind lansarea în 2020 a unui program de modernizare sau achiziție de tancuri Leopard 2 .Obiectivul programului este acela de a achiziționa sau moderniza tancurile la un nivel echivalent cu versiunea Leopard 2A7, a transmis agenția.

„Ne propunem să obținem un nivel maxim de similitudine între ele pe măsură ce își modernizează tancurile”, a declarat o sursă din cadrul agenției, adăugând că programul va include aproximativ 200 de tancuri Leopard, plus achiziția de tancuri de către România pentru un nou batalion, iar costul lucrărilor de modernizare se va ridica la câteva sute de milioane de euro. Programul va include opțiuni de modificare pentru vehicule de recuperare, geniu și pod mobil.

Flotele de tancuri Leopard ale țărilor implicate variază de la modele Leopard 2E (Spania) și Leopard 2HEL (Grecia), echivalente cu versiunea Leopard 2A6, iar România și-a exprimat în trecut dorința de a achiziționa tancuri mai vechi model Leopard 2A5.

După discuții exploratorii în 2018, în urma cărora numărul de state potențial interesate de ideea modernizării tancurilor a scăzut de la nouă la patru, agenția a inițiat consultări preliminare cu industria, în aprilie 2019. AEA așteaptă de la industrie soluțiile tehnice cele mai economice pentru a acoperi cât mai multe condiții tehnologie cerute de cele patru țări.

Companiile Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall, cei mai importanți doi contractori pentru fabricarea tancurilor Leopard 2, sunt așteptate să răspundă solicitărilor oferind o abordare completă, termenul limită fiind data de 18 iulie. Menționând că solicitările țărilor implică aproximativ 200 de sisteme și subsisteme, sursa citată a afirmat: „Sperăm să ajungem la o similitudine de 90% sau mai mare”.

După încheierea fazei de consultări preliminare cu industria, AEA va mai organiza alte două întâlniri cu miniștrii Apărării din cele patru țări cu scopul parafării programului în 2020, urmând ca primele livrări de tancuri modernizate să se producă în anul 2022.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...